Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 09:22

Θυρανοίξια του ρωσικού ναού στη Σφακτηρία

Γράφτηκε από την
Θυρανοίξια του ρωσικού ναού στη Σφακτηρία

 

Με λαμπρότητα τελέστηκαν χθες τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος ρωσικού ναού Αγίου Νικολάου στη Σφακτηρία.

Την ακολουθία τέλεσαν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γκουγκούνης και ο ιερέας Μιχαήλ Βασίλιεβ, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Καπέλιος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύλου Ηλίας Γουρνάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύλου Θεόδωρος Χαραμαράς, ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας Θεοδώρα Γιαννίτση, ο επικεφαλής της ανακαίνισης του ναού Γκιεγκόρ Προχαρτσούκ, ο μέγας χορηγός εργασιών Κυρίλ Γκρόμοβ, ο επιβλέπων αρχιτέκτονας Βλαντίμιρ Νόσοβ, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Το όλο εγχείρημα της ανακαίνισης αποτελεί πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας και Ρώσων Αρχιτεκτόνων Φιλελλήνων. Οραματίστρια και αρωγός του έργου είναι η κ. Γιαννίτση. Τη μεταφορά του φορτίου και των εργατών στη Σφακτηρία, τη φιλοξενία τους, καθώς και τον εξοπλισμό που χρειάστηκε, ανέλαβαν ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Ο ρωσικός ξύλινος ναός στη Σφακτηρία είναι αφιερωμένος στον Αγιο Νικόλαο. Χτίστηκε το 1997 ως δώρο του ομογενή Μιχαήλ Τσάχωφ και του Συλλόγου Ελληνικού Πολιτισμού της Καρελίας στο Πετροζαβότσκ (πόλη 700 χλμ. βόρεια της Μόσχας, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Ονέγκα), προς τιμήν των Ρώσων πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Η εκκλησία είναι χτισμένη σύμφωνα με την ορθόδοξη ρωσική αρχιτεκτονική και τους βολβοειδείς τρούλους, αποκλειστικά από ξυλεία που έχει έρθει από τα δάση της Σιβηρίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ένα σιδερένιο καρφί. Το εσωτερικό της είναι λιτό. Η εκκλησία τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί σοβαρότατες ζημιές από καιρικά φαινόμενα, συνεπώς προς αποφυγή κατάρρευσής της πραγματοποιήθηκε και η εν λόγω ανακαίνιση.


NEWSLETTER