Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 09:02

Εφετείο Καλαμάτας: Αθώοι επιχειρηματίας και μεσίτης σκαφών για απόπειρα μεταφοράς μεταναστών

Εφετείο Καλαμάτας: Αθώοι επιχειρηματίας και μεσίτης σκαφών για απόπειρα μεταφοράς μεταναστών

 

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο επιχειρηματίας και ο μεσίτης σκαφών αναψυχής οι οποίοι κατηγορούνταν για απόπειρα μεταφοράς 151 παράτυπων μεταναστών με μια θαλαμηγό, στις 20 Απριλίου του 2012, από τις ακτές της Λακωνίας στην Ιταλία.

Αντίθετα, ο κατηγορούμενος ως καπετάνιος της θαλαμηγού, καταδικάστηκε για απλή συνέργεια σε φυλάκιση 155 χρόνων (εκτιτέα είναι τα 10 χρόνια), με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Το δικαστήριο μάλιστα έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του και δεν φυλακίστηκε, με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Θυμίζουμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώθηκε χθες με την έκδοση της απόφασης. Η θαλαμηγός ανήκε στον πατέρα του επιχειρηματία και προσάραξε στη βραχονησίδα Λεπτονήσι κοντά στην Ελαφόνησο. Ενας από τους 151 μετανάστες είχε καλέσει με το κινητό του στο "112" (τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης), κι έτσι ειδοποιήθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, που με τη σειρά του ειδοποίησε το Λιμεναρχείο Νεάπολης. Ενα μήνα νωρίτερα ο μεσίτης είχε μεσολαβήσει για την πώληση του σκάφους σε μια αμερικανική εταιρεία, που προσέλαβε τον τρίτο κατηγορούμενο ως καπετάνιο. 

Ν.Κ.