Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 21:05

Κούρεμα με την... ψιλή για χρέος συνταξιούχου στρατιωτικού: Από 260.000 ευρώ θα πληρώσει μόνο 3.600!

Γράφτηκε από την

Χρωστούσε 260.000 ευρώ στις τράπεζες και θα πληρώσει 3.600 ευρώ ένας συνταξιούχος στρατιωτικός, ενώ ένας άνεργος οικοδόμος για χρέη 230.000 ευρώ θα πληρώσει σε βάθος εικοσαετίας 29.760 ευρώ για να μην πάρει η τράπεζα το σπίτι του. Πρόκειται για δύο νεότερες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, με τις οποίες οι οφειλέτες ευνοούνται από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα χρέη τους κουρεύονται με... την ψιλή. 

 

Πιο αναλυτικά, ο συνταξιούχος στρατιωτικός είναι παντρεμένος με δύο ενήλικα παιδιά και δεν έχει περιουσία στο όνομά του. Η σύζυγός του είναι άνεργη και ο ίδιος αντιμετωπίζει τελευταία ένα πρόβλημα υγείας, ενώ ενισχύει οικονομικά και τα παιδιά του. Για τα έξοδά τους κάθε μήνα χρειάζονται ως οικογένεια περίπου 1.500 ευρώ, όπως αναφέρεται στην προσφυγή. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή του για ρύθμιση των οφειλών του προς 10 τράπεζες, που προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ο αιτών έχει μια σύνταξη 1.600 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με την απόφαση οι μηνιαίες αποδοχές του έχουν μειωθεί σημαντικά, οπότε δικαιολογημένα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τραπεζών. Ετσι, η ειρηνοδίκης διέταξε τη ρύθμιση των οφειλών του και ο αιτών θα πληρώνει για 3 χρόνια 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή θα πληρώσει τελικά 3.600 ευρώ από τα 260.000 που χρωστούσε.

Σε μια άλλη περίπτωση, ενός άνεργου οικοδόμου με χρέη περίπου 230.000 ευρώ και υποθήκη σπιτιού, το δικαστήριο συνεδρίασε εκ νέου και όπως και την πρώτη φορά τού δόθηκε περίοδος χάριτος 3 χρόνων. Στο διάστημα λοιπόν αυτό δεν θα πληρώνει τίποτα στις τράπεζες. Η ειρηνοδίκης είχε δώσει την ίδια περίοδο χάριτος όταν πρωτοεξετάστηκε η περίπτωσή του, αλλά τότε όρισε νέα δικάσιμο μήπως τα οικονομικά του βελτιωθούν. Αυτό δεν έγινε κι έτσι οριστικοποίησε την πρωτόδικη απόφαση. Ομως επειδή μεταξύ των δανείων που έχει πάρει ο αιτών υπάρχει και ένα στεγαστικό, μετά τα 3 χρόνια θα αρχίσει να πληρώνει 124 ευρώ το μήνα για διάστημα 20 ετών. Ετσι, για να γλιτώσει το σπίτι του, του οποίου η εμπορική αξία εκτιμάται στα 80.000 ευρώ, θα πληρώσει σε βάθος 20ετίας 29.760 ευρώ. 

Τον συνταξιούχο στρατιωτικό και τον άνεργο οικοδόμο εκπροσώπησε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Αριστομένης Σκούλικας, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Κάθε θετική απόφαση αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για μια οικογένεια που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Θέλω να τονίσω στους συμπολίτες μου, ότι το πεδίο εφαρμογής του νόμου Κατσέλη δεν αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και αρκετούς επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν σήμερα υποστεί ίσως τις μεγαλύτερες συνέπειες από την οικονομική κρίση». Και η δήλωσή του κλείνει ως εξής: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, και όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζουν, υπάρχει λύση».

 

Ν.Κ.