Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 07:27

Χρειάστηκαν 16 μήνες για να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας

Γράφτηκε από την
Χρειάστηκαν 16 μήνες για να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας

Ενας 35χρονος Αφγανός, ο Χασάν Χοσίνι, παραμένει έγκλειστος στα κρατητήρια του ΑΤ Καλαμάτας τους τελευταίους 3 μήνες, από τότε που μετακινήθηκε από το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Κορίνθου γιατί έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Η περιπέτειά του ξεκίνησε πριν από 16 μήνες, όταν η Αστυνομία τον σταμάτησε για έλεγχο στην Αθήνα και δεν βρήκε εντάξει τα χαρτιά του. Από εκείνη την ώρα... ο Χ. Χοσίνι περιμένει να στείλουν οι ιταλικές αρχές όλα τα χαρτιά και τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ταυτότητά του και το ότι έχει ζητήσει άσυλο από τη γειτονική χώρα. Η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων ολοκληρώθηκε μόλις χθες και έτσι αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος από στιγμή σε στιγμή

Ολη αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω του γραφείου Sirene, όπου στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν καταχωρούνται όλα τα στοιχεία ξένων από τρίτες χώρες, οι οποίοι κινούνται μέσα στα σύνορα των κρατών μελών της ζώνης Σένγκεν. 

Για την ιστορία αυτού του ανθρώπου πληροφορήθηκε η “Ε” πριν από μερικές μέρες - και όπως μάθαμε η κατάσταση άρχισε να ξεμπλοκάρει πριν περίπου ένα μήνα.

Ο Χ. Χοσίνι όλους αυτούς τους μήνες περνά μόνος του την περιπέτειά του, αφού δεν έχει κανέναν δικό του άνθρωπο εδώ. Και δεν είναι ο μοναδικός που έχει πέσει θύμα μιας χρονοβόρας και γραφειοκρατικής διαδικασίας, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το γραφείο Sirene που πρέπει να λειτουργήσει ως σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ δύο χωρών - και οι διαδικασίες αργούν πάρα πολύ. 

Οπως μας εξήγησαν άνθρωποι που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η διαδικασία, δεν είναι τόσο απλό να βεβαιωθεί ότι ο Χ. Χοσίνι έχει ζητήσει άσυλο στην Ιταλία μόνο, και πως έχει άδεια παραμονής εκεί, γιατί χρειάζεται επίσης να διασταυρώσουν άλλα στοιχεία. Οπως π.χ. ότι η φωτογραφία είναι η δική του, πως τα αποτυπώματα είναι τα δικά του κ.λπ., και όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Μάλιστα σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, αν μια απάντηση από το Sirene, που υπάρχει σε κάθε χώρα-μέλος και είναι το καθ' ύλην αρμόδιο  γραφείο για τις υποθέσεις των μεταναστών- δεν έρθει ή αν δεν είναι θετική, ξαναφεύγει ο φάκελος του προσώπου που ελέγχεται, κι έτσι παρατείνεται ο χρόνος κράτησής του. Οι ίδιες πηγές τόνισαν δε ότι αυτή η περίπτωση δεν είναι... μία και μοναδική, καθώς υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη.

Οταν ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μας είπε πως δεν την γνωρίζει για να αναφερθεί συγκεκριμένα. Ωστόσο σχολίασε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες κρατήσεως αυτών που κρατούνται στο ΑΤ Καλαμάτας είναι απαράδεκτες, όπως επίσης αδικαιολόγητα χρονοβόρες είναι και οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου - οι οποίες έχουν ως συνέπεια να ταλαιπωρούν πολίτες τρίτων χωρών και ειδικά σε περιπτώσεις που δικαιούνται χορήγηση ασύλου. Πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να μεριμνήσει στη βελτίωση όλων των ως άνω θεμάτων που προσβάλλουν οπωσδήποτε τόσο τον πολιτισμό μας όσο και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Η επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας στην Καλαμάτα Μαργαρίτα Μποβιτσέλι είπε σχετικά: «Εμαθα ότι φυλακίστηκε ένας νεαρός ο οποίος είναι από το Αφγανιστάν, αλλά έχει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Είχε έρθει στην Ελλάδα για να δει έναν ξάδερφό του ή ένα φίλο του και τον σταμάτησαν στην Αθήνα για έλεγχο. Το παιδί είχε όλα τα χαρτιά, βιβλιάριο υγείας, ταυτότητα, ταξιδιωτικό έγγραφο από την Ιταλία που έληγε το 2015, με το δικαίωμα να ταξιδεύει σε όλες τις χώρες που είναι αναγνωρισμένες από το ιταλικό κράτος. Δηλαδή ο άνθρωπος μπορεί να πάει όπου θέλει με εκείνα τα χαρτιά. Η Αστυνομία τον σταμάτησε και περάσανε 16 μήνες κι ακόμα είναι μέσα. Εγώ το έμαθα εδώ και 1 μήνα. Μάλλον όταν είσαι φτωχός και δεν έχεις χρήματα να σε υπερασπίζονται, μένεις φυλακή... Αλλά αυτό είναι πολύ άδικο». 

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι η αρμόδια για να απαντήσει στα συγκεκριμένα θέματα, καθώς όπως προαναφέρθηκε η διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων ενός αλλοδαπού αφορούν διακρατικές συμφωνίες και πολιτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό και δεν υπήρξε κανένας σχολιασμός από πλευράς της Αστυνομίας.


NEWSLETTER