Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 22:10

Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από την Αστυνομία: 138 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων!

Γράφτηκε από την

Σε 138 ανέρχονται οι συλλήψεις από τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για κακοποίηση ζώων το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Την ίδια ώρα αδέσποτα ζώα καταλήγουν νεκρά από φόλες σε μικρές πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας αλλά και σε γειτονιές της Καλαμάτας, όπως καταγγέλλει ο Φιλοζωικός Όμιλος Μεσσηνίας, με το ένα περιστατικό να διαδέχεται σχεδόν καθημερινά το άλλο. Πάντως, σύμφωνα με την Αστυνομία “έχει σχεδιαστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο”, ενώ παράλληλα “εφαρμόζονται ειδικές αστυνομικές δράσεις αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης των ζώων”. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο σχηματίστηκαν πανελλαδικά 705 δικογραφίες σχετικές με περιστατικά κακοποίησης ζώων και συνελήφθησαν συνολικά 138 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 659 πρόστιμα το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 3.317.800 ευρώ.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 10410 για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων, ενώ στην ιστοσελίδα www.astynomia.gr υπάρχουν χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Επιμέλεια Νικολέττα Κολυβάρη

Η ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ 10410

Στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 10410 οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν τυχόν κακοποιήσεις ζώων και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία τους. Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και συνδέεται άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως για όσους βασανίζουν, θανατώνουν ή κακομεταχειρίζονται ζώα συντροφιάς, ο νόμος προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 10 ετών και χρηματικά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ.

ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Σύμφωνα με τον νόμο 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο) απαγορεύονται:

1. α) Η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά είναι η ιπποπέδη.
     β) Οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη.
Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο, ανάλογα τη σοβαρότητα του αδικήματος. Επιπλέον, θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή, μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 10 έως 50 ευρώ. Η ίδια ποινή προβλέπεται και για όσους εγκαταλείψουν το ζώο τους.

2. α) Ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου).
β) Ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων.
γ) Η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη.
δ) Η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Οι πράξεις αυτές τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ. Επίσης, το πρόστιμο που θα πληρώσουν θα είναι 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο, αλλά και για κάθε περιστατικό.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.
ε) Η κατοχή, η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση, μέσω διαδικτύου, οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά.

Επίσης, απαγορεύεται η μάχη μεταξύ ζώων.

Να αναφερθεί ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και, γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού που έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό.

Όσοι, λοιπόν, διαπράξουν αυτές τις πράξεις θα πληρώσουν πρόστιμο 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο, αλλά και για κάθε περιστατικό.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΟΧΑΙΟΥ

Όποιος τραυματίσει ζώο σε τροχαίο ατύχημα, είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου.

Στην περίπτωση που εγκαταλείψει το τραυματισμένο ζώο, θα πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ.