Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 21:40

Κλειστά ταμεία βρήκαν στην τράπεζα οι ληστές - Χτύπησαν με βαριοπούλα την Alpha Bank στην 23ης Μαρτίου

Γράφτηκε από την

Πήγαν για πολλά αλλά έφυγαν με άδειους σάκους οι ληστές που "χτύπησαν" με βαριοπούλα χθες το μεσημέρι το κατάστημα της Alpha Bank στην οδό 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Ο ένας ξήλωσε με βαριοπούλα τη τζαμαρία της εξόδου κινδύνου και μπούκαρε στην τράπεζα, ενώ ο άλλος κράταγε τσίλιες με πιστόλι και δε δίστασε να απειλήσει ακόμα και περαστικούς. Οι ληστές έφυγαν άπρακτοι σύμφωνα με την Αστυνομία, καθώς τα ταμεία είχαν ήδη… κλείσει. Για τη διαφυγή τους χρησιμοποίησαν κλεμμένη μοτοσυκλέτα (εντούρο) με πλαστές πινακίδες την οποία εγκατέλειψαν πίσω από το νεκροταφείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία δεν αποκλείει οι δράστες να έχουν διαφύγει με ένα από τα αυτοκίνητα που εκλάπησαν τις προηγούμενες ημέρες από την περιοχή του Πεταλιδίου.
Οι ληστές έφτασαν γύρω στις 2.25 έξω από την τράπεζα. Σύμφωνα με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, οι δυο άντρες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους - ο ένας με κράνος και ο άλλος με κουκούλα. Αφησαν τη μοτοσυκλέτα τους κοντά στην τράπεζα και περπάτησαν κρατώντας τη βαριοπούλα. Πλησίασαν την έξοδο κινδύνου, δίπλα από την κεντρική πόρτα ασφαλείας, ξήλωσαν με τη βαριοπούλα τη τζαμαρία και ο ένας μπούκαρε φωνάζοντας στους υπαλλήλους που είδε μπροστά του να πέσουν κάτω. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι είχαν προλάβει να κρυφτούν όταν αντιλήφθηκαν τους ληστές να πλησιάζουν και είχαν ενεργοποιήσει τα συστήματα ασφαλείας της τράπεζας. Ετσι,σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ο ληστής έφυγε με άδειο σάκο, αφού βρήκε κλειδωμένη την πόρτα του κεντρικού ταμείου στον ημιώροφο και άδειο το μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών.
Αργότερα, όπως πληροφορηθήκαμε, οι υπάλληλοι προχώρησαν σε καταμέτρηση για παν ενδεχόμενο. Με αφορμή αυτό κάποιοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο ληστής να άρπαξε κάποιο ποσό. Την ίδια ώρα ο συνεργός του βρισκόταν έξω από το κατάστημα φροντίζοντας να μην πλησιάζει κανείς. Δε δίστασε μάλιστα να απειλήσει περαστικούς από το πεζοδρόμιο, σε μια προσπάθεια να τους κρατήσει μακριά από την πρόσοψη της τράπεζας. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας λαχειοπώλης, ο οποίος πλησίασε αρκετά, αλλά όταν απειλήθηκε με το πιστόλι αντιμετώπισε με ψυχραιμία την κατάσταση κι απομακρύνθηκε.
Λίγο αργότερα βγήκε από την τράπεζα ο ληστής κρατώντας το σάκο. Με το συνεργό του επιβιβάστηκαν στη μοτοσυκλέτα κι απομακρύνθηκαν. Χάθηκαν στα στενάκια της περιοχής του Κάστρου κι έφτασαν στην αρχή της οδού Αγίας Παρασκευής στο νεκροταφείο, όπου άφησαν τη μηχανή στο πεζοδρόμιο κι εξαφανίστηκαν. Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα καθώς η ομάδα ΔΙΑΣ βρισκόταν με 3 μοτοσυκλέτες αρκετά κοντά στην πλατεία 23ης Μαρτίου, την ώρα που ειδοποιήθηκε το "100". Γρήγορα κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί της Ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών, αλλά παρά το γεγονός της άμεσης κινητοποίησης δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν οι δράστες. Το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών όμως έχει συλλέξει αρκετά ευρήματα τόσο από την τράπεζα όσο και από τη μοτοσυκλέτα, τα οποία θα διερευνηθούν και θα συγκριθούν με άλλες υποθέσεις.
Το σκηνικό της ληστείας είδαν από κοντά εργαζόμενοι και περαστικοί. Ο Γιάννης Τσιγκέλης περπατούσε στο πεζοδρόμιο κοντά στην τράπεζα όταν είδε το ληστή να απειλεί το λαχειοπώλη κι εκείνος να απομακρύνεται. Η απειλητική αυτή κίνηση του ληστή απομάκρυνε και τους υπόλοιπους περαστικούς. Οπως μάλιστα περιγράφουν άλλοι, ο λαχειοπώλης οπισθοχωρώντας απάντησε στην απειλή με ψυχραιμία πως "Μια ζωή την έχουμε!".
Ο Γιάννης Τσιλίκος περιγράφει από τα όσα είδε και άκουσε πως οι ληστές πλησίασαν περπατώντας με τη βαριοπούλα κι ένα σάκο. Φορούσαν τζιν παντελόνι και είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα - με κράνος ο ένας και με κουκούλα ο άλλος. Εξω από την τράπεζα ο ένας χτύπησε με δύναμη την τζαμαρία της εξόδου κινδύνου με τη βαριοπούλα. Μερικοί πολίτες επειδή φοβήθηκαν μπήκαν στο μαγαζί του, ειδοποίησαν την Αστυνομία και μέσα σε 2-3 λεπτά αντιλήφθηκαν πως οι δράστες είχαν φύγει και τους αναζητούσε η ομάδα ΔΙΑΣ.
Ο Παναγιώτης Στέφανος, συνδικαλιστής και μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ βρέθηκε στην τράπεζα μετά τη ληστεία, ενώ είχε αρχίσει η καταμέτρηση για να διαπιστωθεί το ποσό που ενδεχομένως είχαν πάρει οι ληστές. Τόνισε την ανάγκη όλα τα καταστήματα να διαθέτουν επαρκή μέτρα ασφαλείας και υποσχέθηκε πως από την μεριά της Ομοσπονδίας θα γίνουν τα πάντα για να υπάρχει ασφάλεια στα τραπεζικά καταστήματα.