Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 08:30

Ιρανός οδοντίατρος ένοχος για τοκογλυφία  

Ιρανός οδοντίατρος ένοχος για τοκογλυφία  

Δάνεισε σε καλαματιανή 33.000 με τόκο 10.000 ευρώ

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας καταδίκασε χθες και σε δεύτερο βαθμό τον Ιρανό οδοντίατρο ο οποίος έχει καταδικαστεί για τοκογλυφία κατ' εξακολούθηση. 

Η κατηγορία ήταν ότι δάνεισε σε μια Καλαματιανή έμπορο και φίλη του 33.000 ευρώ σε επιταγές, ζητώντας της μετά να του επιστρέψει 43.000 ευρώ. Το εφετείο μείωσε την πρωτόδικη ποινή του κατά δύο μήνες, καταδικάζοντάς τον σε 14 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και 3.000 ευρώ χρηματική ποινή (με το δικαίωμα αναίρεσης στον Αρειο Πάγο). 

Ο Ιρανός οδοντίατρος εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, ενώ παλιότερα είχε κέντρο βελονισμού στην Καλαμάτα. Τα 33.000 ευρώ κατηγορείται ότι τα δάνεισε στην έμπορο διαδοχικά από το 2007 έως τους πρώτους μήνες του 2008. Η καταστηματάρχης στη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του υποστήριξε ότι της ζητούσε την αποπληρωμή σχεδόν τριπλάσιου ποσού από αυτό το οποίο της δάνειζε κάθε φορά. Επίσης, σύμφωνα με τη μηνύτρια, ο κατηγορούμενος την απειλούσε ότι αν δεν τον εξοφλήσει θα στείλει Γεωργιανούς να της σπάσουν το μαγαζί - ενώ απειλούσε και τη σωματική της ακεραιότητα, λέγοντας μέχρι και πως θα βάλει να τη σκοτώσουν. 

Παρών ήταν χθες και ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν είχε παρουσιαστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά ήρθε χθες για να απολογηθεί στο Εφετείο. Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι είχε ερωτική σχέση με την ενάγουσα προκαλώντας την έκρηξή της, και πως αυτή τον απειλούσε πως θα τα αποκαλύψει όλα στη γυναίκα του. Ετσι υποστήριξε ο κατηγορούμενος ότι τον κρατούσε στο χέρι και τον απειλούσε για να της δανείζει αυτά τα ποσά, που ο ίδιος τα έπαιρνε από τους πελάτες του. Και υποστήριξε ότι μπορεί να μην είχε τα χρήματα για να κάνει τον τοκογλύφο, αλλά αναγκαζόταν από φόβο -όπως είπε- να δανείζει, για να μην μάθει η σύζυγός του την εξωσυζυγική του σχέση. 

 

«ΕΝΟΧΟΣ» ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Σύμφωνα λοιπόν με τον κατηγορούμενο, τα χρήματα τα δάνεισε στην καταστηματάρχη από τις συναλλαγματικές με τις οποίες θα πλήρωνε τους προμηθευτές του και τους οδοντοτεχνίτες με τους οποίους συνεργαζόταν. Περιέγραψε μάλιστα στο δικαστήριο ότι περνούσε μαρτυρικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα πριν πάει στο δικηγόρο για να σφραγίσει τις 4 επιταγές της ενάγουσας. Με την οποία -όπως είπε στην απολογία του- είχε εκνευριστεί γιατί δεν τον άφηνε σε ησυχία, τον έπαιρνε 25 φορές την ημέρα τηλέφωνο γιατί θα έχανε το μαγαζί της και έτσι αυτός δεν θα έπαιρνε πίσω τα λεφτά του. Ανέφερε μάλιστα ότι η ενάγουσα τον διαβεβαίωνε πως ο πατέρας της θα έπαιρνε ένα δάνειο 50.000 ευρώ και είχε βάλει για πούλημα δύο χτήματα, οπότε θα του έδινε πίσω τα λεφτά του. 

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι απείλησε ποτέ τη μηνύτρια, παρά μόνο επικαλέστηκε ότι φωνάζοντας μέσα στο μαγαζί της είπε πως θα την πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα της σφραγίσει τις επιταγές, γιατί με τα λεφτά του εκείνη πήγαινε ταξίδια στην Τουρκία κι αυτός θύμωσε όταν το έμαθε. 

Πάντως ο εισαγγελέας Χαρίλαος Ράπης πρότεινε την ενοχή του και επεσήμανε στην αγόρευσή του πως δεν προκύπτει εκβιασμός του κατηγορούμενου από την ενάγουσα. Επιπλέον τόνισε ότι η καταστηματάρχης είχε επιστρέψει το μεγαλύτερο ποσό από τα χρήματα που της είχε δανείσει ο Ιρανός οδοντίατρος, κι αν πράγματι τον εκβίαζε δεν θα είχε λόγο να το κάνει. 

Ο εισαγγελέας είπε ακόμη αν ο κατηγορούμενος δάνεισε 43.000 ευρώ και δεν τα είχε, το έκανε για το βιοπορισμό κέρδους. Τέλος, σημείωσε ότι οι μάρτυρες κατέθεσαν πως ο κατηγορούμενος ήταν αυτός που απειλούσε την καταστηματάρχη για να του επιστρέψει τα χρήματα. 

Ν.Κ.