Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 19:02

Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας: 83 χρόνια στον καθένα σε 2 Τούρκους διακινητές 

Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας: 83 χρόνια στον καθένα σε 2 Τούρκους διακινητές 

Σε 83 χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή 7.000 ευρώ τον καθένα καταδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας, με το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, δύο Τούρκους διακινητές για τη μεταφορά 27 Αφγανών μεταναστών -μεταξύ τους και 16 παιδιά-, από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα.

Πρωτόδικα στους δύο Τούρκους κατηγορούμενους είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 145 χρόνων και χρηματική ποινή 1.500.500 ευρώ στον καθένα. Οι κατηγορούμενοι τον Μάιο του 2010 είχαν επιβιβάσει τους παράτυπους μετανάστες σε ιστιοφόρο στην Κωνσταντινούπολη και είχαν προορισμό την Ιταλία - αλλά το σκάφος τους έπεσε σε κακοκαιρία και έπαθε μηχανική βλάβη ανοιχτά της Νεάπολης Λακωνίας. Σύμφωνα με την κατάθεση λιμενικού που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών, το σκάφος εξέπεμψε SOS τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Μαΐου και αμέσως άρχισαν έρευνες για τον εντοπισμό του. Τελικά το δεκάμετρο ιστιοφόρο με το όνομα "Ουτοπία" εντοπίστηκε αρκετές ώρες αργότερα να πλέει ανοιχτά του Οιτύλου, κοντά στο Λιμένι. Αλιευτικό σκάφος το ρυμούλκησε μέχρι το καραβοστάσι του Οιτύλου όπου διαπιστώθηκε πως τα σωστικά μέσα στο σκάφος ήταν ανύπαρκτα, ενώ και τα λίγα σωσίβια που υπήρχαν δεν αρκούσαν για όλους. 

Να σημειωθεί ότι από τα 83 χρόνια εκτιτέα είναι τα 5, τα οποία οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη εκτίσει. Επίσης το δικαστήριο διέταξε την απέλασή τους και τους απαγόρευσε να επιστρέψουν στην Ελλάδα για 10 χρόνια. 

Ν.Κ.