Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 08:16

Κακούργημα πλέον η εκδικητική πορνογραφία

Γράφτηκε από την

 

Σε αυτοτελές αδίκημα και μάλιστα κακούργημα, μετατρέπεται η εκδικητική πορνογραφία.

Ένα αδίκημα που… γιγαντώθηκε παράλληλα με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν ως πλημμέλημα. Αφορά την ανάρτηση στο διαδίκτυο βίντεο με προσωπικές στιγμές, με σκοπό τον εξευτελισμό του ενός συντρόφου (ή μη) και την εκδίκηση. Πλέον με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή αποκαθιστάται ένα κενό στο νόμο.

Κάτι που αναδείχθηκε να σημειώσουμε μέσα από την επικαιρότητα, με υποθέσεις όπως αυτή του γνωστού τηλεπαρουσιαστή από τη Θεσσαλονίκη, που διέρρεε προσωπικές στιγμές πρώην συντρόφων του στο διαδίκτυο. Μέχρι τώρα, η πράξη αυτή ενέπιπτε στο νόμο περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και ήταν πλημμέλημα, το οποίο τιμωρούνταν με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια. Με την μετατροπή του revenge porn σε αυτοτελές αδίκημα και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα, η πράξη θα τιμωρείται με κάθειρξη 8 ετών και χρηματική ποινή.

Ειδικότερα, για διακίνηση πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο ανήλικου ατόμου από ενήλικο, όπως επίσης και για διαρροή ιδιωτικών στιγμών από το δράστη πρώην συντρόφων του ή συζύγου, η ποινή κάθειρξης θα είναι η προαναφερόμενη και θα συνοδεύεται από χρηματική ποινή. Επίσης, ίδια θα είναι και η ποινή σε περίπτωση που το θύμα εκβιάζεται από το θύτη και κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Σε περίπτωση δε που προκληθεί θάνατος από την πράξη αυτή, τότε η ποινή θα είναι αυστηρότερη και θα τιμωρείται με τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή.

Ν.Κ.