Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 17:53

Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας: Από 60 χρόνια φυλακή σε δύο διακινητές μεταναστών

Γράφτηκε από την
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας: Από 60 χρόνια φυλακή σε δύο διακινητές μεταναστών

Σε φυλάκιση 60 χρόνων τον καθένα, με εκτιτέα τα 8 έτη και χρηματική ποινή 330.000 ευρώ καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας έναν Τούρκο κουρδικής καταγωγής και έναν Έλληνα ιδιοκτήτη σκάφους, για την απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από τη χώρα 29 Κούρδων από το Ιράκ και την Τουρκία.

Οι Κούρδοι μετανάστες είχαν διασωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στη θάλασσα, κοντά στη Σαπιέντζα, από το Λιμεναρχείο Πύλου. Ο Τούρκος κατηγορούμενος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους, ενώ ο Έλληνας που καταδικάστηκε για άμεση συνέργεια, είχε νόμιμα ασφαλισμένο στο όνομά του το ιστιοφόρο “Staris” σημαίας Ολλανδίας, στο οποίο επιβιβάστηκαν οι 29 αλλοδαποί για να ξεκινήσουν το ταξίδι στην Ιταλία, από την παραλία “Κουμπάρες” κοντά στη Μεθώνη.

Ο Τούρκος καπετάνιος εν τω μεταξύ αναζητείτο από τις λιμενικές αρχές της Κεφαλλονιάς λόγω εμπλοκής του σε άλλο περιστατικό παράνομης διακίνησης αλλοδαπών τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, καθώς το σκάφος που μετέφερε 35 παράτυπους μετανάστες τού ανήκε. Όσο για το “Staris”, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα λιμενικού, είχε εντοπιστεί και παρακολουθείτο ως ύποπτο μέσο για έκνομες ενέργειες, αρχικά από το Λιμεναρχείο Νέαπολης Βοιών και εν συνεχεία από αυτό της Πύλου, όπου κατέπλευσε στις 27 Σεπτεμβρίου με άλλο πλήρωμα.  

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Το Λιμεναρχείο της Πύλου όπως κατέθεσε ο λιμενικός βρισκόταν σε επιφυλακή, λόγω των πληροφοριών για την πιθανή δράση διακινητών στην περιοχή με μέσο το συγκεκριμένο ιστιοφόρο. Ετσι σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου εντόπισε τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Σαπιέντζας και σε απόσταση περίπου 2 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, το “Staris” να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με επιβαίνοντες τους 29 μετανάστες. Αμεσα έγινε η μετεπιβίβασή τους στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Πύλου, ενώ το ιστιοφόρο που οδηγήθηκε στο λιμάνι κατασχέθηκε.

ΔΗΛΩΣΕ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ PKK

Ο κατηγορούμενος Τούρκος κυβερνήτης ωστόσο αρνήθηκε τα πάντα στην απολογία του. Μάλιστα η υπεράσπιση έφερε στο δικαστήριο και δύο μάρτυρες για να πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για δημοσιογράφο μαχητή του PKK και μέλους της Βουλής, ο οποίος διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν. Γι’ αυτό, υποστήριξε ο κατηγορούμενος, έφυγε από την Τουρκία παράνομα, και επειδή δεν είχε χρήματα δέχτηκε να υπογράψει για να δηλωθεί στο όνομά του το σκάφος που απασχόλησε τις λιμενικές αρχές της Κεφαλλονιάς. Αυτό ήταν και το αντίτιμο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του και τη θέση της υπεράσπισης, για να περάσει στην Ελλάδα και να φύγει μαζί με τους άλλους 29 για την Ιταλία.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ

Ο Έλληνας κατηγορούμενος, ο οποίος δήλωσε ότι ασχολείται με επιχειρήσεις εστίασης, αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για ηθική αυτουργία στις πράξεις του Τούρκου κυβερνήτη) και υποστήριξε ότι μετά από ένα κακό διαζύγιο αγόρασε το σκάφος για να περνάει χρόνο με τις δύο κόρες του. Κι όταν έγινε αυτό στη Μεθώνη, ο ίδιος ήταν έγκλειστος στις φυλακές Πατρών για οικονομικό αδίκημα και έτσι -υποστήριξε- δεν μπορούσε να ξέρει. Για το λόγο που το αυτοκίνητο της συζύγου του εντοπίστηκε από λιμενικούς να προσεγγίζει το ιστιοφόρο, τόσο στη Νεάπολη όσο και στην Πύλο, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως χρειαζόταν επισκευές και γι’ αυτό ναύλωσε πλήρωμα για να το μεταφέρει από την Αττική σε ναυπηγείο της Κέρκυρας, αλλά έπρεπε κατά τη διαδρομή να σταματά για ανεφοδιασμό.

Οι κατηγορούμενοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 150 χρόνια κάθειρξης ο καθένας, ενώ χθες το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μειώνοντας την ποινή κάθειρξης σε ποινή φυλάκισης.

Ν.Κ.


NEWSLETTER