Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 15:39

Εφετείο Καλαμάτας: 108 χρόνια κάθειρξη για διακίνηση μεταναστών

Γράφτηκε από την
Εφετείο Καλαμάτας: 108 χρόνια κάθειρξη για διακίνηση μεταναστών

 

Σε 54 χρόνια κάθειρξη τον καθένα (με εκτιτέα τα 20 χρόνια) και χρηματική ποινή 970.000 ευρώ καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έναν Γεωργιανό και έναν Ουκρανό κατηγορούμενους για διακίνηση 49 παράτυπων μεταναστών στις 28 Ιουνίου 2018, στο Ταίναρο.

Το ιστιοφόρο με 49 παράτυπους μετανάστες (39 άντρες, 3 γυναίκες και 7 παιδιά) από το Ιράκ το καταδίωξε περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Γυθείου. Οι λιμενικοί το βρήκαν αγκυροβολημένο αρχικά, γιατί είχε θαλασσοταραχή και ήθελε να προφυλαχθεί. Οταν όμως πλησίασαν και ζήτησαν να το ελέγξουν, ο κυβερνήτης δεν συνεργάστηκε, έσπασε με βαριοπούλα την αλυσίδα της άγκυρας και προσπάθησε να τους ξεφύγει. Ομως οι καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Ταίναρο, όπου το ιστιοφόρο προσπάθησε να προφυλαχθεί από τα κύματα, ήταν κακές. Οταν το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά, οι μετανάστες φοβήθηκαν και κάλεσαν σε βοήθεια μέσω του αριθμού 112.

Αμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδοποίησε τις λιμενικές αρχές Γυθείου, Καλαμάτας και Νεάπολης Βοιών, για ύπαρξη σε δυσχερή θέση σκάφους με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Ακρου Ταινάρου.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Ετσι, η επιχείρηση καταδίωξης εξελίχθηκε σε επιχείρηση διάσωσης και προς την περιοχή εκείνη απέπλευσαν και τα δύο περιπολικά σκάφη των λιμενικών αρχών Καλαμάτας και Νεάπολης, καθώς και ένα αλιευτικό. Το ιστιοπλοϊκό σκάφος με τους επιβαίνοντες, με όνομα “Belinka Bodrum” σημαίας Ντελαγουέρ ΗΠΑ, ρυμουλκήθηκε, και με τη συνοδεία των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού και τη συνδρομή του αλιευτικού, οδηγήθηκε στο Πόρτο Κάγιο Ανατολικής Μάνης.

Οπως κατέθεσαν λιμενικοί στο δικαστήριο και επεσήμανε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της, ο κυβερνήτης ξύρισε τα γένια του κι έκοψε τα μαλλιά του και μαζί με το βοηθό του, προκειμένου να γλιτώσουν τη σύλληψη, αναμείχθηκαν με τους μετανάστες στο αμπάρι του 12μετρου σκάφους, που δεν μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 άτομα το πολύ, ενώ είχε μόλις 5 σωσίβια και τίποτε άλλο από σωστικά μέσα.

Ν.Κ.

 


NEWSLETTER