Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2020 09:50

Η Καλαμάτα εορτάζει την πολιούχο της: Παρουσία του Προέδρου ο εορτασμός της Υπαπαντής

Γράφτηκε από την

Με κάθε επισημότητα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, γιορτάζει αύριο η Καλαμάτα την πολιούχο της Υπαπαντή.

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού, θα τελεστεί πολυαρχιερατικός εσπερινός.

Αύριο το πρωί θα τελεστεί ο όρθρος και η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και στις 11 θα ξεκινήσει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας.

Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν οι μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτων, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Ιερισσού Θεόκλητος, Φθιώτιδος Συμεών, Σιατίστης Αθανάσιος, Λήμνου Ιερόθεος, ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος και ο οικοδεσπότης μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Στον εορτασμό της Υπαπαντής θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τη Βουλή ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Ακόμα, μεταξύ των πολιτικών προσώπων που θα δώσουν το "παρών", θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Οι επίσημες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το γεύμα που θα παραθέσει ο Δήμος Καλαμάτας στη 1 το μεσημέρι, στο “Elite City Resort”.

Από χθες, αρκετοί πιστοί από την πόλη και διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας επισκέπτονται το ναό της Υπαπαντής για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν τη βοήθειά της. Σήμερα και αύριο, λόγω και του Σαββατοκύριακου, αναμένονται να βρεθούν στην Καλαμάτα και να προσκυνήσουν την εικόνα χιλιάδες πιστοί από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση από το δήμο, η εικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος μητροπολιτικού και καθεδρικού ναού, χτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή εκκλησία.

Ο σημερινός μεγαλοπρεπής μητροπολιτικός και καθεδρικός ναός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η ιερή εικόνα έπαθε σοβαρές ζημιές, οι οποίες διορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.

Η λιτάνευση της εικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε όμως η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.