Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 08:12

Μάρτυρας στη δίκη για την φονική σαΐτα: «Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα συμβεί τέτοιο πράγμα»

Γράφτηκε από την
Μάρτυρας στη δίκη για την φονική σαΐτα: «Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα συμβεί τέτοιο πράγμα»

 

“Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα συμβεί τέτοιο πράγμα” κατέθεσε χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας μάρτυρας στη δίκη με τους 10 κατηγορούμενους, σαϊτολόγους και αυτοδιοικητικούς, για τη φονική σαΐτα που αφαίρεσε τη ζωή του 54χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη στον σαϊτοπόλεμο του 2019, ανήμερα το Πάσχα.

Χθες, τρίτη μέρα συνεδρίασης για το δικαστήριο, που ξεκίνησε να εκδικάζει την υπόθεση στις 20 Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο προαναφερόμενος μάρτυρας και εκφωνητής στον σαϊτοπόλεμο, ο οποίος ως ερευνητής - λαογράφος έχει εκδώσει και βιβλίο για το εν λόγω δρώμενο. Ο μάρτυρας κατέθετε επί σχεδόν 4 ώρες απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης και, όπως και ο τότε ταμίας του Συλλόγου Σαϊτομάχων που κατέθεσε πριν από αυτόν, επανέλαβε πως τα μέτρα ασφαλείας τα καθόριζε ο Δήμος Καλαμάτας και πως ο εκλιπών είχε εισέλθει στη “νεκρή ζώνη” (ανάμεσα στο χώρο ρίψης των σαϊτών και το κοινό), όπου δεν υπήρχε εκεί κανένας άλλος δημοσιογράφος. Είπε επίσης ότι ο Κώστας Θεοδωρακάκης βρισκόταν “οριακά μέσα ή ίσως μισό μέτρο μέσα” από το πλέγμα που οριοθετούσε το χώρο ρίψης των σαϊτών, ενώ σε επίμονες ερωτήσεις των συνηγόρων είπε ότι αυτό είδε μετέπειτα στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο.    

 

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς και στον τρόπο προμήθειας του μπαρουτιού από τους σαϊτολόγους, αλλά αρνήθηκε πως γνωρίζει τι χαρμάνια χρησιμοποιούν στις σαΐτες κι ούτε απάντησε για τη χρήση της απαγορευμένης μαύρης μπαρούτης στην κατασκευή των σαϊτών -κάτι που προκύπτει από τις αναλύσεις που έγιναν στη γέμιση από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ. Οπως και ο τότε ταμίας του Συλλόγου Σαϊτομάχων, κατέθεσε πως ο Δήμος Καλαμάτας είχε κάνει μια μεγάλη προμήθεια μπαρουτιού το 2011 και αυτή χρησιμοποιούσαν για τα επόμενα χρόνια τα μπουλούκια. Επανέλαβε επίσης ότι οι σαΐτες είναι ακίνδυνες γιατί με τα μείγματα που τις γεμίζουν θέλουν να προκαλέσουν την ανάφλεξή τους και όχι την έκρηξή τους, γιατί επιπλέον ρίχνουν γυναίκες και παιδιά από 10 ετών, χωρίς όπως είπε να γίνει ποτέ κάτι τόσο τραγικό ή να κινδυνεύσει κάποιος θεατής, γι’ αυτό και ανέφερε πως δεν πίστευαν ποτέ ότι θα συνέβαινε ένας θάνατος.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας τότε, αιτήθηκε στο δικαστήριο να διαβάσει απόσπασμα από κατάθεση του ίδιου μάρτυρα, ο οποίος σε μια άλλη δίκη το 2017 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο είχε καταθέσει πολύ διαφορετικά πράγματα για τον τρόπο προμήθειας και το είδος της πυρίτιδας που χρησιμοποιείται στο γέμισμα των σαϊτών. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα μετά και την αρνητική πρόταση της εισαγγελέα.

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: ΟΙ ΣΑΪΤΕΣ ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Ενα μεγάλο μέρος της κατάθεσης του μάρτυρα αφορούσε απαντήσεις του στα ερωτήματα των συνηγόρων για το πώς μπορεί να έφυγε η φονική σαΐτα και από πού ή ποιον. Ο συνήγορος του καπετάνιου του μπουλουκιού, που έριχνε σαΐτες όταν συνέβη το δυστύχημα και κατηγορείται πως η φονική σαΐτα έφυγε από το δικό του σακούλι, με ερωτήσεις του προς το μάρτυρα προσπάθησε να πείσει ότι μπορεί να πήρε φωτιά το ταγάρι με τις σαΐτες, αλλά ο καπετάνιος το έριξε κάτω και τις πάτησε για να σβήσουν. Αλλά και ο μάρτυρας απέκλεισε η φονική σαΐτα να έφυγε από το ταγάρι του κατηγορούμενου. Είπε πως ναι μεν δύο σαΐτες φαίνονται από φωτογραφίες και ένα βίντεο να φεύγουν όταν αυτό αρπάζει φωτιά, αλλά έφυγαν στον αέρα. Την ίδια θέση υποστηρίζει και η υπεράσπιση του εν λόγω κατηγορουμένου, ενώ ο μάρτυρας ερωτώμενος για το τι μπορεί να συνέβη, είπε πως κατά τη δική του εκδοχή ήταν κάποια σαΐτα από αυτές που έριξαν νωρίτερα άλλα μπουλούκια και δεν είχε ξεθυμάνει, γιατί αυτές που κρατάνε οι σαϊτολόγοι στο σακούλι έχουν μια τάπα μπροστά για ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και φωτογραφίες που χρησιμοποίησε κατά την εξέταση του μάρτυρα η πολιτική αγωγή, δύο ήταν οι σαΐτες που ξέφυγαν. Η μία πέρασε πάνω από το κοινό και κατέληξε σε ένα καφενείο, η άλλη σκότωσε τον Κώστα Θεοδωρακάκη και έφυγε από τα πόδια του καπετάνιου, όταν αυτός είχε πετάξει κάτω το ταγάρι.

 

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ ΜΑΥΡΗ ΜΠΑΡΟΥΤΗ

Χθες κατέθεσε ως μάρτυρας και αστυνομικός της Ασφάλειας Καλαμάτας, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα που έγινε στον χώρο-αποθήκη που χρησιμοποιούσε το μπουλούκι για να γεμίζει τις σαΐτες και ανήκε στον κατηγορούμενο καπετάνιο, καθώς και στις συλλήψεις των σαϊτολόγων.

Οπως είπε ο αστυνομικός, αυτός και οι συνάδελφοί του κατέσχεσαν μεταξύ άλλων περίπου 1 κιλό μαύρης μπαρούτης (όπως αποδείχτηκε όταν στάλθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ), μια απαγορευμένη όσο και φονική εκρηκτική ύλη, καθώς και περίπου 1 κιλό πυροτεχνικής ύλης, 1 κιλό τρίτης ύλης που χρησιμοποιείται για γόμωση και χασίς. 

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του αστυνομικού η δίκη διεκόπη για να συνεχιστεί ξανά του χρόνου στις 20 Ιανουαρίου.

Ν.Κ.


NEWSLETTER