Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 21:17

"Κούρεμα" και "πάγωμα" δόσεων υπερχρεωμένων δανειοληπτών με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
"Κούρεμα" και "πάγωμα" δόσεων υπερχρεωμένων δανειοληπτών με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας

Δύο νέες αποφάσεις εκδόθηκαν χθες από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για δανειολήπτες τραπεζών που έχουν υπερχρεωθεί από δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες της "Ε", στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες μειώνονται στη μια περίπτωση οι δόσεις στις τράπεζες, ενώ στην άλλη "παγώνουν" οι καταβολές των δόσεων για 8 μήνες. Επειδή όμως οι δικαστικές αποφάσεις δεν πρόλαβαν να καθαρογραφούν, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα η μια περίπτωση αφορά 35χρονο ο οποίος έμεινε πρόσφατα άνεργος και εργάζεται, πλέον, περιστασιακά. Είναι παντρεμένος, η γυναίκα του άνεργη και έχουν ένα μωρό. Το μηνιαίο εισόδημά του είναι 700 ευρώ, ενώ τα χρέη του ανέρχονται σε 23.059 από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε δύο τράπεζες. Το δικαστήριο αποφάσισε να μειώσει τις δόσεις και όρισε τις μηνιαίες καταβολές στα 56 ευρώ στη μια τράπεζα και 68 ευρώ στην άλλη.
Η άλλη περίπτωση αφορά άνεργη από το 2009 που εργάζεται περιστασιακά. Το μηνιαίο εισόδημά της είναι 400 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές της είναι 37.210 ευρώ προς 6 τράπεζες. Το δικαστήριο με την απόφαση που πήρε μηδενίζει τις καταβολές των δόσεων για 8 μήνες και μετά το διάστημα αυτό ορίζει τον επαναπροσδιορισμό των δόσεων. 

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης σχολίασε με δηλώσεις του την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στην έκδοση των αποφάσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Απέδωσε την καθυστέρηση αυτή στην έλλειψη ειρηνοδικών αφού όπως είπε «το κράτος δεν έχει προχωρήσει στην κάλυψη των θέσεων των ειρηνοδικών με συνέπεια το Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας, αλλά και τα περιφερειακά να έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει από την πληθώρα των υποθέσεων». 
Επίσης, ο Κώστας Μαργέλης παρότρυνε τους πολίτες «να φτάσουν υποχρεωτικά στα δικαστήρια», λέγοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους και αρνούνται εξωδικαστικό συμβιβασμό.


NEWSLETTER