Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 08:48

Καλαμάτα: Ξεκινά σήμερα το συνέδριο της Ενωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 100 συνέδρων απ’ όλα τα κράτη της Ευρώπης, πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης από τις 9 το πρωί, το επετειακό 40ό Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων - European Lawyers’ Association (ELA).

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και αύριο, ενώ χθες το απόγευμα, στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης έγινε η υποδοχή των συνέδρων. Μεθαύριο Κυριακή έχει προγραμματιστεί επίσκεψη και ξενάγηση στην Αρχαία Μεσσήνη.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Η επιλογή της Καλαμάτας έγινε κατόπιν ψηφοφορίας των μελών το 2022, επικρατώντας των Βρυξελλών και του Εδιμβούργου.

Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα υποδεχθεί δικηγόρους από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Εσθονία, Τσεχία, Πολωνία, Σκωτία και Λιθουανία.

 

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο:

Η δημοτική σύμβουλος - πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του δήμου Μαρία Αγγελή παρατήρησε ότι “η επιλογή της Καλαμάτας είναι κάτι πολύ σημαντικό και δείχνει την αυξανόμενη απήχηση της πόλης στους Ευρωπαίους. Είναι ευκαιρία για διαφήμιση και προβολή της πόλης, γι’ αυτό ως δήμος στηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια και παρέχουμε κάθε δυνατότητα για την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου”.

Η Βασιλική Σκορδάκη, με καλαματιανή καταγωγή, δικηγόρος Αθηνών αλλά και σε Αγγλία και Ουαλλία, ευχαρίστησε τον Δήμο Καλαμάτας που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και ανέφερε ότι “οι πρώτοι Ευρωπαίοι δικηγόροι που έχουν έρθει, έχουν ενθουσιαστεί με την πόλη και λένε πως στην Καλαμάτα γνώρισαν τι εστί Ελλάδα”. Ενημέρωσε πως “επελέγη η Καλαμάτα όχι μόνο γιατί είναι εξαιρετικά όμορφη πόλη, αλλά και γιατί η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος αγγίζει όλα τα θέματα ευρωπαϊκά και παγκόσμια”.

Οσον αφορά τα θέματα του συνεδρίου έκανε λόγο για διεθνή, εθνικά και τοπικά, όπως α) “απο αποικιοποίησης” (decolonization) παγκοσμίων μουσειακών θησαυρών κι επανένωσής τους (μάρμαρα του Παρθενώνα), β) γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο (Τουρκο-Λυβικό Μνημόνιο) και γ) θέματα Natura 2000 στην Μεσσηνία.

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διεξαγωγή στην Καλαμάτα “Εικονικής Δίκης στο Old Bailley” (το ποινικό δικαστήριο του Λονδίνου) όπου και θα “δικαστεί” ο λόρδος Έλγιν, ώστε να κριθεί αν είναι ένοχος για την κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η δρ. Ελένη Σκορδάκη δικηγόρος στο Λονδίνο, επικεντρώθηκε στο θέμα του δικτύου Natura, λέγοντας ότι σε όλη την Ε.Ε. δεν υπάρχει παρθένα φύση. Κι έκανε λόγο για νομικές λύσεις για το περιβάλλον που το έχει προστατεύσει ο άνθρωπος, αλλά και που οι ενέργειές του το φέρνουν σε κίνδυνο. Επεσήμανα πως “τα πιο πολλά σημεία που πρέπει να σωθούν, είναι στα νότια της Ευρώπης και η Ελλάδα έχει πολλά  και είναι δύσκολο οι νομοθέτες να πείσουν τους ανθρώπους ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί”.

Ο Νίκος Παπαγιαννόπουλος, δικηγόρος, μέλος της Ενωσης, με καταγωγή από την Πάτρα, ενημέρωσε ότι “μια καινοτομία που εφαρμόσαμε, ήταν να μην κάνουμε το συνέδριο σε συνεδριακά κέντρα περιφερειακά της πόλης, αλλά να γίνει μέσα στην πόλη και οι σύνεδροι να αναμειχθούν με τον ντόπιο κόσμο. Θα φορούν καπελάκι με τα διακριτικά της Ενωσης (ELA). Και προέτρεψε τους ντόπιους να τους χαιρετήσουν, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιώτες χορηγούς, επαγγελματίες και μεσσηνιακές επιχειρήσεις για τη συνεισφορά τους.

Γ.Σ.