Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 08:06

Η Βουλγάρα μητέρα θέλει πίσω το παιδί που έδωσε για υιοθεσία

Η 24χρονη μητέρα θέλει πίσω το παιδί της, και σήμερα -όπως είπε ο συνήγορός της Βασίλης Φωτεινάκης- θα ξεκινήσει διαδικασία για την ανάκληση της συμβολαιογραφικής πράξης συναίνεσης στην υιοθεσία.

Χθες η Βουλγάρα μητέρα απολογήθηκε στην ανακρίτρια Καλαμάτας και αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της δύο φορές το μήνα στο Α.Τ. Καλαμάτας. Νωρίτερα απολογήθηκαν η 35χρονη μεσίτρια εργασίας και ο συμβολαιογράφος, οι οποίοι επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι: Βουλγάρα μεσίτρια με τους ίδιους περιοριστικούς όρους, ενώ ο 35χρονος συμβολαιογράφος με εγγύηση 3.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Σήμερα το πρωί στην ανακρίτρια αναμένεται να δώσει κατάθεση και η θετή μητέρα, η οποία διώκεται για ηθική αυτουργία στην υπόθεση παράνομης υιοθεσίας.
Εν τω μεταξύ οι συνήγοροι υπεράσπισης Διονύσης Αλευράς, Κώστας Μαργέλης και Αντώνης Γιαννακόπουλος μίλησαν για διόγκωση της δικογραφίας. Ο Κ. Μαργέλης είπε χαρακτηριστικά ότι "η τρίχα έγινε τριχιά", ενώ ο Αντ. Γιαννακόπουλος είπε ευθέως ότι οι αστυνομικές αρχές υπερτόνισαν την υπόθεση βλέποντάς τη ως μια ευκαιρία  να προωθήσουν την καριέρα τους όσοι ασχολήθηκαν - "φωτογραφίζοντας" την Ασφάλεια Καλαμάτας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συμβολαιογράφο, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στην υπόθεση της παράνομης υιοθεσίας, δεν έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα διαδικασία κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του. Η μητέρα μάλιστα είπε χθες στην ανακρίτρια πως την προέτρεψε να πάει το πληρεξούσιο για την υιοθεσία σε έναν μεταφραστή, κι αφού βεβαιωθεί ότι θέλει να δώσει το παιδί της, τότε να υπογράψει.
Η μεσίτρια εργασίας υποστηρίζει ότι ο ρόλος της εξαντλήθηκε σε έναν ρόλο μεταφράστριας, κυρίως για τη φυσικής μητέρα, και στην αλληλεγγύη που έδειξε σε μια γυναίκα από την πατρίδα της. 
Αναλυτικά οι δηλώσεις των συνηγόρων και οι θέσεις των κατηγορούμενων στην ανάκριση:
Ο Κώστας Μαργέλης δήλωσε: «Ο συμβολαιογράφος Καλαμάτας παρείχε σήμερα τις απαραίτητες διευκρινίσεις τόσο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας όσο και στην ανακρίτρια. Η θέση του ήταν σαφής και ξεκάθαρη, και εστιάζεται σε δύο αποδεδειγμένα στοιχεία: Το πρώτο στοιχείο είναι ότι η σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης συναίνεσης προς υιοθεσία την οποία υπέγραψε ενώπιόν του η φυσική μητέρα είναι σύμφωνη με τους τύπους και τους κανόνες του συμβολαιογραφικού δικαίου. Είναι απολύτως νόμιμη και αποτελεί παγία τακτική σε όλες τις περιπτώσεις υιοθεσίας ανηλίκων, χωρίς τη μεσολάβηση ιδρύματος. Η εν λόγω συμβολαιογραφική πράξη είναι  δικαιολογητικό και προαπαιτούμενο για την διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας που θα ακολουθούσε. Αποδείχθηκε επίσης με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι ποτέ δεν έγινε ενώπιόν του οποιαδήποτε κουβέντα για χρήματα, έστω και με μορφή υπονοούμενου, ποτέ κανείς δεν του ανέφερε έστω κάτι τέτοιο, και ασφαλώς ποτέ δεν έγινε ενώπιόν του οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο συγκεκριμένος συμβολαιογράφος ασκεί με συνέπεια και ευσυνειδησία το λειτούργημά του, πάντα με το υψηλό ήθος που απαιτείται, και όλος ο νομικός κόσμος της Καλαμάτας, αλλά και οι συμπολίτες μας που τον γνωρίζουν, είμαι βέβαιος ότι επιβεβαιώνουν και προσυπογράφουν την διαπίστωσή μου αυτή».
Συμπλήρωσε δε, σε ερώτηση για το αν δόθηκε μεγαλύτερη διάσταση στην υπόθεση από αυτή που πραγματικά έχει, και αν η δικογραφία διογκώθηκε: «Στο χωριό μου, αυτό που έγινε εδώ με τη συγκεκριμένη δικογραφία, είναι: η τρίχα έγινε τριχιά».
Ο έτερος συνήγορος του συμβολαιογράφου Αντώνης Γιαννακόπουλος είπε ότι «αυτή η υπόθεση υπερτονίστηκε. Δόθηκαν διαστάσεις τις οποίες δεν είχε και αυτό είναι ένα ζήτημα που κατά τη γνώμη τη δική μου οφείλεται στις αρχές που επιλήφθηκαν αρχικά στην υπόθεση αυτή και μεταγενέστερα. Θέλω να πω ότι η υπερβολή σε αυτές τις υποθέσεις δείχνει λάθος δρόμο στη συνολική αντιμετώπιση της υπόθεσης. Καλό είναι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις να κοιτάνε και την άλλη πλευρά του λόφου, να κοιτάνε δηλαδή τι ουσιαστικά συμβαίνει και να μην χτίζουνε καριέρες πάνω σε ζητήματα τα οποία δεν αποδεικνύονται, και μεταγενέστερα αποδεικνύονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Διευκρίνισε δε πως όταν μιλά για αρχές εννοεί «κατά βάση τις αστυνομικές αρχές», όπως και όταν μιλά για καριέρες.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της 35χρονης μεσίτριας εργασίας Διονύσης Αλευράς τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη πολύ ψύχραιμα και νηφάλια, και με ενδεδειγμένη από άποψη και νόμου και ουσίας προσέγγιση στην περίσταση που ερευνά, απέδωσε την ουσία ίσα με τώρα στην υπόθεση. Είχαν τονιστεί υπερβολικά κάποια στοιχεία, νομίζω όμως ότι η ανάκριση έδειξε ότι αυτά πρέπει να τοποθετηθούν ακριβώς στο επίπεδο που τους ταιριάζει στο στάδιο αυτό». Στην ερώτηση ποια στοιχεία διογκώθηκαν, απάντησε: «Μια σκέψη για σύσταση υιοθεσίας, η οποία είναι μια δικαιοπραξία τυπική με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκτιμήθηκε ότι είναι μια δραστηριότητα έκνομη. Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι δεν υπήρξε συναλλαγή, ότι δεν υπήρξε παρά ευτελές οικονομικό αποτέλεσμα για τους εμπλεκόμενους, και ότι κυρίως η φυσική μητέρα επεδίωξε το νεογέννητο παιδί της να έχει ένα καλύτερο αύριο».
Οσο για την εμπλοκή της εντολέως του ανέφερε: «Ο ρόλος της εξαντλήθηκε σε ένα ρόλο μεταφράστριας, κυρίως της φυσικής μητέρας, και μια αλληλεγγύη που έδειξε σε μια γυναίκα από την πατρίδα της. Δεν ήξερε, ούτε είχε σχέση πριν το γεγονός μαζί της. Ηταν μια τυχαία γνωριμία με μια ομοεθνή της, την οποία περιέθαλψε διότι ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη». Ακόμη είπε πως καμία σχέση και επαφή δεν είχε η εντολέας του με την οικογένεια που πήρε το παιδί και η ίδια δεν γνώριζε τίποτα.
Ο συνήγορος της 24χρονης μητέρας από τη Βουλγαρία, Βασίλης Φωτεινάκης, είπε ότι η γυναίκα «δεν έδωσε το παιδί οικειοθελώς, αναγκάστηκε γιατί πιέστηκε ψυχολογικά να το δώσει και μετάνιωσε από την πρώτη στιγμή. Είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και θέλει το παιδί πίσω». Οπως είπε ο συνήγορος, το μωρό το έχει ακόμα η θετή μητέρα, και ο ίδιος ελπίζει να το παραδώσει μέσα στις επόμενες ημέρες και η φυσική μητέρα «να κινήσει τη διαδικασία για να το πάρει πίσω και να αποδείξει ότι αξίζει να μεγαλώσει το παιδί της». Σημείωσε ακόμη ότι, εκτός από νομικό, είναι και ηθικό το θέμα, και αποδεικνύει ότι «πέρα από οικονομική κρίση η κοινωνία μας έχει και κρίση ηθικών αξιών. Να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε στη μητέρα μια δεύτερη ευκαιρία, για να αποδείξει εμπράκτως ότι αξίζει να μεγαλώσει το παιδί της».
Οσον αφορά αυτά που υποστήριξε στην ανάκριση, ο συνήγορος σημείωσε ότι η νεαρή μητέρα περισσότερο πιέστηκε από τη μητέρα της και λίγο από την ομοεθνή της, ενώ καμία σχέση και επαφή δεν είχε με την οικογένεια που υιοθέτησε το μωρό της. Για το συμβολαιογράφο είπε ότι την είδε κλαμένη και της είπε πως, αν δεν θέλει, να μην υπογράψει το πληρεξούσιο: Να το πάει σε μεταφραστή και μόνο αν είναι σίγουρη να το υπογράψει.
Επίσης η μητέρα είπε ακόμα πως, όταν πήρε τα λεφτά, τα 1.500 ευρώ, στο γραφείο ευρέσεως εργασίας της ομοεθνούς της, ο συμβολαιογράφος είχε φύγει, ενώ δεν ήταν παρών σε καμία συναλλαγή. Κάτι συγκεκριμένο δεν είπε για τη γυναικολόγο, η οποία προχθές αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 10.000 ευρώ.
Ν.Κ.