Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 07:45

30 σε δίκη για εικονικά τιμολόγια στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την
30 σε δίκη για εικονικά τιμολόγια στην Τριφυλία

Σε δίκη παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Καλαμάτας οι 30 από τους 43 αγρότες που πέρασαν την πόρτα της ανακρίτριας τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, για να απολογηθούν σχετικά με τη γνωστή υπόθεση της μεγάλης φοροδιαφυγής με τη διακίνηση εικονικών αγροτικών τιμολογίων 8,5 εκατ. ευρώ, η οποία είχε επίκεντρο την Τριφυλία. Μεταξύ των 30 κατηγορουμένων και ένας Φιλιατρινός, ο οποίος πέρυσι τον Οκτώβριο καταδικάστηκε για την υπόθεση σε 20 χρόνια κάθειρξη, καθώς και ένας συντοπίτης του, που είχε αθωωθεί. 

Πιο αναλυτικά, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν το Σεπτέμβριο 20 αγρότες από τα Φιλιατρά, 2 αγρότισσες από τους Γαργαλιάνους, 1 άντρας και 1 γυναίκα Αθηναίοι, 1 γυναίκα από το Ναύπλιο, 4 από το Ρωμανού Πυλίας και 1 γυναίκα από το Ριζόμυλο. Συνολικά, παραπέμπονται 15 άνδρες και 15 γυναίκες, οι οποίες είναι σύζυγοι ή συγγενείς κατηγορουμένων και στο όνομά τους έχουν κοπεί πλαστά αγροτικά τιμολόγια. Και οι 30 βρίσκονται, κατά περίπτωση, αντιμέτωποι με τα αδικήματα της απάτης και της χρήσης πλαστών τιμολογίων, ενώ η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος αγροτών από την Τριφυλία και την Αργολίδα για την διακίνηση εικονικών τιμολογίων και στην οποία περιλαμβάνονται και οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, δεν έχει ακόμη κλείσει αλλά βρίσκεται στην Ανάκριση. 

Ηδη πέρυσι τον Οκτώβριο, εκτός από τους δύο Φιλιατρινούς οι οποίοι θα καθίσουν κατηγορούμενοι εκ νέου στο εδώλιο, δικάστηκαν άλλοι 3 κατηγορούμενοι για την υπόθεση. Το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας καταδίκασε τους 3 (δύο Αθηναίους και έναν Θεσσαλονικιό) σε ισόβια δεσμά.

Η ανακρίτρια κάλεσε τα άτομα που παραπέμπονται τώρα σε δίκη με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Καλαμάτας, για καταθέσεις τον περασμένο Μάρτιο επειδή στο όνομά τους είχαν κοπεί τιμολόγια από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 25 Μαΐου 2012 και περιλαμβάνονται στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος αγροτών. Από τους 30 κατηγορούμενους δεν κρίθηκε κανένας προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, ενώ κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, ένας από τους κατηγορούμενους από τα Φιλιατρά, ο οποίος αθωώθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, παραμένει προφυλακισμένος με τις κατηγορίες της απάτης και χρήσης πλαστών εγγράφων κατά του Δημοσίου. Ενώ ο έτερος Φιλιατρινός κατηγορούμενους για την υπόθεση εκτίει ποινή κάθειρξης 20 χρόνων για απάτη και πλαστογραφία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακρίσεις για αυτή την υπόθεση δεν έχουν τελειώσει καθώς έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία για τις κατηγορίες της έκδοσης και αποδοχής εικονικών τιμολογίων. Επιπρόσθετα, εκτός από τους ήδη καταδικασμένους σε ισόβια εκδότες των εικονικών τιμολογίων υπάρχει ένας ακόμα εκδότης, ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Ζαχάρω Ηλείας. Και παρόλο που πρόκειται για την ίδια υπόθεση με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα κατηγορούμενους, την ίδια περιοχή και την ίδια χρονική περίοδο, επειδή εμπλέκεται η επιχείρηση της Ηλείας η υπόθεση εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές Πύργου. 

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER