Τετάρτη, 14 Μαϊος 2014 08:30

Ο κατηγορούμενος για φόνο του θείου του: "Αν είχα 100 σφαίρες θα τις έριχνα"

Γράφτηκε από την

Ετοιμος να αποδεχτεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου, όποια κι αν είναι αυτή, δήλωσε χθες στην απολογία του ο 45χρονος κατηγορούμενος από τις Καλλονιές Ανατολικής Μάνης, που πέρυσι τον Απρίλιο σκότωσε τον 65χρονο θείο του και τραυμάτισε τα ξαδέρφια του με καραμπίνα. 

Χθες στην απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας δεν δίστασε να πει ότι και 100 σφαίρες να είχε εκείνη την ώρα θα τις έριχνε, δικαιολογώντας τον εαυτό του λέγοντας ότι αντέδρασε ορμώμενος από το αίσθημα αυτοσυντήρησης. Ισχυρίστηκε ότι ο θείος του παραβίασε τον ζωτικό του χώρο πηδώντας τα κάγκελα και μπαίνοντας στην αυλή του σπιτιού του - ενώ δεν αρνήθηκε πως εκείνη την ημέρα που σκότωσε το θείο του και τραυμάτισε τα ξαδέρφια του με κυνηγετική καραμπίνα, είχε τρεις φορές λογοφέρει με τον έναν ξάδερφό του, γιατί έπιανε τη θέση πάρκινγκ μπροστά στο σπίτι του και τον εμπόδιζε να φύγει. Μάλιστα υποστήριξε ότι επίτηδες τα έκαναν αυτά τα ξαδέρφια του, «γιατί θέλανε να είναι μάγκες» - αν και σε άλλη στιγμή της απολογίας του ισχυρίστηκε ότι ήταν αγαπημένοι και δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν. 

Ομως αυτή δεν ήταν η μόνη αντίφαση που ακούστηκε από το στόμα του κατηγορούμενου, ο οποίος αρκετές φορές επικαλέστηκε την αυθεντία ενός ψυχιάτρου για να εξηγήσει τη συμπεριφορά του. Και ενώ από τη μια έλεγε ότι θα έριχνε και 100 σφαίρες γιατί ο θείος του πηδώντας τα κάγκελα δεν πήγαινε να τον χαϊδέψει, αλλά να του επιτεθεί, από την άλλη υποστήριζε ότι η κοινωνία μας δεν είναι ζούγκλα και γι' αυτό ο ίδιος πρέπει να τιμωρηθεί για το τραγικό λάθος του. Ετσι χαρακτήρισε το γεγονός ότι πυροβόλησε και σκότωσε το θείο του, "τραγικό λάθος". Ενώ μετά από τις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου της έδρας, Μαρίας Δανιήλ, αν υπάρχει εξήγηση για τη συμπεριφορά του, εκείνος είπε: «Πιστεύω, για να κάνω τέτοιο πράγμα, δεν είμαι καλά στην ψυχολογία μου». 

Οσο για τους τραυματισμούς που κατηγορείται ότι προκάλεσε στα ξαδέρφια του, τη θεία και την 6χρονη ανιψιά του, ο κατηγορούμενος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι έριξε στον αέρα και τα σκάγια μπορεί να εξοστρακίστηκαν. Ειδικά δε για τη μικρή αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας ότι έχει ευαισθησία με τα παιδιά και ποτέ δεν θα την έβλαπτε. Την έκθεση του γιατρού του Κέντρου Υγείας για τους τραυματισμούς της 6χρονης και της θείας του τις χαρακτήρισε «γελοιότητες του γιατρού». 

Υπενθυμίζουμε ότι στη δίκη έχουν καταθέσει δύο ψυχίατροι, ο ένας που τον παρακολουθεί στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού και ο άλλος του ο οποίος συνέταξε την ψυχιατρική γνωμάτευση του κατηγορούμενου. Ο τελευταίος κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από μια μορφή σχιζοφρένειας και έχει διάφορες εμμονές: Μία από αυτές ήταν και η ιδέα ότι τα ξαδέρφια του ήθελαν να τον πιάσουν και να τον χτυπήσουν και πως ο θείος του τού επιτέθηκε. Μάλιστα ο ψυχίατρος επέμεινε στην κατάθεσή του ότι σύμφωνα με όσα του είπε ο κατηγορούμενος φαίνεται ότι δεν θυμάται τι έγινε με το που έπιασε στα χέρια του την καραμπίνα.   

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 10 Ιουνίου, καθώς ο εισαγγελέας Δημήτρης Σταύρου ζήτησε διακοπή για να προετοιμαστεί καλύτερα για την αγόρευσή του. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο 45χρονος είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης με πρόθεση στη θεία και την 6χρονη κορούλα του ξαδέρφου του. 

 

Ν.Κ.