Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 08:45

Ανησυχητικά στοιχεία στην εσπερίδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας: Διπλασιασμός περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Εάν κάποιος γκουγκλάρει “δημοσιεύματα για την παραβατικότητα των ανηλίκων”, το Google θα του εμφανίσει κάπου 49.000 δημοσιεύματα. Την ίδια ώρα, όλο το 2023 στην Ελλάδα, 10.776 ανήλικοι κατηγορήθηκαν ως δράστες παραβατικών πράξεων. Οι 2.500 από αυτούς είναι ηλικίας κάτω των 14 χρόνων και σχεδόν οι μισοί (1.100) από τους 2.500 είναι μέχρι 11 χρόνων. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν στην εσπερίδα με θέμα τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων και την προστασία της ανηλικότητας, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας την περασμένη Παρασκευή 12 του μήνα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Ωστόσο δεν είναι οι αριθμοί που προβληματίζουν τους ειδικούς, αλλά η ένταση του φαινομένου της νεανικής βίας και μάλιστα με την χρήση μαχαιριών (η γενιά ανήλικων παραβατών που αποκαλούνται Generation knife crime), που αποκτά μία δυναμική τάση και στη χώρα μας, με τα συγκριτικά στοιχεία μάλιστα για το 1ο οκτάμηνο του 2023 να δείχνουν μία αύξηση 56% στις ληστείες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2022. Αυτή τη διαφαινόμενη κλιμάκωση της παραβατικότητας των ανηλίκων φανερώνουν και τα στατιστικά στοιχεία από το 2015 έως το 2023, οπότε καταγράφεται διπλασιασμός του αριθμού των ανηλίκων που ενεπλάκησαν ως δράστες σε παραβατικές πράξεις: 4.593 το 2015 έναντι 10.776 το 2023.

Αξίζει πάντως να λάβει κανείς υπόψη του πως η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων, δεν είναι αποκομμένη από αυτή των ενηλίκων, που επίσης παρουσιάζει παρόμοια αυξητική τάση (αύξηση 51% των ενηλίκων και 67% των ανηλίκων, από το 2015 έως το 2022).

 

ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΜΕ ΔΡΑΣΤΕΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Στη Μεσσηνία τη μερίδα του λέοντος των αδικημάτων με δράστες ανηλίκους που εισάγονται στα δικαστήρια κατέχουν στατιστικά οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (οδήγηση χωρίς δίπλωμα) και οι κλοπές. Χωρίς πάντως να λείπουν -εκτός των κλοπών- και οι περιπτώσεις για άλλα σοβαρά αδικήματα, όπως είναι οι σωματικές βλάβες (και μεταξύ μαθητών), τα ναρκωτικά και η διακίνηση πορνογραφικού υλικού - ενώ πιο σπάνια είναι οι προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας, οι ληστείες και οι βιασμοί.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το νομό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, πέρυσι όλο το χρόνο καταγράφηκαν 32 κλοπές με δράστες ανηλίκους και 100 παραβάσεις του ΚΟΚ. Το 2022 είχαν καταγραφεί 23 κλοπές και 80 παραβάσεις του ΚΟΚ από ανήλικους δράστες και το 2021 είχαν καταγραφεί 21 κλοπές και 84 παραβάσεις του ΚΟΚ. Από το 2021 μέχρι και πέρυσι, στο αστυνομικό δελτίο του νομού έχουν καταγραφεί και αδικήματα από ανηλίκους που αφορούν σε ληστείες, ναρκωτικά, ενδοοικογενειακή βία, σωματικές βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Κι ενώ τις χρονιές 2021 και 2022 παρατηρείτο μια σποραδικότητα αυτών των φαινομένων, πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερα από 10 τέτοια περιστατικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κάθε μήνα στο Δικαστήριο Ανηλίκων Καλαμάτας έρχονται προς εκδίκαση 35 υποθέσεις, για τις οποίες έχουν προηγουμένως σχηματιστεί αντίστοιχες ποινικές δικογραφίες. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά παιδιά που θα απασχολήσουν την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας, είτε ως θύτες είτε ως θύματα, για υποθέσεις που δεν φτάνουν στην ποινική δικαιοσύνη ή φτάνουν με άλλα χαρακτηριστικά.       

 

Η ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, αστυνομικός διευθυντής Θανάσης Χριστόπουλος, επεσήμανε ότι η νεανική παραβατικότητα αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο και ταυτόχρονα ένα σοβαρό πρόβλημα, που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό συναισθηματικό κόστος για τα ίδια τα θύματα, αλλά και την κοινωνία. Και πρόσθεσε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπισή του καθιστά αναγκαία τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, υποστράτηγος Ηλίας Αξιοτόπουλος.

Ομιλητές ήταν οι: Αγγελική Ρουμελιώτου, επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας, κοινωνική λειτουργός. Δημήτρης Παυλόπουλος, αστυνόμος Α΄ στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Νίκη Πανοπούλου, υπαστυνόμος Β΄, κλινική νευροψυχολόγος - ψυχολόγος στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου. Ηλίας Μπούνας, διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Καλαμάτας και Παύλος Χριστόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Καλαμάτας.