Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 14:37

Ενοχος ο χειρουργός για ανθρωποκτονία βρέφους 10 μηνών από αμέλεια

Γράφτηκε από την

Την ενοχή ενός χειρουργού τού Νοσοκομείου Καλαμάτας αποφάσισε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καθώς έκρινε ότι ο γιατρός δεν πρόσεξε ένα 10μηνο βρέφος που είχε πέσει από το κρεβάτι κι είχε χτυπήσει. Το μωρό έπαθε επισκληρίδιο αιμάτωμα, και όταν από την Καλαμάτα διακομίστηκε στο χειρουργείο του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και στη συνέχεια στην Αθήνα, ήταν αργά για να μπορέσουν οι εκεί χειρουργοί να το σώσουν. 

 

Ο γιατρός καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση με 3ετή αναστολή, ενώ νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του για ανθρωποκτονία από αμέλεια. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κατηγορούμενος δεν έκανε ακτινολογικό έλεγχο ώστε να βεβαιωθεί ότι το μωρό δεν είχε κάταγμα στο κρανίο. Και ενώ η μητέρα και η γιαγιά του μετέφεραν γρήγορα το μωρό στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας στις 18 Ιουνίου του 2007, και είπαν στους γιατρούς ότι είχε κάνει εμετό, ο κατηγορούμενος γιατρός μετά την εξέτασή του είπε να μείνει το παιδί για 1 ώρα στη βραχεία νοσηλεία και αν δεν παρουσιάσει άλλο σύμπτωμα να επιστρέψει σπίτι - αντί να συστήσει 24ωρη παραμονή στο νοσοκομείο και παρακολούθησή του. 

Επιστρέφοντας όμως στο σπίτι, το μωρό έκανε ξανά εμετό, δεν έτρωγε και είχε υπνηλία. Ετσι η μητέρα του το πήγε σε ιδιώτη παιδίατρο, αφού όμως είχαν περάσει ήδη 4 ώρες. Ο παιδίατρος ψηλάφησε το κρανίο του μωρού και βρήκε ένα οίδημα. Αμέσως έστειλε τη μητέρα και το μικρό για αξονική τομογραφία, όπου φάνηκε το επισκληρίδιο αιμάτωμα. Το μωρό μεταφέρθηκε τότε ξανά στο νοσοκομείο και από εκεί στο Παναρκαδικό, όπου ανέμενε ομάδα χειρουργών. Ομως έκριναν σοβαρή την κατάσταση του παιδιού και το έστειλαν στο "Αγλαΐα Κυριακού" στην Αθήνα. Εκεί, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι γιατροί, η αιμορραγία και η ταλαιπωρία που είχε υποστεί το μωρό ήταν τέτοια, που στις 20 Ιουνίου το πρωί κατέληξε. 

Ο πραγματογνώμονας που έκανε την Ενορκη Διοικητή Εξέταση στην έκθεσή του ανέφερε ότι ο χειρουργός "δεν λειτούργησε σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία και οι αμέλειες ή παραλείψεις του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δραματική εξέλιξη του τραυματισμένου βρέφους". 

Ο ίδιος ο χειρουργός ωστόσο στην απολογία του υποστήριξε ότι θα έκανε το ίδιο ακριβώς και αν του είχαν πάει για εξέταση το δικό του παιδί. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι θεώρησε πως πρόκειται για μια ελαφρά κάκωση, γιατί σύμφωνα με όσα τού είπαν η γιαγιά και η μητέρα, η πτώση έγινε από μικρό ύψος, περίπου 30-40 εκατοστά. Στο γιατί δεν έστειλε το μωρό για ακτινογραφία, απάντησε ότι ψηλάφησε το κεφάλι του και δεν βρήκε κάτι το ανησυχητικό ώστε να το φορτώσει με περιττή ακτινοβολία - ενώ ισχυρίστηκε πως ο εμετός από μόνος του ως σύμπτωμα δεν τον ανησύχησε, γιατί το μωρό ήταν ζωηρό, οι κόρες των ματιών του κανονικές, και όλες οι άλλες αντιδράσεις του έδειχναν φυσιολογικές.

 

Ν.Κ.