Κυριακή, 28 Ιουλίου 2024 09:00

Οργιάζουν οι κλέφτες στην περιοχή Φιλιατρών – Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS

Οργιάζουν οι κλέφτες στην περιοχή Φιλιατρών – Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS

Έντονη αναστάτωση και ανησυχία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών από τις συχνές αλλά και επαναλαμβανόμενες κλοπές και διαρρήξεις που σημειώνεται στη περιοχή.

Τόσο στη πόλη των Φιλιατρών αλλά και στα περίχωρα της και ειδικά όπου υπάρχουν εξοχικές κατοικίες, πλέον ζητούμενο δεν είναι αν κάποιος έχει πέσει θύμα κλοπής, αλλά πόσες φορές τον έχουν κλέψει. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν ανοίξει τα ίδια σπίτια 2 και 3 φορές.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση εύλογη είναι η ανησυχία των κατοίκων έχοντας χάσει το αίσθημα της ασφάλειας και αυτό που ζητούν είναι καλύτερη αστυνόμευση. Αστυνόμευση που καλείται να κάνει το ΑΤ Τριφυλίας καλύπτοντας μια μεγάλη γεωγραφική έκταση με ελάχιστο προσωπικό. Ωστόσο αυτό που ζητούν κάτοικοι στη περιοχή είναι να βρεθεί μια λύση , αφού όπως λένε το επόμενο βήμα είναι να πάρουν αυτοί την κατάσταση στα χέρια τους.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και ως αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών , ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας σημείωσε:

«Απαράδεκτη, ανησυχητική και εκτός ορίων λογικής είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα με τις διαρρήξεις στη περιοχή του πρώην Δήμου Φιλιατρών από την Αγία Κυριακή μέχρι και τον Αγρίλη. Η κατάσταση έχει φύγει από τα όρια του ανεκτού και αν δει κανείς στατιστικά τις διαρρήξεις που έχουν γίνει στη περιοχή θα εκπλαγεί από τον αριθμό τους και θα καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση, δεν μπορεί να υπάρξει , από τη στιγμή που στα Φιλιατρά δεν υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν τόσοι όσοι πρέπει αστυνομικοί στο ΑΤ Τριφυλίας για να αστυνομεύσουν τη περιοχή, πάντως θα πρέπει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενσκήψει πάνω στο πρόβλημα και να δει τι μπορεί να κάνει. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και προσπαθούν να βρουν λύσεις ιδιωτικής προστασίας των περιουσιών τους, των σπιτιών και των παιδιών τους.

Εγώ σαν πρώην δήμαρχος Φιλιατρών δέχομαι πολλά παράπονα, πιστεύω και η νυν δημοτική αρχή θα δέχεται και η Περιφέρεια και η Αστυνομική Διεύθυνση και οι βουλευτές, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, διαφορετικά ακούω ότι οι πολίτες θα πάρουν τα όπλα στα χέρια και θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν υπάρχει μέρα στα Φιλιατρά που να μην έχουμε διάρρηξη. Στο εξοχικό της αδερφής μου στο Μερολίθι, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Πήγαμε και βρήκαμε ένα σπίτι διαλυμένο. Καλέσαμε την Αστυνομία, ήρθε και οι ίδιοι οι αστυνομικοί μου είπαν ότι με τόση δύναμη που έχουν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη κατάσταση. Όταν ο πολίτης απευθύνεται στην Αστυνομία και η Αστυνομία του λέει δεν μπορεί να κάνει τίποτα, κάτι πρέπει να κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η αστυνόμευση στη περιοχή είναι ανύπαρκτη».

Η Ευγενία Γαλάνη που έχουν διαρρήξει το αυτοκίνητο της οικογένειας της σημείωσε:

« Ο πατέρας μου είχε πάει στη θάλασσα πριν 25 μέρες, έριξε μια βουτιά και επιστρέφοντας βρήκε το τζάμι του αυτοκινήτου σπασμένο και να του έχουν κλέψει κάποια χρήματα που είχε μέσα. Αλλά και άλλα αυτοκίνητα έχουν σπάσει στο Στόμιο. Επίσης στη περιοχή του Αγρίλη έκλεψαν ακόμη και κάποιους εργάτες γης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ανοίξει και πάλι το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών , δεν υπάρχει ασφάλεια στη περιοχή».

Ο Δημήτρης Κοροβίλας, ιδιοκτήτης καφετέριας στη πόλη σημείωσε:

«Όλα τα σπίτια έχουν ανοιχτεί όχι μια φορά , αλλά από δύο , αυτό γίνεται συστηματικά. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ο κόσμος βγαίνει έξω τη νύχτα , καθημερινά έχουμε αυτό το φαινόμενο. Κάποιος κοιτάει που είσαι και οι υπόλοιποι μπαίνουν μέσα. Εμένα προσωπικά με έχουν κλέψει, δεν υπάρχει πολίτης που να μην τον έχουν κλέψει, τώρα κοιτάμε πόσες φορές τον καθένα. Φταίει ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση, έρχονται μόνο για τα παπάκια, ενώ έχουμε και πολλούς αλλοδαπούς, βεβαίως και χρειάζεται Αστυνομικό Τμήμα. Τα καταστήματα μας τα φυλάμε και συναγερμό να έχεις δεν φοβόνται τίποτα και δεν φοβόνται γιατί τους πιάνουν και μετά τους αφήνουν».

Η Τζένη Ξύγκα που είδε το εξοχικό της σπίτι το βράδυ της Τρίτης  στην περιοχή Μερολίθι να το ανοίγουν για 3η φορά επισήμανε:

«Είχα φύγει με τον εγγονό μου στις 7 ώρα το απόγευμα και γύρισα στις 10, ανεβαίνοντας τη σκάλα είδα την πόρτα πεσμένη κάτω. Ειδοποίησα τον αδερφό μου, μπήκαμε μέσα, βρήκαμε όλα τα φώτα αναμμένα, σπασμένη η σήτα στο παράθυρο του μπάνιου, το ίδιο στη κρεβατοκάμαρα , όλα τα συρτάρια έξω, τα κομοδίνα, όλα τα ρούχα κάτω. Αυτή είναι η 3η φορά που μπήκαν στο σπίτι. Είναι ένα εξοχικό σπίτι, αλλά και από ότι μου έχουν πει έχουν ανοίξει όλα τα σπίτια στην περιοχή. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σωστή αστυνόμευση στην περιοχή και πρέπει να γίνει προσπάθεια να βρεθούν οι άνθρωποι αυτοί, μήπως και σταματήσει αυτό το κακό, έχουν ανοίξει όλα τα σπίτια».

Ο Κώστας Μαλάμος στη περιοχή του Αγρίλη τόνισε:

«Είναι μεγάλο το πρόβλημα, η κατάσταση στη περιοχή μας έχει ξεφύγει είναι εκτός ορίων, εκτός ελέγχου. Εχει ανοιχτεί το 60% των σπιτιών και όσα δεν έχουν συναγερμό έχει ανοιχτεί το 80% ,όχι μόνο μια φορά, αλλά 2 και 3 φορές. Δεν υπάρχει προστασία και έλεγχος από πουθενά, κάτι πρέπει να γίνει ο κόσμος έχει εξαγριωθεί, δεν πάει άλλο οι κατάσταση αυτή. Αυτοί που κάνουν τις κλοπές είναι γνώριμοι των αρχών, είναι από την περιοχή εδώ. Δεν γίνεται να πηγαίνουν σε ορισμένα σπίτια που δεν έχουν επαφή στο δρόμο και να ξέρουν πως μέσα από ιδιωτικούς δρόμους μέσα από τις ελιές θα πάνε να τα χτυπήσουν. Είναι στοχευμένα τα σπίτια, τα παρακολουθούν και τη κατάλληλη στιγμή τα χτυπάνε, πρέπει κάποιος να μεριμνήσει να γίνει κάτι. Η Αστυνομία να κάνει κάτι παραπάνω, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές, οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει. Θα σκοτώσει κανείς κάποιον και θα πάει φυλακή. Ολα τα σπίτια οπλοφορούν, για να προστατεύσει κανείς το σπίτι του θα πρέπει κάτι να κάνει. Έχει εκτραχυνθεί η κατάσταση, δεν υπάρχει μέρα που να μην ανοίξουν 2-3 σπίτια, δεν τους σταματάει τίποτα, ούτε φώτα ούτε τίποτα, μόνο όσα έχουν συναγερμό. Οσα είναι απροστάτευτα τα έχουν ανοίξει όλα. Χρειάζεται καλύτερη αστυνόμευση, καλύτερη αξιολόγηση των πληροφοριών, υπάρχουν κάμερες, πρέπει κάτι να γίνει. Πάνε στοχευμένα δεν πάνε δεν πάνε τυχαία, το δικό μου σπίτι που μένουν εργάτες ήταν στοχευμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την περιοχή».