Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 08:00

30 αγρότες στο σκαμνί για εικονικά τιμολόγια

Γράφτηκε από την

Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 30 αγρότες, οι οποίοι θα δικαστούν για τη γνωστή υπόθεση της μεγάλης φοροδιαφυγής με τη διακίνηση εικονικών αγροτικών τιμολογίων (συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ), η οποία είχε επίκεντρο την Τριφυλία. 

Μεταξύ των 30 κατηγορουμένων είναι και 2 Φιλιατρινοί: Ο ένας πέρυσι τον Οκτώβριο καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ ο άλλος είχε  αθωωθεί για την υπόθεση αυτή.

Πιο αναλυτικά, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 15 άνδρες και 15 γυναίκες οι οποίες είναι σύζυγοι ή συγγενείς κατηγορουμένων και στο όνομά τους έχουν κοπεί πλαστά αγροτικά τιμολόγια. 

Από τους 30 κατηγορούμενους οι 20 είναι από τα Φιλιατρά, 2 από τους Γαργαλιάνους, 2 από την Αθήνα, 1 από το Ναύπλιο, 4 από το Ρωμανού Πυλίας και 1 από το Ριζόμυλο. Βρίσκονται δε κατά περίπτωση αντιμέτωποι με τα αδικήματα της απάτης και της χρήσης πλαστών τιμολογίων - ενώ η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των αγροτών από την Τριφυλία και την Αργολίδα για τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων δεν έχει ακόμη κλείσει και βρίσκεται στην Ανάκριση. 

Ηδη πέρυσι τον Οκτώβριο, εκτός από τους 2 Φιλιατρινούς οι οποίοι θα καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο, δικάστηκαν άλλοι 3 για την υπόθεση. Από αυτούς τους 5, το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας καταδίκασε τους 3 (2 Αθηναίους κι έναν Θεσσαλονικιό) σε ισόβια δεσμά.

Η ανακρίτρια τον περασμένο Μάρτιο είχε καλέσει για καταθέσεις τα άτομα που παραπέμπονται τώρα σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Καλαμάτας, επειδή στο όνομά τους είχαν κοπεί τιμολόγια από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 25 Μαΐου 2012 και περιλαμβάνονται στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος αγροτών. Από τους 30 κατηγορούμενους, δεν κρίθηκε κανένας προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του κι έτσι σχεδόν όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι (κάποιοι με περιοριστικούς όρους). Ωστόσο ο ένας από τους Φιλιατρινούς κατηγορούμενους, ο οποίος αθωώθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, παραμένει προφυλακισμένος με τις κατηγορίες της απάτης και της χρήσης πλαστών εγγράφων κατά του Δημοσίου. Ο δε έτερος Φιλιατρινός κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή, εκτίει ήδη την ποινή κάθειρξης 20 χρόνων που του είχε επιβληθεί για απάτη και πλαστογραφία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακρίσεις για αυτή την υπόθεση δεν έχουν τελειώσει επειδή έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία για τις κατηγορίες της έκδοσης και αποδοχής εικονικών τιμολογίων. Επιπρόσθετα, εκτός από τους ήδη καταδικασμένους σε ισόβια εκδότες των εικονικών τιμολογίων, υπάρχει κι ένας ακόμα, ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Ζαχάρω Ηλείας. Επειδή λοιπόν εμπλέκεται αυτή η επιχείρηση της Ηλείας, η υπόθεση εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές Πύργου - παρόλο που πρόκειται για την ίδια υπόθεση, με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα κατηγορούμενους, την ίδια περιοχή και την ίδια χρονική περίοδο. 

Ν.Κ.