Δευτέρα, 20 Μαϊος 2013 07:48

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Σύναξη των Μεσσηνίων Αγίων

Γράφτηκε από την

Με λαμπρότητα και κατάνυξη ολοκληρώθηκε χθες στην Καλαμάτα, ο εορτασμός της Σύναξης των Μεσσηνίων Αγίων. Την πανηγυρική θεία λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής τέλεσαν ο μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων και ο επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος.

 

Μετά το πέρας της λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της εικόνας των Μεσσηνίων Αγίων στους δρόμους γύρω από την Υπαπαντή. Τιμές απέδωσαν άγημα του 9ου Συντάγματος Πεζικού και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και κουρείς και κομμωτές απ’ όλη την Ελλάδα, λόγω της γιορτής του προστάτη τους - Μεσσήνιου οσιομάρτυρα Ηλία Αρδούνη.

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων προέτρεψε «να εμπνευστούμε από τους Αγίους, απ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για το Χριστό», εξήρε το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο (ο οποίος απουσίαζε καθώς συνοδεύει τον Αρχιεπίσκοπο στο ταξίδι του στην Αμερική), αναφέροντας πως «είναι από τα καυχήματα της ιεραρχίας». Επεσήμανε, επίσης, ότι «παρά την πρόοδο και την εξέλιξη, έχουμε πόνο και δυστυχία, συγκρούσεις και οικονομική κρίση, γιατί λείπει ο Χριστός από τις καρδιές μας».

Σε δηλώσεις του, με το πέρας των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Μεσσηνία καυχάται, σεμνύνεται και πανηγυρίζει για τους δώδεκα τοπικούς της Αγίους, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στο Θεό και στο συνάνθρωπο. Ας μεσιτεύουν λοιπόν τώρα και πάντοτε για το μεσσηνιακό λαό».