Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 17:58

Ειρηνοδικείο Μεγαλόπολης: Μείωση δόσης επειδή μειώθηκε η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας 

Γράφτηκε από την
Ειρηνοδικείο Μεγαλόπολης: Μείωση δόσης επειδή μειώθηκε η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας 

Το Ειρηνοδικείο Μεγαλόπολης μείωσε τη μηνιαία δόση από τα 1.000 στα 267 ευρώ για τη διάσωση πρώτης κατοικίας, γιατί μειώθηκε η εμπορική αξία του ακινήτου.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόφαση πανελλαδικά, που, με προσωρινή διαταγή ειρηνοδίκη, γίνεται κούρεμα στο κούρεμα της οφειλής δανειολήπτη, γιατί η εμπορική αξία βάσει της οποίας πάρθηκε η αρχική απόφαση του δικαστηρίου το 2012 δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Ο Καλαματιανός δικηγόρος του δανειολήπτη Αριστομένης Σκούλικας εξηγεί στην "Ε" ότι «πρόκειται για κάτι καινούργιο που θα απασχολήσει θεωρώ αρκετούς συμπολίτες μας το ερχόμενο διάστημα: αίτηση μεταρρύθμισης της απόφασης που έχει εκδοθεί και έχει ρυθμίσει τα δάνεια του οφειλέτη είτε σε επίπεδο προσωρινής διαταγής είτε οριστικής απόφασης της κύριας αίτησης του οφειλέτη». Με απλά λόγια, η νέα απόφαση «ρυθμίζει με πιο ευνοϊκούς όρους τα δάνειά σου, σύμφωνα με τις σημερινές σου ανάγκες και πετυχαίνεις κούρεμα στο κούρεμα!». Δηλαδή, «το δικαστήριο ρυθμίζει τα δάνειά σου από την αρχή, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που του δίνεις, χωρίς βέβαια να πλήττεται προς το χειρότερο η ήδη υπάρχουσα ρύθμιση είτε να κινδυνεύεις να την χάσεις». 

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ

Για παράδειγμα -εξηγεί ο Αρ. Σκούλικας- «εάν αυξηθούν οι βιοτικές σου ανάγκες ή μειωθούν τα εισοδήματά σου, εάν πετύχει το παιδί σου στις πανελλήνιες και αυξηθούν τα έξοδα της οικογένειας, εάν μεσολαβήσει ένας αιφνίδιος θάνατος ή μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, εάν γεννηθεί ένα παιδάκι και μεγαλώσει η οικογένεια, εάν μειωθεί η εμπορική αξία του σπιτιού σου που χρόνο με το χρόνο πέφτει λόγω της οικονομικής κρίσης, μπορείς να μειώσεις αναλόγως τη δόση του δανείου σου». Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προαναφερομένων είναι άλλωστε και η εν λόγω απόφαση, που αφορά προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Μεγαλόπολης στις 20 του τρέχοντος μήνα, με την οποία ένα ζευγάρι ήταν υποχρεωμένο με δικαστική απόφαση να πληρώνει 1.000 ευρώ το μήνα για 238 μήνες για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του. Μετά την αίτηση μεταρρύθμισης που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο και έγινε δεκτή, το ζευγάρι καλείται πλέον να πληρώνει το ποσό των 267 ευρώ το μήνα για 238 μήνες, δηλαδή πέτυχε «κούρεμα» επιπλέον της πρώτης απόφασης.

Ν.Κ.

 

 

 

 


NEWSLETTER