Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 21:54

Νηφάλιοι τις καθημερινές, το… τσούζουν το Σαββατοκύριακο

Γράφτηκε από την
Νηφάλιοι τις καθημερινές, το… τσούζουν το Σαββατοκύριακο

Καθημερινά βγαίνουν έξω για αλκοτέστ συνεργεία της Τροχαίας Καλαμάτας και σύμφωνα με τον διοικητή της υπηρεσίας, αστυνομικό υποδιευθυντή Ηλία Αξιοτόπουλο, οι συστηματικοί έλεγχοι έχουν αποτέλεσμα. Οι μεθυσμένοι οδηγοί έχουν μειωθεί σε αριθμό ειδικά τις καθημερινές, που οι τροχονόμοι θα βεβαιώσουν κατά μέσο όρο 2 με 3 παραβάσεις. Βέβαια όπως λέει και ο διοικητής της Τροχαίας πολλοί δεν έχουν και τα χρήματα για να πιουν περισσότερα από ένα ή δύο ποτά, για να μεθύσουν.

Ομως τις Παρασκευές και τα Σαββατόβραδα που το ρίχνουν έξω λίγο παραπάνω, τα αλκοτέστ πιάνουν σχεδόν τους τριπλάσιους μεθυσμένους οδηγούς απ' ό,τι τις καθημερινές. «Συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές μειώνονται οι παραβάσεις, αφενός μεν έχει συντελέσει η οικονομική κρίση και δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να πιουν το τρίτο και το τέταρτο ποτό, αφετέρου δε πιστεύω ότι έχουν καταλάβει οι οδηγοί της Καλαμάτας και γενικότερα της Μεσσηνίας ότι υπάρχει αυτός ο αστυνομικός έλεγχος κάθε βράδυ», αναφέρει συγκεκριμένα ο Ηλ. Αξιοτόπουλος. Λέει ακόμα ότι απόδειξη πως έχει μειωθεί ο αριθμός των μεθυσμένων οδηγών είναι και το ότι «έχει διαπιστωθεί πως δεν έχουμε τροχαία ατυχήματα νυχτερινές ώρες, και αν έχουμε κανένα κατά 90% θα οφείλεται στη μέθη» και γι' αυτό «έχουμε δώσει μεγάλο βάρος για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων τις νυχτερινές ώρες και στατιστικά έχουμε πολύ καιρό να δούμε τροχαίο ατύχημα νύχτα, κι αν είχαμε κανένα ήταν πρωινές ώρες γύρω στις 5 με 6, Παρασκευή ή Σάββατο ξημερώνοντας». Ημέρες δηλαδή που όπως εξηγεί βγαίνει ο περισσότερος κόσμος και εκείνες τις ώρες επιστρέφουν από διασκέδαση. Γι' αυτό και «Παρασκευή και Σαββατοκύριακο οι έλεγχοι εντείνονται».

Οσο για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι τροχονόμοι κάνουν τη δουλειά τους, ο κ. Αξιοτόπουλος επισημαίνει ότι πολλοί οδηγοί γίνονται επιθετικοί και φτάνουν μέχρι να βρίσουν ή να επιτεθούν στους αστυνομικούς. «Ο έλεγχος αυτός είναι δύσκολος, θέλει ιδιαίτερο χειρισμό από τους αστυνομικούς που έχουν να βεβαιώσουν τις παραβάσεις μέθης γιατί αφενός έχεις να κάνεις με μεθυσμένο και όπως λέει η παροιμία "ο τρελός είδε το μεθυσμένο και φοβήθηκε", και αφετέρου χρειάζεται να τον ακινητοποιήσεις, γιατί γίνεται και ακινητοποίηση, και να του πάρεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου αν δεις ότι δεν μπορεί ούτε να περπατήσει». Σε μια τέτοια περίπτωση «φέρνουμε τον οδηγό στο τμήμα για προστατευτική φύλαξη ή για να περάσει από αυτόφωρη διαδικασία», αν και για να πάει κανείς Αυτόφωρο θα πρέπει να είναι μεγάλο το ποσοστό του αλκοόλ που θα έχει καταναλώσει. Και παρόλο που «ο τροχονόμος τον προφυλάσσει κλειδώνοντας το αυτοκίνητό του από το να προξενήσει τροχαίο ατύχημα και σκοτωθεί ή σκοτώσει κάποιον άλλον, κάποιοι φτάνουν σε σημείο να βρίζουν και να επιτίθενται στους αστυνομικούς για να τους χτυπήσουν», λέει καταλήγοντας ο Ηλ. Αξιοτόπουλος. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER