Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 07:44

Ενώ οι περισσότεροι του δικτύου ναρκωτικών εμφανίστηκαν: Εντάλματα σύλληψης για δύο φυγόδικους

Γράφτηκε από την

Μόνο 2 από τους 12 κατηγορούμενους για διακίνηση ηρωίνης και χασίς δεν εμφανίστηκαν στις δικαστικές αρχές - και συγκεκριμένα, ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας του Πύργου και ο τσιγγάνος «χοντρέμπορος» ηρωίνης από το Ζεφύρι, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Εν τω μεταξύ, όπως γράψαμε και χθες, σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκαν ο απόστρατος αστυνομικός από το χωριό Κόκλα μαζί με τον 20χρονο γιο του, κι ένας ακόμα κατηγορούμενος από την Ηλεία, μέχρι να αποφασίσει για την προφυλάκισή τους ή μη το Δικαστικό Συμβούλιο.

Οι φερόμενοι ως αρχηγοί των οργανώσεων της Αμαλιάδας και του Λευκοχωρίου προφυλακίστηκαν, ενώ 5 ακόμα κατηγορούμενοι από την Ηλεία αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Πάντως, εκκρεμεί ένσταση από την πλευρά της πλειοψηφίας των δικηγόρων που χειρίζονται την υπόθεση, για την κατά τόπον αναρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, καθώς οι κατηγορούμενοι είναι στην πλειοψηφία τους από διάφορες περιοχές της Ηλείας και μόνο ο απόστρατος αστυνομικός και ο γιος του είναι Μεσσήνιοι. Για το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο.  
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η ανακρίτρια από την αρχή διατύπωσε τις ενστάσεις της για το κατά πόσο έχει την αρμοδιότητα για την ανάκριση το Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Παρά την κατά τόπον αναρμοδιότητα προχώρησε σε απολογίες και συνέταξε τα κατηγορητήρια, ώστε να μην παρέλθει το πενθήμερο και αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι χωρίς να έχει πάει η δικογραφία στον αρμόδιο ανακριτή και εισαγγελέα. Λόγω του τεράστιου όγκου της δικογραφίας και του λίγου χρόνου για τη διεκπεραίωση των αναγκαίων ανακριτικών πράξεων, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια η σύνταξη του κατηγορητηρίου και οι απολογίες να γίνουν εντός πενθημέρου.
Σύμφωνα με δικηγόρους, η ανακρίτρια έκανε 12ωρες απολογίες τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη. Τελείωσε την τελευταία απολογία και κατέβασε τη δικογραφία στον εισαγγελέα προς γνωμοδότησή του, στις 8 το βράδυ. Μετά, ενώ η ανακρίτρια κατά τις 11 το βράδυ βρισκόταν στο γραφείο της και ανέμενε τις γνωμοδοτήσεις του εισαγγελέα για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, υπήρχαν έξω δικηγόροι και περίμεναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ήδη αποφασιστεί η επιβολή περιοριστικών όρων σε 4 εκ των κατηγορουμένων. Κατά τις 12.05 μετά τα μεσάνυχτα, χτύπησαν την πόρτα της ανακρίτριας το σύνολο σχεδόν των δικηγόρων και απαίτησαν να αφεθούν οι εντολείς τους ελεύθεροι των αστυνομικών δεσμών, καθότι είχε περάσει η πενθήμερη προθεσμία που ορίζει το άρθρο 6 του Συντάγματος. Τότε η ανακρίτρια και οι αστυνομικές δυνάμεις, ως όφειλαν βάσει Συντάγματος, έβγαλαν τις χειροπέδες από τους κατηγορούμενους, ώστε να συνεχιστεί η νομική διαδικασία, αφού η ανακρίτρια ανέμενε ακόμα τις γνωμοδοτήσεις του εισαγγελέα.
Από εκεί και πέρα κάποιοι εκ των κατηγορουμένων αποχώρησαν ενώ άλλοι παρέμειναν με τους δικηγόρους τους και ανέμεναν τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα, ώστε να αποφανθεί μετά η ανακρίτρια περί προσωρινής κράτησης ή μη.
Αυτή τη στιγμή 3 κατηγορούμενοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό γιατί υπάρχει διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα και θα αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο. Σε άλλους 5 κατηγορούμενους έχουν ήδη τεθεί περιοριστικοί όροι. Για τους λοιπούς εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και προσωρινής κράτησης τα οποία εκτελέστηκαν αφού αυτοί προσήλθαν αυτοβούλως στις αρμόδιες αρχές, εκτός από δύο για τους οποίους επίκειται η εκτέλεση του εντάλματος.
Ν.Κ.