Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 15:08

Μηδενικές καταβολές για χρέος 700.000 ευρώ αποφάσισε για συνταξιούχο εγγυητή το Πρωτοδικείο Καλαμάτας

Μηδενικές καταβολές λόγω ανεπαρκών εισοδημάτων αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για έναν συνταξιούχο από την περιοχή της Μεσσήνης, ο οποίος έκανε χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (3869/2010). Πρόκειται για μία πρωτοφανή και σημαντική απόφαση δεδομένου ότι οι οφειλές ξεπερνούσαν τα 700.000 ευρώ.

 

Συγκεκριμένα ο εν λόγω συνταξιούχος ήταν εγγυητής σε δάνεια Ανώνυμης Εταιρείας ύψους 735.000 ευρώ έχοντας όμως ως μηνιαίο εισόδημα από τη σύνταξη τη δική του και της συζύγου του 700 ευρώ. Προσφεύγοντας στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας βασιζόμενος στο νόμο για τα υπερχρεωμένα δικαιώθηκε σε πρώτη φάση, καθώς το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή αποφάσισε να προστατεύσει την περιουσία του από τις πράξεις εκτέλεσης τραπεζών (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.). Η απόφαση αυτή έχει ισχύ μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση σε περίπου 2 χρόνια από σήμερα. Πρακτικά μέχρι τότε ο συνταξιούχος δεν θα πληρώνει τίποτα για την παραπάνω οφειλή. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα απόφαση, γιατί αφορά εμπορικά χρέη (λόγω ΑΕ), εγγυητή (που ενδιαφέρει πολλούς), τα νούμερα είναι τεράστια και η απόφαση εξαιρετικά ευνοϊκή για τον οφειλέτη.

Ο δικηγόρος Αριστομένης Σκούλικας, που χειρίσθηκε την υπόθεση, μιλώντας στην "Ε" τόνισε: «Οι εγγυητές μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ανεξαρτήτως μεγέθους οφειλών. Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, έρχονται μέσα από σωστό χειρισμό της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση!».

 

Δ.Πλ.