Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 14:36

2 χρόνια με αναστολή για ψευδείς βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς στη Δυτική Μάνη

2 χρόνια με αναστολή για ψευδείς βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς στη Δυτική Μάνη

Σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας πρώην ανταποκρίτρια του ΟΓΑ στο Προάστιο της Δυτικής Μάνης. Η δημοτική υπάλληλος κρίθηκε ένοχη για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε αλλοδαπούς, τη διετία 2010 έως 2012.

Αντίθετα αθωώθηκαν οι 14 Αλβανοί οι οποίοι κατηγορούνταν για την ηθική αυτουργία στις πράξεις της υπαλλήλου. Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι όλα αποκαλύφθηκαν όταν κάποιοι από τους αλλοδαπούς αναζήτησαν τους φακέλους τους από τον ΟΓΑ, άλλοι στην Αθήνα και άλλοι στην Τρίπολη, αλλά δεν τους βρήκαν πουθενά - καθώς τα δικαιολογητικά τα οποία είχαν προσκομίσει, όπως φάνηκε, είχαν μείνει μέσα στα συρτάρια της υπαλλήλου και η ίδια εξέδιδε βιβλιάρια υγείας και τα θεωρούσε χρησιμοποιώντας τον αριθμό μητρώου άλλων ασφαλισμένων. 

Μετά από αυτό λοιπόν κατέβηκαν στη Μάνη επιθεωρητές του Οργανισμού και αφού ολοκλήρωσαν τον έλεγχό τους παρέπεμψαν και τους αλλοδαπούς για ηθική αυτουργία. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπάλληλος συνέταξε και εξέδωσε βεβαιώσεις ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στους συγκατηγορούμενούς της, καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους, με τις οποίες βεβαίωνε ότι ο αλλοδαπός είναι ασφαλισμένος του ΟΓΑ και δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, οπότε τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του δικαιούνται βιβλιάρια υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ομως όπως αποκάλυψε ο έλεγχος των επιθεωρητών του Οργανισμού, δεν ήτανε ασφαλισμένοι στο Ταμείο και ο αριθμός μητρώου τους ανήκε σε άλλον ασφαλισμένο. Η υπάλληλος εκτός από τις βεβαιώσεις ότι στις επίδικες περιπτώσεις δικαιούνται ασφάλισης από τον ΟΓΑ, εξέδιδε και παρατάσεις ισχύος του βιβλιαρίου υγείας, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι άλλοτε ο γιος, κι άλλοτε η σύζυγος ή ο πατέρας του αλλοδαπού ήταν δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΓΑ.

Ν.Κ.