Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 07:57

Υποδοχή της Παναγίας Βουλκανιώτισσας την Κυριακή στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την

 

Την εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας με λιτό τρόπο θα υποδεχθεί η Μεσσήνη την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί, στα προπύλαια του ναού της Ζωοδόχου Πηγής του Μετοχίου, στην Πανηγυρίστρα.

Φέτος λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό και της απαγόρευσης εκδηλώσεων με πομπές και λιτανείες, η μεταφορά της εικόνας θα γίνει με αυτοκίνητο και όχι με την καθιερωμένη ολονύκτια πεζοπορία και τη λιτανεία στην πόλη κατά την υποδοχή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας, η αγρυπνία θα τελεστεί κανονικά στη Μονή Βουλκάνου αύριο Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, από τις 7 το απόγευμα έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, ιερουργούντος του μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητου.  

Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, στα προπύλαια του ναού της Ζωοδόχου Πηγής, στο Μετόχι της Μεσσήνης (Πανηγυρίστρα) κατευθείαν. Ακολούθως θα γίνει ενθρόνιση της εικόνας στο προσκυνητάρι της για εννεαήμερο προσκύνημα.

Νωρίτερα θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής του Μετοχίου.

Το ίδιο θα γίνει και κατά την αναχώρηση της εικόνας το απόγευμα της Δευτέρας 28ης Σεπτεμβρίου, αφού προηγηθεί η καθιερωμένη ακολουθία του εσπερινού και της παράκλησης στις 7 το απόγευμα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ

Για την ενημέρωση των πιστών, δημοτών της Μεσσήνης και επισκεπτών, το πρόγραμμα που εξέδωσε η Μονή Βουλκάνου είναι:

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, 7 μ.μ., εσπερινός και παράκληση στη Θεοτόκο Βουλκανιώτισσα.

Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου, θα τελούνται το πρωί 7 π.μ. ο όρθρος και η θεία λειτουργία και το απόγευμα 7 μ.μ. ο εσπερινός και η παράκληση.

Δευτέρα, 7 μ.μ., θα τελεστεί η ακολουθία του αγιασμού μετά του Τιμίου Ξύλου και των ιερών λειψάνων, τα οποία φυλάσσονται στη μονή.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ., όρθρος και θεία λειτουργία, για τη «μνήμῃ Της». Στις 7 μ.μ., εσπερινός και στη συνέχεια η ακολουθία του μυστηρίου του ευχελαίου.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ., όρθρος και θεία λειτουργία της ημέρας. Στις 7 μ.μ., εσπερινός και παράκληση. Από τις 9 μ.μ. έως τις 00.30 π.μ. μεταμεσονύχτια αγρυπνία.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ., όρθρος και θεία λειτουργία της ημέρας και το απόγευμα 7 μ.μ., εσπερινός.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ., όρθρος και θεία λειτουργία της Κυριακής, χοροστατούντος και ιερουργούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και στις 7 μ.μ. εσπερινός και παράκληση.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, 7 π.μ., όρθρος και θεία λειτουργία. Στις 7 μ.μ., εσπερινός και παράκληση, μετά το πέρας της οποίας η εικόνα θα αναχωρήσει για το μοναστήρι, όπου από τις 9 μ.μ. έως 00.30 π.μ. θα γίνει η αγρυπνία της ανόδου.