Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 09:43

"Μαϊμού" εφοριακοί και λογιστές εξαπατούσαν ηλικιωμένους σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

"Μαϊμού" εφοριακοί και λογιστές εξαπατούσαν ηλικιωμένους σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Τελειωμό δεν έχουν τα κρούσματα πάσης φύσεως απάτης με θύματα ηλικιωμένους και στη Μεσσηνία.

Αυτήν τη φορά χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα που νοίκιαζαν και προσποιούμενοι λογιστές ή εφοριακούς, ή ακόμα κάνοντας λόγο για δήθεν τροχαία ατυχήματα δρούσαν τους τελευταίους μήνες 4 άτομα και με τη βοήθεια αγνώστου αριθμού συνεργών είχαν αποσπάσει συνολικά περισσότερα από 4.000 ευρώ από ηλικιωμένους σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Πύργο Ηλείας.

Ηδη από το πρωί της Τρίτης για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί ένας 47χρονος από το Ζεφύρι και μία 37χρονη από τη Ρουμανία, που κατοικούσε στο Μενίδι, ενώ αναζητούνται ακόμα ένας 47χρονος και ένας 50χρονος. 

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας έχοντας συλλέξει πληροφορίες κατά το προηγούμενο διάστημα, επιχείρησαν να ελέγξουν τον 47χρονο και την 36χρονη, όταν αυτοί πήγαν σε εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας να παραδώσουν το όχημα που χρησιμοποιούσαν. 

Αντιλαμβανόμενοι τους αστυνομικούς αρνήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο και με γρήγορες κινήσεις επιβιβάστηκαν σε δικό τους όχημα και τράπηκαν σε φυγή κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς δημιουργώντας αναστάτωση στην κυκλοφορία. Οι αστυνομικοί όμως τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν λίγη ώρα αργότερα στο 3ο χλμ. του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτας – Τρίπολης στον παράδρομο.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι τόσο οι δύο συλληφθέντες, όσο και οι υπόλοιποι δύο καταζητούμενοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον 5 περιπτώσεις εξαπάτησης και απόπειρας εξαπάτησης ηλικιωμένων σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Πύργο Ηλείας. 

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ

Είχαν συστήσει συμμορία και εξαπατούσαν ηλικιωμένους είτε προσποιούμενοι λογιστές και εφοριακούς ζητώντας χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα για δήθεν οικονομικές οφειλές συγγενών τους. Αλλες φορές τους έλεγαν ότι δήθεν κάποιος συγγενής τους είχε εμπλακεί σε τροχαίο και ότι θα έπρεπε να δώσουν κάποια χρήματα για να ξεμπλέξει.

Ειδικότερα στις 25 Μαΐου πλησίασαν ηλικιωμένο στην Καλαμάτα και του είπαν ότι συγγενής του έχει οικονομική οφειλή καταφέρνοντας να του πάρουν 1.300 ευρώ. Στις 14 Ιουνίου στη Μεσσήνη προσέγγισαν ηλικιωμένη και με τα ίδια ψέματα κατάφεραν να της αποσπάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα απροσδιορίστου αξίας, ενώ την επόμενη ημέρα από τον Πύργο Ηλείας πήραν από ηλικιωμένο 500 ευρώ.

Στις 24 Ιουνίου μία ηλικιωμένη στην Καλαμάτα δεν “τσίμπησε”, όταν πήγαν σπίτι της και της είπαν ότι συγγενής της προκάλεσε τροχαίο με τους απατεώνες να φεύγουν άπραγοι. 

Τέλος την 1η Ιουλίου πήγαν ξανά σε σπίτι ηλικιωμένης και χρησιμοποιώντας ξανά το... παραμύθι με τις οφειλές κατάφεραν να πάρουν 875 ευρώ και κοσμήματα αξίας 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των θυμάτων, από τις παραπάνω απάτες έχουν αποκομίσει παράνομο κέρδος που ξεπερνάει τις 4.000 ευρώ. Παράλληλα στην κατοχή του 47χρονου και της 36χρονης που συνελήφθησαν, βρέθηκαν 290 ευρώ και 5 λέου Ρουμανίας και κατασχέθηκαν ως προερχόμενα από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ενώ κατασχέθηκε και το όχημα με το οποίο προσπάθησαν να διαφύγουν. 

Σε βάρος και των 4 εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της σύστασης συμμορίας, απάτη, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και απείθεια, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστο αριθμό συνεργών τους. 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την ταυτοποίηση των συνεργών τους και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά από την Ελληνική Αστυνομία έχουν εκδοθεί προς τους πολίτες οι παρακάτω οδηγίες:

- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

- Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

- Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

- Να μην πείθεστε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

- Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. 

- Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.