Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 17:16

Μαργέλης: "Προς τη σωστή κατεύθυνση η μείωση των παραβόλων"

Μαργέλης: "Προς τη σωστή κατεύθυνση η μείωση των παραβόλων"

Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη εξακολουθεί να παραμένει ακριβή για τον μέσο πολίτη, παρά τη σημαντική μείωση στα δικαστικά παράβολα και τέλη. Το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώθηκε από τα 100 στα 50 και στα 70 ευρώ κατά περίπτωση, αντίθετα επιβάλλεται πλέον το παράβολο αναβολής, το λεγόμενο «αναβολόσημο», από 20 έως 50 ευρώ όταν οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης, ενώ παράλληλα αυξάνεται το μεγαρόσημο.

Η αναπροσαρμογή των δικαστικών εξόδων και παραβόλων που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική δικαιοσύνη ισχύει από τη Δευτέρα. Σιγά-σιγά τα τέλη αυτά θα καταβάλλονται μέσω του ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο θα αντικαταστήσει σταδιακά την έντυπη μορφή, καθώς και τα σχετικά αποδεικτικά είσπραξης. Ο στόχος, όπως τον αναλύει στην "Ε" ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, είναι το ηλεκτρονικό παράβολο να συμβάλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οσον αφορά δε το νομοσχέδιο για τις μειώσεις στα δικαστικά έξοδα, ο κ. Μαργέλης τονίζει ότι «έχει πάρα πολλές θετικές διατάξεις, μεταξύ αυτών είναι ότι πλέον καταργείται το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές, μια σοβαρή διάταξη επ' ωφελεία του πολίτη». Επίσης, μειώνεται στο ήμισυ το δικαστικό ένσημο που καταβάλλεται στις εργατικές διαφορές, ενώ και το παράβολο έφεσης στην πολιτική δίκη μειώνεται σε ποσοστό 60%, όπως μειώνονται και τα παράβολα μήνυσης και έγκλησης. Ταυτόχρονα όμως «προβλέπεται η καταβολή ενός ειδικού παραβόλου, του λεγόμενου "αναβολόσημου", συνεπώς οποιοσδήποτε διάδικος ζητάει πλέον αναβολή στις πολιτικές και διοικητικές δίκες πρέπει να καταβάλει το εν λόγω παράβολο, το ύψος του οποίου είναι 20, 30, 40 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου. Γίνεται μια προσπάθεια από τη μεριά της Πολιτείας για να περιοριστούν τα άσκοπα αιτήματα αναβολών και αντιλαμβάνεται πλέον ο διάδικος όταν επιβάλλει το αίτημα αναβολής θα δίνει και ένα συμβολικό ποσό 20, 30, 40 ευρώ ανάλογα με το δικαστήριο», σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣΚ. 

 

ΑΚΡΙΒΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο Κώστας Μαργέλης απαντά σε ερώτησή μας πως «η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να μένει ακριβή», αν και «αυτό το νομοσχέδιο διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, σε σχέση με τα αυξημένα τέλη που υπήρχαν, πλην όμως δεν ελαττώνει το πρόβλημα που υπάρχει». Και προσθέτει πως «όλα τα παράβολα και τα τέλη τα οποία θεσπίστηκαν είναι προς όφελος του πολίτη, είναι πολύ μικρότερα τα έξοδα που καταβάλλει τώρα πλέον, εκτός του "αναβολόσημου", το οποίο είναι μια επιβάρυνση». Μια δεύτερη επιβάρυνση είναι η αύξηση του μεγαρόσημου, το οποίο «αυξήθηκε σημαντικά, με συνέπεια να υπάρχει μια σοβαρή αύξηση 50% για τον πολίτη όταν θέλει να κάνει αιτήσεις και να λαμβάνει πιστοποιητικά από τις δικαστικές αρχές του Πρωτοδικείου Καλαμάτας». Καταλήγοντας, ερωτώμενος σχετικά με το αν χρειάζονται παράλληλα και μέτρα για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης ώστε να υπάρξει μια αποσυμφόρηση προς όφελος του πολίτη, σημείωσε: «Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ψηφιστεί τουλάχιστον 15 νομοσχέδια για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Πλην όμως το πρόβλημα αντί να λειαίνεται, οξύνεται». Και το αποτέλεσμα είναι και «τα δικαστήρια της Καλαμάτας να έχουν βουλιάξει και από τις πολιτικές και από τις ποινικές υποθέσεις -ουσιαστικά η Πολιτεία επιχειρεί με απρόσφορα μέτρα να οδηγήσει στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και μέχρι τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς». 

 

Ν.Κ.