Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 08:20

Απορρίφθηκαν 8 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών

Γράφτηκε από την
Απορρίφθηκαν 8 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών

ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τις οχτώ έφτασαν οι απορριπτικές αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, σε σύνολο 26 αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα. Οι συγκεκριμένες 8 απορριπτικές αποφάσεις κρίθηκε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου, καθώς οι αιτούντες έχουν στην πλειοψηφία τους μόνιμη εργασία και μειωμένες οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ διαθέτουν περιουσία. Ειδικότερα, σε μια από τις περιπτώσεις η 35χρονη αιτούσα έχει πτωχευτική ικανότητα λόγω επαγγέλματος, κι έτσι δεν μπορεί να υπαχθεί η περίπτωσή της στο νόμο για τα υπερχρεωμένα. Αντίθετα σε άλλη περίπτωση το δικαστήριο έκρινε ότι ο 54χρονος αιτών, άνεργος οικοδόμος, με οφειλές ύψους 130.145 ευρώ από στεγαστικό δάνειο, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, στερείται της πτωχευτικής ικανότητας επειδή δεν έχει εμπορική ιδιότητα. Σε μια τρίτη περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο 64χρονος δημόσιος υπάλληλος, με εργαζόμενη γυναίκα, δύο παιδιά και μισθό 2.000 ευρώ το μήνα, δεν αποδείχτηκε ότι μετά τη μείωση του μισθού του κατά 12% και μετά κατά 8%  ήρθε σε τέτοια οικονομική αδυναμία ώστε να μη μπορεί να συνεχίσει να ξεπληρώνει τις οφειλές του, ύψους 228.708 ευρώ.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά 44χρονο, υπάλληλο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παντρεμένου χωρίς παιδιά και με ακίνητη περιουσία. Ο μισθός του ξεπερνά τα 1.800 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου τα οικονομικά του δεδομένα δεν δικαιολογούν να ζητά ρύθμιση των οφειλών του, που ανέρχονται σε 95.547 ευρώ.

Η πέμπτη απορριπτική απόφαση αφορά μια 29χρονη, παντρεμένη με ανήλικο παιδί, η οποία παίρνει επίδομα ανεργίας. Εχει οφειλές 13.504 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια, ωστόσο, στο εκκαθαριστικό της εφορίας για το 2011 παρουσιάζει εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ, ενώ τα μηνιαία έξοδα της οικογένειάς της δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ καθώς φιλοξενείται στο πατρικό της και δεν πληρώνει ενοίκιο ή λογαριασμούς. Επιπλέον, στερείται της πτωχευτικής ικανότητας επειδή δεν έχει εμπορική ιδιότητα. 

Με το παραπάνω αιτιολογικό, δηλαδή ότι στερείται της πτωχευτικής ικανότητας επειδή δεν έχει εμπορική ιδιότητα, απορρίφθηκε και η αίτηση 44χρονου υπαλλήλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο οποίος διαθέτει ακίνητη περιουσία. Ο αιτών, παντρεμένος χωρίς παιδιά, χρωστάει σε 3 τράπεζες 95.547 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ο μηνιαίος μισθός του ξεπερνά τα 1.800 ευρώ το μήνα. 

Η έβδομη και όγδοη περίπτωση αφορούν ζευγάρι το οποίο έκανε ξεχωριστές αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών και απορρίφθηκαν και οι δύο. Μάλιστα στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο 55χρονος υπάλληλος σε εταιρεία μεταφορών και η σύζυγός του, εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, παρόλο που διέθεταν ακίνητη περιουσία, επίτηδες την μεταβίβασαν στα παιδιά τους πριν καταθέσουν τις αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο για να μην πληρώσουν τους πιστωτές τους. Επιπλέον, στο σκεπτικό της απόφασης για την απόρριψη της αίτησης της συζύγου του 55χρονου, αναφέρεται ότι από την φορολογική της δήλωση προκύπτει ότι έχει ετήσια εισοδήματα 14.000 ευρώ από ατομική επιχείρηση, εκτός από το μισθό της ο οποίος είναι 580 ευρώ το μήνα. Η ίδια χρωστά 180.000 ευρώ, ενώ ο σύζυγός της οφείλει σε 6 τράπεζες 240.817 ευρώ. Ο μηνιαίος μισθός του 55χρονου ανέρχεται σε 1.409 ευρώ, ενώ από τη φορολογική του δήλωση προκύπτει ότι έχει επιπλέον ετήσιο εισόδημα 23.455 ευρώ από γεωργικές επιχειρήσεις.  

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΡΙΑ

Εν τω μεταξύ το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε μια ακόμη απόφαση, αυτή τη φορά υπέρ της 52χρονης δανειολήπτριας από την Αλβανία η οποία ζει και εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα. Η γυναίκα χρωστά για στεγαστικό και επισκευαστικό δάνειο 73.340 ευρώ και το δικαστήριο αποφάσισε τη ρύθμιση των μηνιαίων δόσεων στα 237,30 ευρώ για διάρκεια 240 μηνών. Η 52χρονη είναι άνεργη αυτό το διάστημα και τα τελευταία καλοκαίρια εργαζόταν σε τουριστική μονάδα του νομού. Με το στεγαστικό δάνειο που πήρε αγόρασε σπίτι στην Καλαμάτα, κατασκευής του 1955, το οποίο χρειάστηκε επισκευές για να κατοικηθεί. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η εμπορική αξία του σπιτιού δεν ξεπερνά τα 67.000 ευρώ, ενώ είναι προσημειωμένο για 70.000 ευρώ. 

 


NEWSLETTER