Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 09:11

Βουλκάνο και Δήμιοβα επίκεντρο της γιορτής της Παναγίας

Βουλκάνο και Δήμιοβα επίκεντρο της γιορτής της Παναγίας

 

 

Με θρησκευτική ευλάβεια και λαμπρότητα η Μεσσηνία πρόκειται να γιορτάσει αύριο Κυριακή 15 Αυγούστου τη γιορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το “δεύτερο Πάσχα” ή “Πάσχα του καλοκαιριού”, με επίκεντρο την ιερή και ιστορική Μονή του Βουλκάνου, ενώ σημαντική για την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας είναι η γιορτή στη Μονή Δήμιοβας.

Ακόμα, στο Δήμο Καλαμάτας πανηγυρίζουν οι Μονές Μαρδακίου κοντά στη Νέδουσα και Ελληνικών στην Ανθεια, καθώς και το μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη. Επίσης, ιερές πανηγύρεις θα τελεστούν στους πανηγυρίζοντες ναούς Λεΐκων, Σπερχογείας, Αριος, Πλατέος, Ανω Βέργας, Καλαμίου και στον κοιμητηριακό ναό της Καλαμάτας.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, παραμονή της γιορτής, θα χοροστατήσει στην ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού στη Μονή Δήμιοβας. Αύριο στις 7 το πρωί, ανήμερα της γιορτής, θα χοροστατήσει κατά τον όρθρο και θα τελέσει τη θεία λειτουργία στη Μονή Βουλκάνου.

 

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, θα τελεστούν οι παρακάτω ακολουθίες:

Σήμερα Σάββατο 14 Αυγούστου: Στις 7 το πρωί, όρθρος και θεία λειτουργία. Στις 7.30 το απόγευμα, μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Γαβριήλ. Αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τον κ. Γαβριήλ.

Αύριο Κυριακή 15 Αυγούστου: Στις 7 το πρωί, αρχιερατικός πανηγυρικός όρθρος. Στις 8.30 το πρωί, υποδοχή της ιερής και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Βουλκανιώτισσας, η οποία θα κατέβει από το Καθολικό (χωρίς λιτανεία), από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, θα τελεστεί αρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία. Στις 7.30 το απόγευμα, πανηγυρικός μεθεόρτιος εσπερινός και ιερή παράκληση.

Δευτέρα 16 Αυγούστου: Στις 7 το πρωί, πανηγυρικός όρθρος. Στις 8.30 το πρωί, θεία λειτουργία και στη συνέχεια θα τελεστεί το καθιερωμένο κτιτορικό μνημόσυνο των αείμνηστων κτιτόρων της μονής, Συμεών και Θεοδοσίου και πάντων των προαπελθόντων πατέρων και αδελφών αυτής.

 

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ (ΚΑΘΟΛΙΚΟ)

Σήμερα Σάββατο 14 Αυγούστου: Στις 7 το πρωί, όρθρος κι πανηγυρική θεία λειτουργία. Στις 7 το απόγευμα, μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Στις 11 το βράδυ, πανηγυρική αγρυπνία και κατά το μοναστηριακό τυπικό θα ψαλούν τα εγκώμια προς τιμήν της Θεοτόκου, μπροστά από την ιερή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας και θα τελεστεί η θεία λειτουργία.

Αύριο Κυριακή 15 Αυγούστου: Στις 7 το πρωί, ιερή παράκληση και κάθοδος της ιερής εικόνας της Παναγίας Βουλκανιώτισσας (χωρίς λιτανεία, λόγω των επιβληθέντων υγειονομικών μέτρων) προς τη Μονή Βουλκάνου.

 

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ

Σήμερα Σάββατο 14 Αυγούστου: Στις 7.30 το απόγευμα, ο μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόµου.

Αύριο Κυριακή 15 Αυγούστου: Στις 7 το πρωί, ο όρθρος και η αρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Γαβριήλ. Στις 7 το απόγευμα, ο εσπερινός και τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η μονή υπενθυμίζει ότι η Πολιτεία έχει επιφέρει την επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας, για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19.