Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 09:04

Σοβαρά προβλήματα στην απονομή Δικαιοσύνης: Ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Σοβαρά προβλήματα στην απονομή Δικαιοσύνης: Ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων στην Καλαμάτα

 

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στη λειτουργία της δικαιοσύνης λόγω της έλλειψης προσωπικού, από τα μεγάλα κενά στους δικαστικούς υπαλλήλους. Η εικόνα αυτή είναι ίδια και χειρότερη και στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, επί 8.769 οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων όλων των κλάδων και κατηγοριών στην Ελλάδα, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά (!), που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων. Μία στις τρεις θέσεις είναι ακάλυπτη.

Στην Καλαμάτα, συγκεκριμένα, στο Ειρηνοδικείο υπηρετούν 10 υπάλληλοι επί συνόλου 13 θέσεων, ενώ στο Εφετείο είναι καλυμμένες 5 από τις 9 θέσεις. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έχουν μείνει οι μισοί μετά από μαζική συνταξιοδότηση, δηλαδή 7 γραμματείς με οργανική θέση σε σύνολο 15 θέσεων και 2 επιμελητές αντί για 4! Σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι στελεχώνουν και το Πταισματοδικείο. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων είναι κοντά στη σύνταξη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πώς είναι δυνατόν να επέλθει επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης που επιθυμεί η Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο; Την ώρα που οι υπηρεσίες αδυνατούν να παράγουν το μέχρι πρότινος σύνηθες έργο, πώς θα αλλάξει η απαράδεκτη κατάσταση με τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης; Ποιος θα κάνει τη δουλειά, αφού λείπουν οι απαραίτητοι υπάλληλοι;


NEWSLETTER