Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 19:08

Παρακολουθούσε τα περιπολικά στη ληστεία της Alpha Bank

Ενοχο για τη μεγάλη ληστεία στις 30 Οκτωβρίου του 2008, στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην Καλαμάτα, με λεία 383.000 ευρώ, έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον 32χρονο κατηγορούμενο Π.Δ., στον οποίο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 χρόνων και 10 μηνών, καθώς επίσης χρηματική ποινή 1.200 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε χθες για πρώτη φορά ότι συμμετείχε στη ληστεία, αλλά είπε ότι δεν ήταν στους τρεις που μπήκαν στην τράπεζα: Ισχυρίστηκε ότι αυτός περίμενε κοντά στην Αστυνομική Διεύθυνση, για να τηλεφωνήσει στους συνεργούς του μόλις θα έφευγε το πρώτο περιπολικό. 

Πρωτόδικα ο Π.Δ. είχε καταδικαστεί για τη ληστεία σε κάθειρξη 14 χρόνων, μαζί με τον Καλαματιανό πρώην αστυνομικό Νικήτα Μαυρίκη. Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει αθώους για τη ληστεία τρεις άλλους κατηγορούμενους, δύο άντρες και μια γυναίκα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις του διευθυντή Γιώργου Σκιαδόπουλου, του ταμία Νικόλα Καπετανάκη και υπαλλήλων της τράπεζας, οι ληστές ήταν τρεις και καλυμμένοι από την κορφή μέχρι τα νύχια. Φορούσαν κράνος, μπουφάν και γάντια. Αφησαν μια μηχανή μεγάλου κυβισμού μπροστά στην είσοδο και μπήκαν μέσα κρατώντας όπλα, με τα οποία απείλησαν υπαλλήλους και πελάτες. Οι δύο ληστές έμειναν στο ισόγειο και ο τρίτος, ο πιο ψηλός που εικάζεται ότι ήταν ο Νικ. Μαυρίκης, ανέβηκε στον ημιώροφο, όπου βρισκόταν το κεντρικό χρηματοκιβώτιο. Με το όπλο απείλησε τον ταμία, ο οποίος έβαλε σε μια σακούλα τα χρήματα. Ο ληστής τότε διέφυγε μαζί με τους άλλους δύο πάνω στην ίδια μοτοσυκλέτα, από την οδό Κολοκοτρώνη. 

Η μηχανή εγκαταλείφθηκε στο πεδίο βολής. Εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ είχαν δει το πρωί της 30ής Οκτωβρίου που έγινε η ληστεία μια μοτοσυκλέτα να περνά με έναν ψηλό αναβάτη με κατεύθυνση προς το πεδίο βολής, και το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μετά τη ληστεία (που έγινε στις 12.20 μ.μ.), είδαν την ίδια μηχανή με τρικάβαλο πάλι με κατεύθυνση προς το πεδίο βολής - όπως ακριβώς είχαν περιγράψει οι μάρτυρες ότι διέφυγαν οι ληστές από την τράπεζα. Λίγο μετά είδαν ένα αυτοκίνητο Golf να κατεβαίνει προς Καλαμάτα. Εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ έδωσαν το νούμερο της πινακίδας και βρέθηκε ότι το αυτοκίνητο ανήκε στο Νικήτα Μαυρίκη και είχε αγοραστεί λίγες μέρες νωρίτερα, στις 23 Οκτωβρίου.

N.K.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της "Ε"