Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 19:36

8 χρόνια φυλακή για το χασίς στους Δολούς

Γράφτηκε από την

Στην αποθήκη του σπιτιού του, στους Δολούς της Μάνης, καλλιεργούσε ένας 52χρονος Ελληνας από την περιοχή 67 φιντάνια χασίς σε ισάριθμες γλάστρες, και χθες καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 8 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ.

Ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι επρόκειτο για ατελή καλλιέργεια που την προόριζε για δική του χρήση δεν έγινε δεκτός από το δικαστήριο, το οποίο απέρριψε και τις ελαφρυντικές περιστάσεις.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, οι οποίοι στις 20 Ιανουαρίου 2017 αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες ερεύνησαν το σπίτι, μέσα στην αποθήκη βρήκαν ότι ο κατηγορούμενος είχε φτιάξει τις ιδανικές συνθήκες, με σταθερή θέρμανση και τεχνητό φως, ώστε να μεγαλώσουν τα 67 φυτά χασίς ύψους 2 έως 17 εκατοστά. Συγκεκριμένα, κράταγε ζεστό το χώρο με ένα αερόθερμο και παρείχε φως με ένα φωτιστικό δαπέδου και δύο προβολείς: ο ένας, υψηλής ισχύος, ήταν στερεωμένος σε τρίποδο, και ο άλλος προσαρμοσμένος πάνω σε μια μεταλλική σκάλα.

Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε ότι κάνει χασίς 25 χρόνια εξαιτίας μιας ψυχικής νόσου από την οποία πάσχει, και με τα χημικά φάρμακα που πρέπει να παίρνει δεν μπορεί να λειτουργήσει στη δουλειά του, αλλά και να ανταποκριθεί στις κοινωνικές του δραστηριότητες. Την καλλιέργεια αυτή, όπως και μια παλαιότερη στα τέλη του 2011, είπε ότι την έκανε γιατί δεν ήθελε να συναλλάσσεται με άθλιους τύπους στα πεζοδρόμια, αλλά και επειδή δεν επιτρεπόταν μέχρι πρόσφατα η φαρμακευτική κάνναβη.

Με αυτό τον τρόπο -υποστήριξε στην απολογία του- αποπειράθηκε πρώτη φορά να καλλιεργήσει χασίς αντλώντας γνώσεις από το Ιντερνετ, και επειδή δεν ήξερε αν θα ευδοκιμήσουν τα φυτά, επέλεξε να βάλει παραπάνω αλλά δεν σκόπευε να εμπορευτεί το χασίς.

Στην έφεση του κατηγορούμενου το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη κι έτσι έμεινε ελεύθερος, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Ν.Κ.