Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 08:46

Μεσσηνία: Καταδικάστηκε ο 36χρονος πατροκτόνος του Αγίου Νικολάου

Γράφτηκε από την

 

Μνήμες από το φονικό πέρυσι, ανήμερα την Πρωτοχρονιά στον Αγιο Νικόλαο της Μάνης, αναβίωσαν χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου, όπου δικαζόταν ένας 36χρονος Ελληνας, ο οποίος περιέλουσε με βενζίνη και πετρέλαιο τον παράλυτο θετό πατέρα του και τον έκαψε.

Μετά, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη μάνα του, εκείνη όμως έτρεξε και κλειδώθηκε στο μπάνιο του σπιτιού.   

Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ με τον 36χρονο να καταδικάζεται συνολικά σε 25 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και εμπρησμό και με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Έτσι θα εκτίσει την ποινή του στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού.

Ο 36χρονος πατροκτόνος δεν παρέστη χθες στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του. Στον ανακριτή, πέρυσι τον Ιανουάριο, υποστήριξε ότι δεν ήθελε να σκοτώσει τον 56χρονο θετό πατέρα του, αλλά να του προκαλέσει πόνο για να τον εκδικηθεί, επειδή αυτός και η μητέρα του υπέγραφαν για να εισαχθεί σε ψυχιατρείο.

ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟ

Ο ανακριτής είχε αποφασίσει μαζί με τον εισαγγελέα τον εγκλεισμό του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) για να γίνει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Στη συνέχεια το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε με βούλευμά του ο πατροκτόνος να παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο 36χρονος κατηγορούμενος έχει διαγνωστεί με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή (μια ψυχική νόσος μεταξύ σχιζοφρένειας και συναισθηματικής διαταραχής) και η υπεράσπιση προσπάθησε να πείσει ότι κατά την τέλεση της πράξης είχε πλήρη έλλειψη λογικής και συνείδησης -δηλαδή έλλειψη καταλογισμού. Λόγω μάλιστα της ασθένειάς του έχει διαγνωστεί με 67% αναπηρία, γι' αυτό και αρχικά δεν προφυλακίστηκε.

"ΣΚΟΤΩΣΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΗΡΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΩ"

Ο πατροκτόνος περιέλουσε με βενζίνη και πετρέλαιο τον παράλυτο θετό πατέρα του και τον έκαψε ανήμερα την Πρωτοχρονιά 2018 στον Αγιο Νικόλαο της Μάνης. Στη συνέχεια και αφού δεν κατάφερε να κάψει και τη μάνα του, ξεκίνησε με το μηχανάκι του για το σπίτι ενός συγχωριανού του. Εβαλε φωτιά στην εξώπορτα του σπιτιού, για να τον εκδικηθεί επειδή έλεγε ότι ο συγχωριανός του, του χρωστούσε 20 ευρώ για θελήματα που του είχε κάνει από το καλοκαίρι. Επειτα πήγε μόνος του και παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Καρδαμύλης. Μπήκε μέσα και ψύχραιμος ανήγγειλε στους αστυνομικούς: “Σκότωσα τον πατέρα μου και ήρθα για να παραδοθώ, το μετάνιωσα”.

"Ο ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΣ"

Ο κατηγορούμενος έκανε μικροθελήματα με ένα παπί στον Αγιο Νικόλαο και το διαφήμιζε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Παρέδιδε καφέδες με ένα μηχανάκι ή έπαιρνε τα σκουπίδια από τα σπίτια ηλικιωμένων και τα πήγαινε στον κάδο για ένα χαρτζιλίκι. Ολοι τον ήξεραν ως “ντελιβερά”. Είχε βγει από το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Αθήνας το Σεπτέμβριο πριν το φονικό, μετά από ένα μήνα ακούσιας νοσηλείας, αφού οι γιατροί έκριναν ότι μπορεί να ζήσει αυτόνομα και να παίρνει τα φάρμακά του. Στον Αγιο Νικόλαο επέστρεψε ένα μήνα πριν γίνει το κακό και εγκαταστάθηκε σε ένα τροχόσπιτο, όπου ζούσε σε άθλιες συνθήκες, σε ένα περιβάλλον βρόμικο, συντροφιά με τη σκυλίτσα του.

Το θύμα τον είχε υιοθετήσει, όταν ο δράστης και η μητέρα του μετακόμισαν πριν 20-25 χρόνια στον Αγιο Νικόλαο και ξεκίνησε η κοινή τους ζωή.

Ν.Κ.