Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 08:33

Εξαπάτηση ηλικιωμένων με αδίστακτο τρόπο στην Πελοπόννησο

Εξαπάτηση ηλικιωμένων με αδίστακτο τρόπο στην Πελοπόννησο

Τους λένε ότι τα παιδιά τους σκότωσαν ανήλικο και χρειάζονται χρήματα για να γλιτώσουν!

Πάνω από 30.000 ευρώ είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από δύο ηλικιωμένους στην Τρίπολη απατεώνες που προσποιούνταν τους δικηγόρους: Τους έλεγαν ότι συγγενικό τους πρόσωπο ενεπλάκη δήθεν σε σοβαρό τροχαίο, τραυματίζοντας ή ακόμα και σκοτώνοντας με το αυτοκίνητο κάποιον άνθρωπο. Μετά από έρευνα εβδομάδων, αστυνομικοί της Ασφάλειας Τρίπολης διαπίστωσαν ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται ένας 26χρονος από τη Βουλγαρία, κρατούμενος για άλλα αδικήματα στις φυλακές Χανίων.

Οπως προέκυψε, ο 26χρονος μαζί με δύο ακόμα άγνωστους συνεργούς τους, τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους και υποδυόμενοι τους δικηγόρους ενημέρωναν τους ηλικιωμένους ότι δήθεν το παιδί τους προκάλεσε τροχαίο προξενώντας βαριές σωματικές βλάβες σε ανήλικο και ότι θα χρειαστούν πολλά χρήματα (ή ακόμα και χρυσαφικά), για να καταφέρουν να τον απαλλάξουν. 

Το σοκ φυσικά ήταν μεγάλο για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μέσα στον πανικό τους εξασφάλιζαν όσο πιο πολλά χρήματα μπορούσαν και τα έδιναν στους απατεώνες. Οι συγκεκριμένοι δράστες εξαπάτησαν συνολικά δύο ηλικιωμένους αποσπώντας τους συνολικά το ποσό των 31.690 ευρώ, ενώ προσπάθησαν να εξαπατήσουν ακόμα 20 άτομα στην ευρύτερη περιοχή της αρκαδικής πρωτεύουσας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ήδη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης. Παράλληλα η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζεται για να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή τους σε παρόμοια αδικήματα.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν ήταν λίγα τα αντίστοιχα κρούσματα, που έγιναν γνωστά με θύματα όχι μόνο στην Αρκαδία, αλλά και σε Μεσσηνία, Λακωνία και Κορινθία, όπου οι επιτήδειοι τότε είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από 4 ηλικιωμένους ποσό, που συνολικά ξεπερνούσε τις 70.000 ευρώ.

Αν και από την πλευρά της Αστυνομίας σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για το ίδιο κύκλωμα, εντούτοις το γεγονός ότι τότε οι έρευνες είχαν δείξει τότε ότι οι κλήσεις προς τα θύματα γίνονταν από τη Βουλγαρία και το γεγονός, ότι στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται ένας νεαρός από τη γειτονική χώρα, δημιουργεί υποψίες για την ταυτότητα των απατεώνων που έδρασαν παλαιότερα και σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου.

Οπως είχε γίνει γνωστό στις αρχές Οκτωβρίου, τα ποσά που ζητούσαν οι απατεώνες τόσο από αυτούς που εξαπατήθηκαν όσο και από αυτούς, που τελικά... δεν την πάτησαν, ξεπερνούσαν τα 120.000 ευρώ. Σε μία περίπτωση είχαν ζητήσει μάλιστα 40.000 ευρώ! 

Στη Μεσσηνία είχαν βάλει στο μάτι μια 78χρονη στην Καλαμάτα από την οποία κατάφεραν και απέσπασαν 18.300 ευρώ, προσποιούμενοι τους δικηγόρους που με τα χρήματα αυτά θα γλίτωναν το παιδί της, το οποίο είχε υποτίθεται εμπλακεί σε τροχαίο και το βάρυναν σοβαρότατες κατηγορίες. Η γυναίκα πείστηκε και έδωσε τα χρήματα στα χέρια του υποτιθέμενου δικηγόρου, όπως έκαναν ακόμα δύο ηλικιωμένοι στην Αρκαδία: Στις 15 Σεπτεμβρίου ένας απατεώνας κατάφερε να πείσει έναν 69χρονο πως είναι ο δικηγόρος του γαμπρού του, ο οποίος επίσης «είχε μπλέξει άσχημα μετά από τροχαίο« και τον έπεισε να του δώσει 12.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση της Αρκαδίας, την 1η Οκτωβρίου ένας 67χρονος πείστηκε να δώσει στους απατεώνες 19.690 ευρώ πιστεύοντας πως πρόκειται για το δικηγόρο του γιου του, ο οποίος υποτίθεται πως θα έβγαζε το παιδί του από το κρατητήριο έχοντας… ξεμπερδέψει από τις όποιες βαριές κατηγορίες.

Στην Κορινθία πάντως οι απατεώνες χτύπησαν κυριολεκτικά χρυσό, όταν στις 22 Σεπτεμβρίου, με την ίδια ιστορία, απαίτησαν 25.000 ευρώ από μια 70χρονη, την οποία έπεισαν αλλά δεν είχε μετρητά να τους δώσει. Τελικά, προκειμένου να σώσει το παιδί της, όπως πίστεψε, τους έδωσε 25 χρυσές λίρες και όλα της τα χρυσαφικά - η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις 17.500 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια. 

Στη Λακωνία οι δράστες αποπειράθηκαν να ξεγελάσουν μια 64χρονη, όταν ένας άντρας προσποιούμενος το γιο της προσπάθησε να της αποσπάσει 30.000 ευρώ, αλλά η γυναίκα κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά και δεν τους έκανε το χατίρι.

Η Αστυνομία εξακολουθεί να εφιστά την προσοχή κυρίως στους ηλικιωμένους: Τους καλεί να μην πείθονται από αγνώστους, και να αναφέρουν τυχόν ανάλογες απόπειρες στους δικούς τους αλλά και στις αρχές.

Δ.Πλ.