Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 07:27

Ο εορτασμός των Φώτων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα έχει ετοιμαστεί να γιορτάσει τα Φώτα η Μεσσηνία.

Στην πρωτεύουσα του νομού, τα Θεοφάνια θα γιορταστούν στην προκυμαία μπροστά από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 11 το πρωί στον προαναφερόμενο χώρο του λιμανιού όπου θα καταλήξει η θρησκευτική πομπή, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και της τελετής του μεγάλου αγιασμού, που ξεκινά στις 10.15 το πρωί στην εκκλησία της Ανάληψης.

 

ΜΕΣΣΗΝΗ

Από τη γέφυρα του ποταμού Παμίσου θα γίνει και φέτος ο αγιασμός των υδάτων στη Μεσσήνη. Μετά τη θεία λειτουργία, η πομπή θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το χώρο της συμβολής των οδών δημάρχου Σταύρου Τσούση και Καρατζά, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής. Μετά τον αγιασμό των υδάτων, θα απευθύνουν ευχές και χαιρετισμό ο αρχιερατικός επίτροπος Μεσσήνης Κωνσταντίνος Μελισσουργός και ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης.

 

ΠΥΛΟΣ

Στο παλιό λιμάνι της Πύλου θα γιορταστούν σήμερα τα Θεοφάνια. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα τελεστεί ο μεγάλος αγιασμός μέσα στην εκκλησία. Ακολούθως, στις 10.30 π.μ. θα ξεκινήσει η θρησκευτική πομπή που με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας θα καταλήξει στην πλατεία Νέστορος. Στο λιμάνι θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

 

ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Στην Κυπαρισσία η θεία λειτουργία θα γίνει στον ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, του κλήρου και των τοπικών αρχών ο Τίμιος Σταυρός θα μεταφερθεί στο λιμάνι, όπου στις 10.30 το πρωί θα γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων.

Στα Φιλιατρά ο αγιασμός θα γίνει στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας, στις 11 το πρωί. Νωρίτερα η θεία λειτουργία θα τελεστεί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννη, απ' όπου ο Σταυρός θα μεταφερθεί στην πλατεία με πομπή, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων.

Στους Γαργαλιάνους ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στην παλιά δεξαμενή της πόλης, μετά τη θεία λειτουργία που θα τελεστεί στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Τέλος, στη Μαραθούπολη, όπου ο καθαγιασμός των υδάτων είναι εντυπωσιακός προσελκύοντας πλήθος πιστών και επισκεπτών, έχει προγραμματιστεί να γίνει λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στο λιμάνι.

 

ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

Αγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή και στον Αγιο Φλώρο, στις 11.30 το πρωί, στη γέφυρα στις πηγές του Παμίσου.

Στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, η Μεσσηνιακή Ενωση Αγιοφλωριτών “Ο Πάμισος” θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην αίθουσα του καφέ Ηλία Χαντζή.