Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 14:16

Ενστολοι στο εδώλιο για λαθρεμπόριο τσιγάρων στον Κότρωνα

Γράφτηκε από την
Ενστολοι στο εδώλιο για λαθρεμπόριο τσιγάρων στον Κότρωνα

Δύο εν ενεργεία λιμενικοί, ένας ειδικός φρουρός και ένας συνταξιούχος αστυνομικός κάθισαν μεταξύ άλλων χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη που ξεκίνησε για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων η οποία αποκαλύφθηκε πέρυσι το Μάρτιο στον Κότρωνα της Μάνης.

Η αίθουσα του Εφετείου είχε διαμορφωθεί ειδικά για να χωρέσει τους συνολικά 30 κατηγορούμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις βαριές κατηγορίες της λαθρεμπορίας και της εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσά τους και ένας κάτοικος Καλαμάτας, συνιδιοκτήτης και οδηγός του φορτηγού με τα 448.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διαφυγόντα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.  

Η σύλληψη των 8 από τους κατηγορούμενους έγινε πέρυσι στις 21 Μαρτίου, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου έστησαν την επιχείρηση για να βρουν το φορτηγό και τους διακινητές. Ετσι τα ξημερώματα εκείνης της μέρας βρήκαν την νταλίκα και συνέλαβαν τον οδηγό της και δύο ακόμα κατηγορούμενους. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν στο αυτοκίνητο που ήταν ο προπομπός της νταλίκας και έλεγχε το δρόμο για τυχόν μπλόκα. 

Για κάλυψη, στο πίσω μέρος του φορτηγού οι αστυνομικοί -όπως κατέθεσαν χθες- βρήκαν μπάλες σανό, ενώ οι τρεις που συνέλαβαν είχαν μαζί τους δύο ασύρματους και πλαστικά γάντια. Αλλοι δύο -σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις- εκμεταλλεύτηκαν το σκοτάδι και το έσκασαν. 

Το αυτοκίνητο-προπομπός εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση και μέσα βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα στα ονόματα αλλοδαπών από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, καθώς και ένας ακόμη ασύρματος συντονισμένος στην ίδια συχνότητα με αυτούς που βρέθηκαν στο φορτηγό. Τέλος, σε όρμο το Λιμεναρχείο Γυθείου εντόπισε το σκάφος, ιδιοκτησίας ενός από τους κατηγορούμενους, από το οποίο μεταφορτώθηκαν τα λαθραία τσιγάρα στην ξηρά.

Οπως προέκυψε από τις χθεσινές καταθέσεις, κοντά στον Κότρωνα της Μάνης με ορμητήριο ένα κολπίσκο, οι 9 από τους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και ο κάτοικος Καλαμάτας, παρέλαβαν από πλοίο που άραξε στον όρμο 896 χαρτοκιβώτια τσιγάρα, με 448.000 πακέτα. Οι 4 από αυτούς κατηγορούνται ότι με δικά τους σκάφη -από τα οποία το ένα βρέθηκε μετά λίγες ώρες από τη σύλληψή τους παρατημένο σε παραλία της περιοχής Παγανέα- μετέφεραν τις κούτες τα τσιγάρα από το πλοίο στη στεριά. Μετά τα φόρτωσαν σε φορτηγό και έπειτα σε άλλο, με οδηγό τον Καλαματιανό. Η πορεία που ακολούθησαν το φορτηγό και το αυτοκίνητο προπομπός ήταν από το Βαθύ Γυθείου προς την επαρχιακή οδό Γύθειο - Αρεόπολη.

Ο συνταξιούχος αστυνομικός κατηγορείται ότι κινείτο μεταξύ Σπάρτης και Γυθείου για να βλέπει πού υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και να ειδοποιεί τους συνεργούς του για να μην τους πιάσουν. 

Οι δύο εν ενεργεία λιμενικοί υπηρετούσαν στο Λιμεναρχείο Γυθείου και κατηγορούνται ότι έδιναν πληροφορίες για τις κινήσεις των συναδέλφων τους στα άλλα μέλη της οργάνωσης. Επίσης ο ένας από τους δύο φέρεται εκείνο το βράδυ να περίμενε το φορτηγό στην Αττική, ευρισκόμενος σε συνεχή επικοινωνία με τους άλλους κατηγορούμενους, ώστε να τους δίνει πληροφορίες για τυχόν μπλόκα. 

Τέλος, ο ειδικός φρουρός κατηγορείται ότι ανήκε στον πυρήνα της οργάνωσης.

Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες.

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER