Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 16:28

Καλαμάτα: “Καμπάνες” σε 12 για διακίνηση ναρκωτικών 

Καλαμάτα: “Καμπάνες” σε 12 για διακίνηση ναρκωτικών 

 

Από 9 χρόνια κάθειρξη μέχρι 3 χρόνια φυλάκιση για σύσταση συμμορίας -και όχι εγκληματικής οργάνωσης- καθώς και διακίνηση ναρκωτικών, ως τοξικομανείς, μοίρασε χθες ποινές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 12 από τους συνολικά 14 κατηγορούμενους, στη δίκη της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε ηρωίνη, κοκαΐνη και χασίς και εξαρθρώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο μέσα από την παρακολούθηση τηλεφώνων. 

Το δικαστήριο, αφού άκουσε τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισής τους, απέρριψε την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης εκτιμώντας ότι από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στοιχειοθετείτο η σύσταση συμμορίας, πλημμέλημα για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι 4 από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι -όπως και άλλοι 8 που κάθισαν μαζί τους στο εδώλιο- καταδικάστηκαν επίσης και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ως προς τους υπόλοιπους 2 κατηγορούμενους, στον ένα δεν επιβλήθηκε ποινή, λόγω της μικρής ποσότητας που βρέθηκε να κατέχει ως χρήστης, ενώ η δεύτερη, μια αλλοδαπή γυναίκα, κρίθηκε αθώα από κάθε κατηγορία.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ

Ειδικότερα, από τους 4 που κρίθηκαν ένοχοι και για σύσταση συμμορίας και για διακίνηση ναρκωτικών, μόνο στους 3 το δικαστήριο αναγνώρισε τοξικομανία -καθώς προσκομίστηκαν οι σχετικές γνωματεύσεις- ενώ στον τέταρτο όχι, αφού δεν εμφάνισε σχετική γνωμάτευση. Στον συγκεκριμένο το δικαστήριο επέβαλε τη βαρύτερη ποινή, κάθειρξη 9 χρόνων με τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ωστόσο ενδεχόμενη έφεσή του θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με την προϋπόθεση να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του κάθε 1η και 16 του μήνα.

Στους δύο εκ των 3 κατηγορουμένων, που κρίθηκαν ένοχοι για σύσταση συμμορίας και διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανείς, επιβλήθηκε στον καθένα ποινή φυλάκισης 6 χρόνων, με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και με την προϋπόθεση να παρουσιάζονται κάθε 1η και 16η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους, ενώ ο ένας από αυτούς κρίθηκε αθώος για οπλοκατοχή. Στον τρίτο επιβλήθηκε φυλάκιση 5 χρόνων με τριετή επιτήρηση -με την έφεση επί της ποινής του να έχει επίσης ανασταλτικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΩΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ

Από τους υπόλοιπους 8 καταδικασθέντες, όλοι κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο ως προς τη σύσταση συμμορίας, αλλά ένοχοι ως προς τη διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανείς, καθώς προσκομίστηκαν πλείστες σχετικές πραγματογνωμοσύνες από τους συνηγόρους υπεράσπισής τους. Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν, στον έναν φυλάκιση 5 χρόνων με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και με την προϋπόθεση εμφάνισης κάθε 1η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, στη γυναίκα του φυλάκιση 4 χρόνων, με τριετή επιτήρηση από επιμελητή, ενώ και σε αυτή την ποινή η έφεση θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με την προϋπόθεση εμφάνισής της στο αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα.

Σε έναν ακόμα κατηγορούμενο επιβλήθηκε φυλάκιση 4 χρόνων, εξαγοράσιμη αντί 10 ευρώ την ημέρα και με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ενώ σε άλλους 4 το δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση 3 χρόνων εξαγοράσιμη αντί 5 ευρώ την ημέρα.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Νωρίτερα οι κατηγορούμενοι, στο σύνολό τους, υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι είναι χρόνιοι τοξικομανείς, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε επ’ ουδενί εγκληματική οργάνωση, αλλά γίνονταν συναλλαγές μεταξύ τους ως χρήστες που διευκόλυναν ο ένας τον άλλον στην εξασφάλιση της καθημερινής δόσης τους.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί εκφράστηκαν και από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη συνέχεια, αρκετοί από τους οποίους εστίασαν στις διαπροσωπικές και φιλικές σχέσεις που οι περισσότεροι είχαν μεταξύ τους, ως χρόνιοι χρήστες ουσιών, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι δεν μπορεί να νοείται εγκληματική οργάνωση που τα μέλη της πουλάνε δόσεις στον φερόμενο ως αρχηγό τους.

 

Β.Γ.Μ.