Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 22:41

5 αιώνες και 7 εκ. πρόστιμο για διακίνηση μεταναστών σε καθέναν από 4 Σύρους ναυτικούς!

Γράφτηκε από την
5 αιώνες και 7 εκ. πρόστιμο για διακίνηση μεταναστών σε καθέναν από 4 Σύρους ναυτικούς!

Σε συνολική ποινή κάθειρξης 491 χρόνων (το μέγιστο που θα εκτίσουν είναι 25 χρόνια) και χρηματική ποινή 7 εκατ. ευρώ ο καθένας καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 4 Σύροι, που για μπάρκο στο σκάφος τους είχαν 69 μετανάστες, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά από την Συρία και την Παλαιστίνη.

Το σκάφος ρυμουλκήθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο στο λιμάνι της Καλαμάτας όταν οι μηχανές του χάλασαν 52 ναυτικά μίλια βόρεια του ακρωτηρίου Ταίναρο και κάλεσαν βοήθεια από κινητό. Οι κατηγορούμενοι, αν και αθωώθηκαν για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, φαίνεται από το κατηγορητήριο ότι είναι τα "μικρά ψάρια" ενός διεθνούς κυκλώματος που εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στη Συρία και την Παλαιστίνη και "διώχνει" κόσμο από την Τουρκία για την Ευρώπη. Για... κάθε κεφάλι οι δουλέμποροι ζητούσαν περίπου 5.500 δολάρια -σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε Παλαιστίνιος στους λιμενικούς που έκαναν τις ανακρίσεις-, για να τους πάνε από την Τουρκία στην Ιταλία, όπου ήταν ο τελικός προορισμός τους. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια κατάθεση, είχαν δώσει μπροστά περίπου 3.500 δολάρια και τα υπόλοιπα θα τα έδιναν στους ανθρώπους του κυκλώματος οι οποίοι θα τους έβρισκαν στην Ιταλία για να τους βοηθήσουν να περάσουν στις χώρες που αυτοί επιθυμούσαν.

Το ταξίδι των μεταναστών με το δίμετρο σκάφος, το οποίο δεν είχε κανένα σωστικό μέσο επάνω, ξεκίνησε ανοιχτά της Τουρκίας και συγκεκριμένα ανοιχτά της Μερσίνα. Μέχρι εκεί οι μετανάστες πήγαν με ένα ψαροκάικο και το σκάφος τους περίμενε σε διεθνή ύδατα. Ηδη άνθρωποι του κυκλώματος είχαν φροντίσει να βγάλουν χαρτιά απόπλου από την Τρίπολη της Λιβύης και ο κυβερνήτης και τα άλλα 3 μέλη του πληρώματος που καταδικάστηκαν χθες, δεν θα διακινδύνευαν να βγουν στην ακτή για να παραλάβουν μετανάστες. Σε όλο το ταξίδι -όπως ανέφερε ο Παλαιστίνιος μετανάστης στην κατάθεσή του στους λιμενικούς- τα 4 μέλη του πληρώματος έπαιρναν συνέχεια εντολές και συνεννοούνταν με δορυφορικό τηλέφωνο με άλλους ανθρώπους του κυκλώματος. Αυτοί μάλιστα με τους οποίους συνεννοούνταν από το δορυφορικό τηλέφωνο έδωσαν εντολή, όταν πια κατάλαβαν ότι η βλάβη δεν επιδιορθώνεται και πρέπει να καλέσουν οπωσδήποτε βοήθεια, να καταστραφούν όλα τα χαρτιά του σκάφους και να σβηστεί το όνομά του από την πρύμνη. Εντολές που εκτελέστηκαν αμέσως από τους κατηγορούμενους οι οποίοι χθες στις απολογίες τους αρνήθηκαν τα πάντα και υποστήριξαν ότι είναι και αυτοί θύματα των δουλέμπορων. Ισχυρίστηκαν ότι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους όπως και οι υπόλοιποι από την Τουρκία, για να βρουν μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα τους.

 

Ν.Κ. 

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER