Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 08:15

Αγιασμός στα δικαστήρια Καλαμάτας: Στο επίκεντρο δικαστικός χάρτης και επιτάχυνση Δικαιοσύνης (βίντεο)

Αγιασμός στα δικαστήρια Καλαμάτας: Στο επίκεντρο δικαστικός χάρτης και επιτάχυνση Δικαιοσύνης (βίντεο)

Ο νέος δικαστικός χάρτης με τις αλλαγές που επέφερε και με τον οποίο ξεκίνησε το νέο δικαστικό έτος και στις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία, κυριάρχησε στην χθεσινή τελετή αγιασμού στα δικαστήρια της Καλαμάτας, στους χαιρετισμούς που αναπτύχθηκαν.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης παρατήρησε ότι “με το νέο δικαστικό χάρτη το Εφετείο Καλαμάτας ενδυναμώνεται”, όμως, αναγνώρισε πως πολλά πράγματα έγιναν εκ του προχείρου” κι επεσήμανε ότι “καμία επιτάχυνση στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως δεν καλυφθούν τα τεράστια κενά των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των δικαστικών λειτουργών”.
Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος ευχήθηκε στο νέο δικαστικό έτος να αποδοθεί δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη ενότητας των λειτουργών της Δικαιοσύνης και αφού ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη δοκιμάζεται, τους προέτρεψε να βρουν μία σωστή οδό πορείας.

Ο πρόεδρος Εφετών Καλαμάτας Χαράλαμπος Μαυρίδης εκτίμησε ότι η νέα δικαστική χρονιά προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολη, όμως, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως “η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να υπολογίζει μόχθο και δυσκολίες”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ακόμα, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς και η εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας Αννα Νικητοπούλου.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗ

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κ. Μαργέλης σημείωσε:

Η έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς ταυτίζεται με τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος δικαστικός χάρτης.

Με το νέο δικαστικό χάρτη το Εφετείο Καλαμάτας ενδυναμώνεται, αφού πλέον στην αρμοδιότητά του υπάγονται οι υποθέσεις του Πρωτοδικείου Σπάρτης, το δε πρώην Ειρηνοδικείο Πύλου έχει αναβαθμιστεί σε περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Όλα τα νομοσχέδια οραματίζονται την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Ωστόσο, κάθε νομοθέτημα μέχρι σήμερα φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα, ο πολίτης που προσφεύγει στη δικαιοσύνη να περιμένει για χρόνια.

Σχετικά με το νέο δικαστικό χάρτη είναι μια μεγάλη τομή στην απονομή της δικαιοσύνης, πλην όμως πολλά πράγματα έγιναν εκ του προχείρου.

Βέβαια το Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, και όχι πλέον το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, είναι ένα πανίσχυρο Πρωτοδικείο. Καταργήθηκαν όλα τα Ειρηνοδικεία, και οι Ειρηνοδίκες θα ενεργούν πλέον ως Πρωτοδίκες.

Η Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας, ήδη χαράσσει το πρόγραμμα εκδίκασης των υποθέσεων, ώστε κανείς πολίτης να μην ερημοδικαστεί.

Είναι βέβαιο ότι στην αρχή εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, ειδικά οι δικαστές του πρώτου βαθμού, θα αντιμετωπίσουν τις δυσχέρειες προσαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη και της

ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας.

Είμαι βέβαιος ότι οι δικαστές μας έχουν την νομική επάρκεια, τη διάθεση και τη δύναμη να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα και με πνεύμα συνεργασίας, το οποίο επιδεικνύει η νέα διευθύνουσα και πρόεδρος Πρωτοδικών Μεσσηνίας, τόσο με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, καθώς και με τους δικαστικούς υπαλλήλους, θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης.

Το έργο της νέας διευθύνουσας του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας είναι δύσκολο και επίπονο, απαιτεί υπερπροσπάθεια και αφοσίωση, όμως είμαι σίγουρος, από τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της, ότι θα ανταποκριθεί επάξια.

Η 16η Σεπτεμβρίου 2024 σηματοδότησε την έναρξη εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, μιας μεταρρύθμισης, που υποτίθεται ότι θα επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι η πραγματικότητά θα αποδειχθεί πολύ διαφορετική από τις υποσχέσεις. Καμία επιτάχυνση στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως δεν καλυφθούν τα τεράστια κενά των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των δικαστικών λειτουργών.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι στο παράλληλο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας έχουν μείνει ελάχιστοι υπάλληλοι και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας βρίσκεται στα όριά της και η λειτουργία της βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο και στην υπερπροσπάθεια των ελαχίστων δικαστικών υπαλλήλων.

Η Δικαιοσύνη, παρά τα προβλήματα, τις αστοχίες και τα λάθη της, τα οποία, οπωσδήποτε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να αποδείξει με έργα, δηλαδή με τις αποφάσεις και τις θεσμικές της ενέργειες ότι αποτελεί προπύργιο της Δημοκρατίας”.

Τέλος, απευθυνόμενους στους δικαστές και τους συναδέλφους του ευχήθηκε “υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, ώστε μαζί με τους άμεσους συνεργάτες, όλων μας, και των δικαστών και των δικηγόρων, τους δικαστικούς υπαλλήλους, προς τους οποίους απευθύνω τις ίδιες ευχές, να συνεχίσουμε και στην διάρκεια αυτής της δικαστικής χρονιάς, με πνεύμα σύμπνοιας, αλληλοκατανόησης, αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού, να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του υψηλού μας λειτουργήματος. Καλή δικαστική χρονιά”.