Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 07:45

3 γιατροί κατηγορούνται για θάνατο νεογέννητου

Γράφτηκε από την

Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και θα συνεχιστεί στις 27 του μήνα η δίκη δύο μαιευτήρων - γυναικολόγων και ενός παιδιάτρου για το θάνατο νεογέννητου, στις 25 Μαΐου του 2007.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το μωρό γεννήθηκε πρόωρα στην ιδιωτική κλινική "Ηρα" -που έχει κλείσει- στην Καλαμάτα και οι κατηγορούμενοι δεν εκτίμησαν τη σοβαρότητα της κατάστασής του και καθυστέρησαν να το διακομίσουν με ασθενοφόρο στην Αθήνα. 

Η μητέρα του γέννησε όταν ήταν 6,5 μηνών έγκυος με καισαρική εξαιτίας ρήξης του εμβρυϊκού υμένα και απώλειας αμνιακού υγρού. Ετσι το μωρό γεννήθηκε μόλις 1.600 γραμμάρια, χωρίς ακόμα να έχουν αναπτυχθεί οι πνεύμονές του. Μέσα σε λίγες ώρες έπαθε σύνδρομο ιδιοπαθούς αναπνευστικής δυσχέρειας - δηλαδή δυσκολευόταν να αναπνεύσει, κι ενώ γεννήθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, διασωληνώθηκε στις 10 το βράδυ για να μεταφερθεί με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο "Αγλαΐα Κυριακού". Ετσι -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- οι γιατροί βαρύνονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια επειδή δεν φρόντισαν για την έγκαιρη διακομιδή του σε μονάδα νεογνών της Αθήνας, όπου εκεί θα είχε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του και περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει. Τρεις μάρτυρες γιατροί, ένας αναισθησιολόγος, ένας μαιευτήρας και ένας παιδίατρος, κατέθεσαν χθες στη δίκη ότι προτεραιότητα για ένα γιατρό και κυρίως για έναν παιδίατρο είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του μωρού και μετά να γίνει συνεννόηση με το ΕΚΑΒ στην Αθήνα για τη μεταφορά του, ώστε ο γιατρός του να είναι βέβαιος ότι θα αντέξει κατά τη διακομιδή του. Οπως ειπώθηκε στην χθεσινή ακροαματική διαδικασία το νεογέννητο παρουσίασε υπογλυκαιμία, ενώ τις πρώτες ώρες δεν είχε σημάδια δύσπνοιας για να ανησυχήσει τον παιδίατρό του. Ετσι βαρύτητα δόθηκε στο να σταθεροποιηθεί το ζάχαρο του μωρού για να μην πάθει σπασμούς και πέσει σε κώμα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γονιών κανένας δεν τους είπε ότι το νεογέννητο μωρό τους έχει πρόβλημα τέτοιο που θα χρειαστεί να μεταφερθεί από την κλινική, αντίθετα -σύμφωνα πάντα με τους γονείς- τους έβαλαν να κλείσουν δωμάτιο και μαία. Στο κατηγορητήριο μάλιστα αναφέρεται ότι ο θάνατος του βρέφους ήταν αποτέλεσμα της μη έγκαιρης λήψης απόφασης για τη μεταφορά του με ειδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε μονάδα νεογνών. Ενώ αναφέρει ακόμα ότι η παραμονή του στην κλινική -που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν διέθετε τα πλέον κατάλληλα μέσα νοσηλείας σε περιπτώσεις σημαντικής προωρότητας νεογνών- είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει έντονη δύσπνοια και δεν μπορούσε να φάει, και αυτά οδήγησαν σε καρδιακή ανακοπή και στο θάνατό του κατά τη διάρκεια της καθυστερημένης διακομιδής του στο "Αγλαΐα Κυριακού". 

Το τραγικό είναι ότι το 2007 κανένα ασθενοφόρο από την Καλαμάτα δεν μπορούσε να διακομίσει ένα τέτοιο περιστατικό, γιατί ο μόνος εξοπλισμός στα ασθενοφόρα του νοσοκομείου ήταν μια μπουκάλα οξυγόνο και ένα πιεσόμετρο.

 

Ν.Κ.