Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 10:57

Καλαμάτα: Σύλληψη 6 Τούρκων για διακίνηση μεταναστών

 

Έξι Τούρκοι συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας κατηγορούμενοι ως διακινητές των 63 μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι διασώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 26 ν.μ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και οδηγήθηκαν το Σάββατο στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Οι έξι φέρονται να υποδείχθηκαν από τους υπόλοιπους ως χειριστές του σκάφους και βοηθητικό προσωπικό, οδηγήθηκαν στις δικαστικές αρχές και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στην ανακρίτρια Καλαμάτας.   

Εν τω μεταξύ μέχρι χθες το βράδυ οι 63 μετανάστες και πρόσφυγες (61 Ιρανοί, από τους οποίους οι 33 άνδρες, 12 γυναίκες, 11 αγόρια και 5 κορίτσια και 2 Αφγανοί, ένας άνδρας και ένα αγόρι) φιλοξενήθηκαν για τρίτη νύχτα στις αποθήκες του λιμανιού. Σήμερα, οι 31 από τους άνδρες αναμένεται να μεταφερθούν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο (ΠροΚεΚΑ) Κορίνθου όπου θα κρατηθούν, μέχρι να απελαθούν ως παράτυποι μετανάστες. Οι 12 γυναίκες και τα παιδιά στο σύνολό τους, συνοδευόμενα και ασυνόδευτα, καθώς και 3 άνδρες θα οδηγηθούν σε    ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων.       

Οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Αυγούστου από άγνωστο σημείο των τουρκικών ακτών κοντά στη Σμύρνη, με προορισμό την Ιταλία. Το απόγευμα της Παρασκευής το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν έπαθε βλάβη, έμεινε ακυβέρνητο και άρχισε να βουλιάζει στη θάλασσα. Κάποιος από τους μεταφερόμενους κάλεσε βοήθεια και από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος κινητοποιήθηκαν παραπλέοντα πλοία. Οι άνθρωποι διασώθηκαν από ένα φορτηγό πλοίο σημαίας Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και με την συνοδεία περιπολικού σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατέπλευσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη ράδα Καλαμάτας και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στην στεριά με λάντζα.

Ν.Κ.