Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 11:22

Μεσσήνιοι ιεροψάλτες στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Γράφτηκε από την
Μεσσήνιοι ιεροψάλτες στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ), μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Μεσσηνίας “Ξένος ο Κορώνης” και πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού Υπαπαντής, Κωνσταντίνο Σιάχο, συνάντησε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Αφορμή για τη συνάντηση στάθηκε η εγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Κατά την επίσκεψη ο πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ Κωνσταντίνος Πολίτης πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάσει εκ νέου την ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τους ιεροψάλτες, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «σταθμό» και ευχαριστώντας την Ομοσπονδία για το αποτέλεσμα, δήλωσε ότι συμμερίζεται τις αγωνίες της ιεροψαλτικής κοινότητας και με κάθε τρόπο θα της συμπαρασταθεί.

Η επίσημη τελετή παράδοσης του πιστοποιητικού έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, όπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επέδωσε στην Ομοσπονδία το αποδεικτικό της εγγραφής στην UNESCO. Τον Αρχιεπίσκοπο εκπροσώπησε ο επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, και χαιρετισμούς απηύθηναν ο καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ, η πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO Μ. Βαρδινογιάννη, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ι. Κριάρη, ο ορύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κ. Γουλιάμος, ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ Αχιλλέας Χαλδαιάκης και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι της ψαλτικής τέχνης, πρωτοψάλτες και διδάσκαλοι.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΣΙΑΧΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί η ενεργός παρουσία του ανανεωμένου σε λειτουργία και στόχους Συλλόγου Ιεροψαλτών Μεσσηνίας “Ξένος ο Κορώνης” στο όλο εξ αρχής εγχείρημα. Ο σύλλογος στην ανακοίνωση του τονίζει τις δηλώσεις του κ. Σιάχου στο Γαλλικό Πρακτορειο Ειδήσεων (AFP):

«Η επίδραση ήταν αμφίδρομη ανάμεσα στο βυζαντινό μέλος και στη λαϊκή μουσική, είτε πρόκειται για ελληνική, βαλκανική, εβραϊκή, αραβική, αρμένικη ή σύρια μουσική. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1989, το βυζαντινό μέλος ξαναπήρε ανάπτυξη στις ορθόδοξες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία. Η πλούσια μουσική συνεισφορά του ξεπερνάει τον εκκλησιαστικό κόσμο και στοιχεία του "ανιχνεύονται στην παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων, στην τουρκική, αραβική και ελληνική μουσική, σε αυτό που γενικότερα ονομάζεται μεσογειακός μουσικός πολιτισμός”.

Τέλος όπως επισημαίνει ο ίδιος: “Στόχος του ανανεωμένου τοπικού συλλόγου είναι η αναβάθμιση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής -εκκλησιαστικής και κοσμικής- σε τοπικό επίπεδο, ώστε η μουσική αυτή να πάρει τη θέση που της αξίζει και στα μεσσηνιακά πολιτισμικά δρώμενα».


NEWSLETTER