Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 11:01

Μεσσηνία: Ξεκίνησε η δίκη για την κακοποίηση 12χρονης από παπά (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Ξεκίνησε η δίκη για την κακοποίηση 12χρονης από παπά (βίντεο)

Με την κατάθεση μαρτύρων ξεκίνησε χθες η ακροαματική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας για τη σεξουαλική κακοποίηση 12χρονης σε χωριό της Ανατολικής Μάνης και κατηγορούμενους έναν 58χρονο ρασοφόρο, ο οποίος συζούσε με τη μητέρα του ανήλικου κοριτσιού από τη Βουλγαρία, και τον παππού της.

Η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, όπως επιβάλλεται να συμβαίνει σε υποθέσεις με θύματα βιασμού και ασέλγειας για την προστασία τους, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί σε αρκετές ακόμα συνεδριάσεις, καθώς χθες κατέθεσε μόνο η γιαγιά του κοριτσιού και ακολουθούν άλλοι 12 μάρτυρες στο κατηγορητήριο.
Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για την υπόθεση αυτή που η αποκάλυψή της πέρυσι τον Οκτώβριο συγκλόνισε το πανελλήνιο υπερβαίνοντας τα στενά όρια της Μάνης, όταν το ίδιο το κορίτσι απευθύνθηκε στον Οργανισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και κατήγγειλε το μαρτύριο που ζούσε επί τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ δεν το πίστευε ούτε η μητέρα του. Αλλωστε χθες, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του ιερέα -ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, όπως και ο παππούς του παιδιού- και η γιαγιά του κατέθεσε στο δικαστήριο για υπερβολές και φαντασιώσεις της μικρής.
Το "Χαμόγελο του Παιδιού" ήταν που κίνησε όλες τις διαδικασίες που οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης αρχικά σε βάρος του ιερέα, ο οποίος συνελήφθη πριν ένα χρόνο στις 22 Οκτωβρίου και στη συνέχεια οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης, όπου παραμένει προσωρινά κρατούμενος.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» λίγες μέρες μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση του ιερέα έδωσε στη δημοσιότητα το χρονικό των γεγονότων, όπου αναφερόταν πως τον Απρίλιο του 2018, που το κορίτσι φιλοξενήθηκε προσωρινά σε ξενώνα του, εμπιστεύτηκε το γεγονός σε άνθρωπο του οργανισμού και μετέβη στον εισαγγελέα ανηλίκων, όπου κατέθεσε με την πλαισίωση από πραγματογνώμονα.
Θυμίζουμε ακόμη ότι το «Χαμόγελο» είχε καταγγείλει πως δεχόταν απειλές από τον κατηγορούμενο ιερέα και πως η μητέρα του κοριτσιού προπηλάκισε εργαζομένους του, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις διαδικασίες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε τότε σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, το 13χρονο σήμερα κορίτσι πιεζόταν ακόμα και από την ίδια τη μητέρα της να πάρει πίσω τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης. Πριν τον Οκτώβριο, οπότε απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες και ακολούθησε η προφυλάκιση του ιερέα, κανένας δεν πίστευε το παιδί κι η μητέρα του, σύμφωνα πάντα με όσα έχει πει δημόσια ο Κ. Γιαννόπουλος, πήγαινε με δικηγόρο για να αλλάξει την κατάθεσή του το κορίτσι, ώσπου ο εισαγγελέας αποφάσισε ότι το παιδί δεν θα έχει επαφή με τον ιερέα, αλλά μόνο με τη μητέρα της παρουσία κοινωνικού λειτουργού. Μάλιστα, η μητέρα φέρεται τελικά να κατάλαβε πως το κορίτσι της έλεγε την αλήθεια και έτσι προχώρησε σε κατάθεση, στην οποία, όπως είχε αποκαλυφθεί από δημοσιεύματα του Τύπου βασιζόμενα σε δημοσιογραφικές πληροφορίες, παραδέχτηκε πως είχε βρει μισόγυμνους τον ιερέα και την κόρη της, αλλά του είχε εμπιστοσύνη και δεν πήγε το μυαλό της πως θα της έκανε κακό.

ΠΑΤΕΡΑΣ 6 ΠΑΙΔΙΩΝ
Ο κατηγορούμενος είναι πατέρας 6 παιδιών και τα τελευταία χρόνια είχε επιλέξει να συζεί με τη μητέρα της 12χρονης στο χωριό της Ανατολικής Μάνης όπου ιερουργούσε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη δίκη, αλλά και εξαρχής κοντά στον κατηγορούμενο πατέρα της είναι η κόρη του, η οποία δήλωνε από τότε πως ο ίδιος ο πατέρας της πήγε τη μικρή στο «Χαμόγελο του Παιδιού» γιατί η μητέρα της αντιμετώπιζε προβλήματα. Εν τω μεταξύ, μετά από λίγους μήνες το κορίτσι κατήγγειλε κι άλλο πρόσωπο για σεξουαλική κακοποίηση, που είναι ο βιολογικός παππούς της και έτερος κατηγορούμενος.
Να αναφέρουμε ακόμα ότι μετά την αποκάλυψη των γεγονότων η Μητρόπολη Ανατολικής Μάνης επέβαλε αργία στον ιερέα, ο οποίος με αυτό το επιτίμιο δεν χάνει την ιδιότητα του κληρικού, αλλά το δικαίωμα να ασκεί κάθε ιεροπραξία και όλα τα καθήκοντα του λειτουργήματός του. Η υπόθεση ωστόσο προκάλεσε τέτοιο σοκ στην κοινή γνώμη, που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είχε προχωρήσει σε δηλώσεις, παραδεχόμενος την ενοχή του ρασοφόρου: «Δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορούν να αποτυπώσουν τον βαθύτατο πόνο μου ως κληρικού, αλλά και την οργή μου ως ανθρώπου για το τερατώδες και φρικαλέο γεγονός της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου αγγελουδιού στην Ανατολική Μάνη. Δεν χωρά στον νου και στην ψυχή μου ότι ένας άνθρωπος ταγμένος στη διακονία του Θεού προσβάλλει και προδίδει τον Θεό, βιαιοπραγώντας σε βάρος των δημιουργημάτων Του. Θα ευχόμουν όλα αυτά να μην ισχύουν. Η Δικαιοσύνη όμως θα κρίνει. Το ταχύτερο που αυτή η φρικτή υπόθεση διαλευκανθεί, το καλύτερο. Ομως τώρα, προσωπικά, δεν μπορώ να σιωπήσω. Ουδείς μπορεί».


NEWSLETTER