Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 07:52

Τον πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο γιορτάζουν τα Φιλιατρά

 

Τον πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο γιορτάζουν τα Φιλιατρά και ολόκληρη η Τριφυλία, με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις να κορυφώνονται αύριο Πέμπτη, για ακόμη μια χρονιά στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ήδη από την περασμένη Κυριακή μέχρι και αυτή την Κυριακή 13 του μηνός, καθημερινά ο ναός Εισοδίων της Θεοτόκου είναι ανοιχτός από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και τελείται εσπερινός και η παράκληση του αγίου, ο όρθρος και η θεία λειτουργία.

Σήμερα Τετάρτη στις 5.30 το απόγευμα θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, δεν θα τελεστεί όμως η ιερά αγρυπνία όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Αύριο Πέμπτη το πρωί θα τελεστεί όρθρος και θεία λειτουργία, ενώ δεν θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας και των αγίων λειψάνων.

Την Κυριακή θα τελεστεί η απόδοση της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους μαζί με το μνημόσυνο των κτητόρων του Ιερού Ναού και των απανταχού της γης κεκοιμημένων Φιλιατρινών.

Να σημειώσουμε ότι η μη πραγματοποίηση της λιτανείας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από μερίδα πιστών, με επιστολές προς το μητροπολίτη, στις οποίες έχει απαντήσει ο κ. Χρυσόστομος εξηγώντας τους λόγους (υγειονομικούς) που επιβάλλουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επίσης ήδη από χθες άρχισε να στήνεται και να λειτουργεί η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, αν και περιορισμένη σε συμμετοχές και έκταση, σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

Κ.Μπ.