Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 08:54

Δίκη στην Καλαμάτα: Δεν πουλούσαν, αλλά “έπιναν” μαζί ναρκωτικά 

Δίκη στην Καλαμάτα: Δεν πουλούσαν, αλλά “έπιναν” μαζί ναρκωτικά 

 

 

 

 

Δεν πωλούσαν ναρκωτικά, τα μοιράζονταν σαν μια παρέα αφού τα έπαιρναν από την Κόρινθο αρχικά και μετά, όταν συνελήφθη ο εκεί προμηθευτής τους, από την Αθήνα.

Ετσι, λέει, πετύχαιναν καλύτερη τιμή αγοράς και έφταναν τα χρήματα που τσόνταραν όλοι μαζί για να έχουν να καπνίσουν χασίς και να σνιφάρουν κοκαΐνη.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Αυτό υποστήριξαν με απλά λόγια οι μισοί από τους συνολικά 20 κατηγορούμενους, οι οποίοι χθες απολογήθηκαν στη δίκη για την υπόθεση που αφορά τη διακίνηση χασίς και κοκαΐνης από τη φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση, που εξάρθρωσε πέρυσι το Μάιο το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Ολοι δε, δήλωσαν τοξικομανείς και έφεραν χαρτιά στο δικαστήριο ότι παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης μέσα στη φυλακή. 

Η δίκη χθες ξεκίνησε με την κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών, ο οποίος εκτίμησε ότι ο τζίρος τους, μέσα στο 10μηνο που γινόταν η παρακολούθηση, έφτασε -αν δεν ξεπέρασε- τα 500.000 ευρώ. Η συχνότητα άλλωστε που τα ηγετικά στελέχη πηγαινοέρχονταν στην Κόρινθο και την Αθήνα για να προμηθευτούν τα ναρκωτικά, ήταν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης, αν και όχι στο σύνολό τους, ζήτησαν να μην ληφθούν υπ' όψιν από το δικαστήριο οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των πελατών τους, γιατί -υποστήριξαν- είναι άκυρες επειδή δεν φέρουν υπογραφή και σφραγίδα σε κάθε σελίδα όσων ασχολήθηκαν με αυτές. Ομως, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, οπότε το δικαστήριο αφού αποσύρθηκε για να εξετάσει το αίτημα, επανήλθε και συνέχισε κανονικά τη διαδικασία.

Χθες ήταν η δεύτερη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με τις καταθέσεις μαρτύρων, ενώ χθες κατέθεσαν και συγγενείς των κατηγορουμένων ως μάρτυρες υπεράσπισης. Η δίκη συνεχίζεται αύριο, οπότε και αναμένεται να απολογηθούν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι και να αγορεύσει η εισαγγελέας. 

ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Ο αστυνομικός και τελευταίος μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι όλα ξεκίνησαν από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα. Κάποιος, φοβισμένος για να αποκαλύψει πολλά, στις 14 Ιουλίου του 2015 τους ανέφερε ότι μετά την εξάρθρωση άλλης ομάδας που διακινούσε ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης, έχουν βρεθεί οι... διάδοχοι. Ο ίδιος πληροφοριοδότης ήταν άλλωστε ο άνθρωπος ο οποίος έδωσε στους αστυνομικούς 6 τηλεφωνικούς αριθμούς, με την παραίνεση να μην ψάξουν ποιοι είναι οι κάτοχοι, γιατί έτσι και αλλιώς είναι δηλωμένα σε πρόσωπα "αχυράνθρωπων". 

ΟΙ ΕΠΙΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Η επόμενη κίνηση ήταν η επισύνδεση των εν λόγω τηλεφώνων, κάτι που έγινε στις αρχές Αυγούστου 2015. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον αστυνομικό και τα στοιχεία της δικογραφίας, όλο το 10μηνο διάστημα της παρακολούθησης είχαν κατασχεθεί ποσότητες ναρκωτικών και φυτείες χασίς και είχαν συλληφθεί 12 άτομα που συσχετίζονται με τη δράση του κυκλώματος. Συγκεκριμένα, είχαν κατασχεθεί πάνω από 4 κιλά χασίς, πάνω από 1 κιλό κοκαΐνης, δενδρύλλια χασίς, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 13.000 ευρώ κ.ά., τα οποία συνδέονται με διάφορους τρόπους με την εγκληματική οργάνωση. 

Οσον αφορά την αγορά των ναρκωτικών από την εγκληματική ομάδα, αυτό -σύμφωνα με τον αστυνομικό- το είχαν αναλάβει οι δύο φερόμενοι ως ηγετικά στελέχη της οργάνωσης: ο 38χρονος από τη Μεσσήνη που έμενε στον Ανεμόμυλο και ο 34χρονος αυτοκινητιστής από την Τρίοδο. Αρχικά, λοιπόν προμηθεύονταν ναρκωτικά από έναν 45χρονο Κορίνθιο συγκατηγορούμενό τους και όταν αυτός συνελήφθη, από έναν 50χρονο Αλβανό, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος. Ο εν λόγω Αλβανός φέρεται μάλιστα ότι ερχόταν από την Αθήνα με το αυτοκίνητο και τα παρέδιδε στον φερόμενο ως αρχηγό από τον Ανεμόμυλο. Το σημείο του ραντεβού στη Μεσσηνία ήταν προκαθορισμένο από πριν και έτσι οι αστυνομικοί τον περίμεναν (τον Αλβανό) και τον έπιασαν στα σύνορα Μεσσηνίας - Αρκαδίας πέρυσι το Μάιο. Μαζί του είχε την ποσότητα της κοκαΐνης που σε αξία στη χονδρική -σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές- αγγίζει τα 15.000 ευρώ. Αλλοτε πάλι, τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος φέρονται ότι πήγαιναν οι ίδιοι στην Αθήνα και έφερναν τα ναρκωτικά, όπως κατηγορούνται ότι έγινε και πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν κατάφερε να ξεφύγει ο 34χρονος αυτοκινητιστής από την Τρίοδο σε μπλόκο των αστυνομικών στα διόδια της Βελιγοστής. 

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗΣ

Σύμφωνα με το μάρτυρα αστυνομικό, οι τιμές που αγόραζαν ήταν 55 ευρώ το γραμμάριο η κοκαΐνη και 2 - 3 ευρώ το γραμμάριο το χασίς. Μετέπειτα, πωλούσαν την κοκαΐνη προς 90 - 120 ευρώ το γραμμάριο και το χασίς από 5 - 7 ευρώ το γραμμάριο. Ο αστυνομικός είπε ακόμα ότι οι περισσότεροι από αυτούς ζούσαν κάνοντας διακίνηση ναρκωτικών, και μάλιστα ο φερόμενος ως αρχηγός από τον Ανεμόμυλο έκτιζε σπίτι και αγόραζε αγροκτήματα. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης αποθήκευαν, διαμεσολαβούσαν ή διακινούσαν τα ναρκωτικά. Πλούσιες δε, κατέθεσε ο αστυνομικός, ήταν και οι συνομιλίες οι οποίες έχουν καταγραφεί, που για να μην καταλαβαίνονται χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις και συνθηματικές λέξεις. 

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ  

Χθες απολογήθηκαν οι 10 από τους συνολικά 20 κατηγορούμενους, οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες για διακίνηση χασίς και κοκαΐνης, ενώ οι 19 από αυτούς κατηγορούνται και ως μέλη εγκληματικής ομάδας. Πρώτος απολογήθηκε ο φερόμενος ως αρχηγός από τον Ανεμόμυλο, ο οποίος υποστήριξε ότι ήταν τόσο εξαρτημένος από τα ναρκωτικά που χρειαζόταν 50 - 60 ευρώ την ημέρα για να ικανοποιεί το πάθος του. Αρνήθηκε όμως ότι ήταν άνεργος, αλλά ισχυρίστηκε πως δούλευε σε οικοδομές μαζί με τον συγκατηγορούμενο και αδελφό του, οι οποίοι είναι ελαιοχρωματιστές. Ο φερόμενος ως αρχηγός δεν αρνήθηκε ότι πήγαινε στην Κόρινθο ή την Αθήνα και έφερνε ναρκωτικά. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι το έκανε για να πετυχαίνει καλύτερες τιμές αγοράς, προκειμένου να ικανοποιούν αυτός και οι φίλοι του το πάθος τους. 

Το άλλο φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ο αυτοκινητιστής από την Τρίοδο, δεν κινήθηκε σε διαφορετικό πλαίσιο από τον φερόμενο ως αρχηγό. Ζήτησε και αυτός συγγνώμη για τη συμπεριφορά του προς τους οικείους του και για το πόσο χειριστικός υπήρξε με τους ανθρώπους εξαιτίας του πάθους του για τα ναρκωτικά. Ολα γίνονταν -ισχυρίστηκε- μέσα στην παρέα, για να μοιράζονται τα έξοδα και να ικανοποιείται το πάθος τους για το χασίς και την κοκαΐνη. Επίσης, χθες απολογήθηκαν ένας 44χρονος Νησιώτης, ο 34χρονος αδελφός του φερόμενου ως αρχηγού και ένας 39χρονος από την Αμφιθέα. Οι προαναφερόμενοι εξήγησαν στο δικαστήριο πώς έμπλεξαν στα ναρκωτικά από μικρή ηλικία, τις προσπάθειές τους να ξεκόψουν μέσα στη φυλακή, ενώ ισχυρίστηκαν πως ποτέ δεν πούλησαν. Επίσης, απολογήθηκαν ένας 34χρονος από το Σπιτάλι, ο οποίος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με εγκληματικές οργανώσεις και πώληση ναρκωτικών. Ισχυρίστηκε ότι ήταν συμμαθητές με τον αυτοκινητιστή από την Τρίοδο και δεν γνωρίζει κανέναν άλλον. Και αυτός υποστήριξε ότι έμπλεξε με τα ναρκωτικά από το σχολείο και συνέχισε να κάνει χρήση και ως ενήλικας. Ακόμη απολογήθηκαν ένας 54χρονος Νησιώτης και ο 33χρονος γιος του, ο οποίος έχει δικαστεί και καταδικαστεί αμετάκλητα για τη συμμετοχή του στο σκέλος της εγκληματικής ομάδας του γνωστού Καλαματιανού ισοβίτη που διακινούσε ναρκωτικά. Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες για συμμετοχή στην οργάνωση και για διακίνηση ναρκωτικών. Ο επόμενος ο οποίος απολογήθηκε ήταν ένας 44χρονος Νησιώτης ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι πολυτοξικομανής και παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στη μεταφορά κάποιων ποσοτήτων ναρκωτικών, όχι όμως για μεγάλες ποσότητες όπως του αποδίδουν ή για όλες τις μεταφορές, στις οποίες φέρεται ότι συμμετείχε. Δικαιολόγησε δε την εμπλοκή του αυτή, λέγοντας ότι έγινε σε παρεΐστικο πλαίσιο για να καταφέρουν καλύτερες τιμές αγοράς και να κάνουν χρήση οι ίδιοι.  

Ο τελευταίος ο οποίος απολογήθηκε χθες ήταν ένας 23χρονος Νησιώτης, ο οποίος φέρεται στο κατηγορητήριο ότι συμμετείχε στην καλλιέργεια δύο φυτειών χασίς. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι φρόντισε δύο φορές τα 12 φυτά στη μία καλλιέργεια, μετά από την προτροπή του πατέρα ενός φίλου του, ο οποίος ήταν κλεισμένος στη φυλακή και τους παρακάλεσε να την ποτίσουν. Αρνήθηκε δε, πως συμμετείχε ενεργά στην καλλιέργεια ή συγκόμισε κάποιες ποσότητες.