Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 08:58

Βαριές καμπάνες στα 5 μέλη της "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ"

Βαριές καμπάνες στα 5 μέλη της "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ"

Ως τρομοκράτες καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 4 Δραμινούς και τον Καλαματιανό αρχηγό τους, οι οποίοι πέρυσι στις 23 Οκτωβρίου έβαλαν τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ο 53χρονος Καλαματιανός καταδικάστηκε σε 18,5 χρόνια κάθειρξη και σε 15,5 χρόνια κάθειρξη ο καθένας από τους άλλους κατηγορούμενους - ηλικίας 26 χρόνων ο μικρότερος και 35 χρόνων ο μεγαλύτερος. Οι 5 βομβιστές - τρομοκράτες καταδικάστηκαν ως μέλη της τρομοκρατικής, σύμφωνα με το δικαστήριο, οργάνωσης "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ". Οι κατηγορούμενοι θυμίζουμε ότι είχαν γράψει με μαύρο σπρέι το σύμβολό τους, ένα σταυρό και δύο αντίρροπα Εψιλον, αφήνοντας το σημάδι τους στον τόπο των εκρήξεων. Συνελήφθησαν μια μέρα μετά τις δύο εκρήξεις ενώ κατόπτευαν το χώρο στα Δικαστήρια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ασφάλειας Καλαμάτας, είχαν προετοιμάσει 4 βόμβες, ενώ με τις δύο εκρήξεις ήθελαν να γίνει γνωστή η ιδεολογία της οργάνωσής τους "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ", για την καθαρότητα των Ελλήνων και τους... μπάσταρδους Βυζαντινούς που κατέστρεψαν την Αρχαία Ελλάδα. Μάλιστα οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι χθες στις απολογίες τους χαρακτήρισαν σφαγέα των λαών τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον παρομοίασαν με τον Κεμάλ Ατατούρκ.

 

«ΑΓΑΘΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ»

Οι 5 βομβιστές - τρομοκράτες ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ότι είχαν έρθει στην Καλαμάτα για "εκδρομούλα". Θα γνώριζαν την πόλη και θα πήγαιναν για κυνήγι αγριογούρουνου και κάμπινγκ στον Ταΰγετο. Γι' αυτό και -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- ζώστηκαν ένα... ολόκληρο οπλοστάσιο από καραμπίνες, φυσίγγια, σπάθες, μαχαίρια, βαλλίστρες, διόπτρα και στρατιωτικό εξοπλισμό που θα ζήλευε φαντάρος: για την επιβίωσή τους στο βουνό, γιατί έπρεπε να γλιτώσουν τις οικογένειές τους όταν έμπαιναν οι Τούρκοι στην Ελλάδα ή όταν θα γινότανε εξέγερση από τους παράτυπους μετανάστες. Κινδύνους, που σύμφωνα με το όρκο που έδωσαν για να εισχωρήσουν στην ομάδα "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ", θα αντιμετώπιζαν σύντομα, κι έπρεπε να υπερασπιστούν την καθαρότητα του γένους στο όνομα του Διός. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά -όπως επικαλέστηκαν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι- όφειλαν να εξεγερθούν και να αντισταθούν στους πολιτικούς που αφαιμάζουν το λαό ωθώντας τον στην φτώχεια, τις αυτοκτονίες και την ανεργία. Αλλωστε, κατηγορούμενος υποστήριξε στην απολογία του ότι η αγάπη για την πατρίδα τούς παρακίνησε να προβούν στις δύο συμβολικές εκρήξεις: στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καταγγείλουν τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα του ειδεχθούς μνημονίου και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου γιατί ήταν ένας αιμοσταγής αυτοκράτορας και σφαγέας των Ελλήνων. Αλλά ό,τι έκαναν, το έκαναν «με αγαθές προθέσεις», υποστήριξε ο κατηγορούμενος.

 

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ CSI

Ολοι οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν σχεδιάσει τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά αυθόρμητα ένιωσαν ότι πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα αφύπνισης στον κόσμο και τους πολιτικούς της χώρας. Μάλιστα διασκέδασαν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα βαρελότο γεμισμένο με πυρίτιδα φυσιγγίων και φυτιλάκι από δυναμιτάκια, και μάλιστα πολύ κατώτερο από αυτά που κατασκευάζουν οι Μεσσήνιοι το Πάσχα. Ο αρχηγός τους, προκλητικός σε αρκετά σημεία της απολογίας του, χαρακτήρισε πυροτέχνημα τον εκρηκτικό μηχανισμό και ισχυρίστηκε ότι είχαν φτιάξει 4 τέτοια "πυροτεχνήματα" γιατί αυτό κάνουν οι κυνηγοί αγριογούρουνου για να οδηγήσουν το θήραμά τους στην παγίδα που του στήνουν. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι δεν είχαν επιλέξει ούτε και τους στόχους, αλλά στις 4 το πρωί βγήκαν με το αυτοκίνητο στο δρόμο και βρέθηκαν τυχαία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τρεις έμειναν στο αυτοκίνητο, το οποίο πάρκαραν στην οδό Αναγνωσταρά για να ελέγχουν μην περάσει κανένας, και οι δύο κατέβηκαν και έσπρωξαν το "βαρελότο" κάτω από το κενό της γκαραζόπορτας. Τυχαία -σύμφωνα πάντα με τους ίδιους- βρέθηκαν και στο Μυστρά και μόλις αντίκρισαν το άγαλμα του "μαρμαρωμένου βασιλιά", τους προξένησε τέτοια δυσφορία που έβαλαν εκεί το δεύτερο βαρελότο. Σε ερώτηση δε γιατί έβγαλαν την πινακίδα από το αυτοκίνητο του ενός κατηγορούμενου και την έβαλαν στο άλλο που είχε νοικιάσει στη Θεσσαλονίκη ένας άλλος από αυτούς, απολογούμενος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι το είχανε δει στην αμερικάνικη σειρά CSI και το έκαναν και αυτοί!

 

ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης και για κατοχή όπλων και βεγγαλικών. Καθώς στις έρευνες που έγιναν στο πατρικό σπίτι του αρχηγού στην Καλαμάτα, καθώς και στο νοικιασμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν: 4 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, 4 κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα με ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα, 3 τόξα και 2 βαλλίστρες, ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, βάρους 3 κιλών περίπου, 2.599 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 43 βέλη, 2 γεμιστήρες πιστολιού, 2 τσεκούρια, σπαθί, μαχαίρια και σουγιάδες, σιδηρογροθιά και 2 γκλομπ, 89 καπνογόνα-βεγγαλικά, 3 συσκευές ενδοεπικοινωνίας (μοτορόλα), 3 κουκούλες τύπου full face, είδη ρουχισμού (φόρμες στρατιωτικού τύπου, γάντια, τζάκετ κ.ά.), διάφορα είδη “επιχειρησιακού” εξοπλισμού (θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.ά.). Ο αρχηγός πάντως στην απολογία του ειρωνεύτηκε λέγοντας "λες και είναι το όπλο του Ράμπο!", όταν ρωτήθηκε για το πλήθος των όπλων και απάντησε ότι δικά του ήταν μόνο τα δύο "βαλλιστράκια" και δύο τόξα. Τα μισά φυσίγγια υποστήριξε ότι ήταν του μακαρίτη του πατέρα του και η νιτρική αμμωνία, ήτανε νιτρικό κάλλιο που έβαζε η μητέρα του στα φυτά του κήπου.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Οπως περιέγραψαν χθες στο δικαστήριο οι αστυνομικοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες αλλά και όπως προκύπτει από την δικογραφία, η Ασφάλεια Καλαμάτας προέβη στη σύλληψή τους έχοντας ήδη σημαντικά στοιχεία από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης. Η μαρτυρία του φύλακα στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά που γύρω στις 5.30 το πρωί πήγαινε να πιάσει δουλειά και παρατήρησε την πινακίδα του αυτοκινήτου, αλλά και τα κομματάκια εφημερίδας από τη Δράμα που περισυνέλεξαν οι αστυνομικοί από την έκρηξη που έκοψε την παλάμη του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, συνεισέφεραν καθοριστικά στον εντοπισμό και τη σύλληψη των 5 βομβιστών.

Ο ένας από τους Δραμινούς κατηγορούμενους ήταν μάλιστα αστυνομικός και είχε φύγει από το Σώμα, ενώ δούλευε περιστασιακά ως security. Από την ίδια δουλειά είχε απολυθεί λίγες ημέρες πριν έρθουν στην Καλαμάτα και έτερος κατηγορούμενος, ο οποίος φεύγοντας από την Χαλκιδική, όπου δούλευε πριν απολυθεί, νοίκιασε το αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη. Συνδετικός κρίκος για να δεθούν και να γίνουν η οργάνωση "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ", ως συνέλληνες και αδέλφια -όπως χαρακτήρισε τα μέλη της ομάδας του και ο αρχηγός τους- ήταν ένας τρίτος Δραμινός, ο οποίος δούλευε σερβιτόρος. Ο τέταρτος Δραμινός είναι ένας κτηνοτρόφος ενώ ο Καλαματιανός αρχηγός έμενε στο Αγρίνιο και είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον Καλαματιανό, ο Δραμινός σερβιτόρος γνωρίστηκε μέσω του Facebook και με τους άλλους τρεις όταν πήγε πριν δύο χρόνια ένα ταξίδι στην Δράμα. Σε αυτό το ταξίδι "έσμιξαν οι απόψεις τους", όπως χαρακτηριστικά είπε και ένας από τους κατηγορούμενους.